Gulyás - így lett a pásztorok ételéből nemzeti jelkép

Az egyszerű paraszti étel ugyanúgy helyet kapott a nemesek asztalain, mint a pásztorok bográcsaiban. Így lett nemzeti szimbólum a gulyás.

A pörkölt és a paprikás mellett a gulyás is világhírnevet szerezett magának, amit valójában II. Józsefnek és a kiváltságaikat féltő, magyar arisztokráciának köszönhetünk.

Gulyás, a pásztorok étele

Az alföldi pásztorélet velejárója volt, hogy az otthonuktól távol legeltető férfiak magukra főztek. Egyetlen főzőedényükben, a bográcsban készítették ételeiket, amik alapját a 18. századig főleg a marha hús, később pedig a juhhús alkotta. Így született meg a gulyás, amire hamar felfigyelt a középréteg, majd az arisztokrácia is.

A gulyáshoz eleinte csak a parasztok használtak paprikát, a nemesek tartózkodtak tőle, mivel azt kifejezetten a köznép fűszerének tartották. Az első részletes leírás a gulyás készítéséről 1790-ből származik: Gvadányi József nótárius jegyezte fel a törökborssal, vagyis paprikával készült ételt, amire egy hortobágyi pásztor látta vendégül.

A gulyás a rajnai fronton, mint katonaétel is helyt állt, épp úgy, mint a vadászházakban, fogadókban az arisztokráciának felszolgálva. A 19. századra a gulyást már, mint a középréteg hagyományos ételeként említik, a paprikás változatot azonban még mindig a paraszti ételek közé sorolták.

Paraszti ételből nemzeti jelkép

A gulyás nemzeti étellé emelését közvetve II. Józsefnek köszönhetjük, aki a magyar, az osztrák és a cseh területeket egységes birodalmi közigazgatás alá akarta vonni. A kiváltságait féltő magyar nemesség a magyar nyelv védelme mellett a tradicionális magyar ruhákat és ételeket igyekezett előtérbe helyezni, így esett a választás az egyszerű paraszti ételre, a paprikával készülő gulyásra, ami a magyar nép egységét hivatott szimbolizálni. Az addigra már széles körben ismert gulyást színmagyar ételnek tartották, ugyanis bölcsőjét, a Hortobágyot és a Nagykunságot nem érte el az elnémetesedés.

A korabeli szimbólumalkotó nemesek szemet hunytak afelett, hogy a paprika korántsem tekintett vissza nagy múltra a magyar konyhában, de a gulyás egyedi megjelenése, a pirospaprika kölcsönözte szép, erőteljes színe, és jó íze ezt képes volt ellensúlyozni. A 19. század elején a gulyás már receptkönyvekben is szerepelt, pesti vendéglőkben galuskával tálalták, és tudományos értekezésekben, mint magyar nemzeti jellegzetességként említették. Széchenyi István Hitel című művének előszava is arra utal, hogy a paprika a főnemesi konyha alapvető fűszerévé avanzsálódott:

„mint sokan azt tartják igazán mesterszakácsnak, ki mindent rendkívül paprikáz, s csak azt ugyancsak magyar embernek, ki azt szereti is.”

A gulyásleves színre lép

Hiába vált nemzeti étellé, a gulyás igazi karrierjére az arisztokrácia körében még várni kellett, de a parasztok körében népszerű lakodalmi, ünnepi étellé nőtte ki magát, valamint meghódította a németeket és a cseheket is.

A ma ismert gulyásleves, az eredeti gulyás rokona, azonban elkészítési módja inkább a paprikásra hasonlít. Az idők folyamán mégis a leves őrizte meg a gulyás elnevezést, és egy 20. század idegenforgalmi prospektusa már a gulyáslevest említi nemzeti ételként.

A külföldiek egy része sűrű, paprikás, pörköltszerű ételként azonosítja a gulyást, míg mások a magyarok nemzeti ételeként a gulyáslevest ismerik. Te hogy készíted a gulyást?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...