Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

3 konyhai eszköz a ’80-as évekből, amit te is használtál

A kukta, a tarkedlisütő és kézi habverő a rendszerváltás előtti konyhák elmaradhatatlan kellékei voltak. A régi kuktákban még ma is finom húslevest készíthetünk.

Az alternatív megoldások és a kísérletezés a vasfüggöny mögötti élethez épp úgy hozzátartoztak, mint a Sokol rádió, meg a keddi műsorszünetek. A képzelet szárnyalt, és olyan kultikus konyhai eszközöket hívott életre, amiket még mi is használunk.

Tarkedlisütő

Az érdekes konyhai sütőforma gyerekkorunkban sokszor került a sparheltre vagy a tűzhelyre. Ez az édesség pont azt jelentette számunkra, amit a kapitalista nyugati gyerekeknek az amerikai palacsinta. A mini fánkocskákat nem lehetett megunni, házi baracklekvárral pedig egyenesen verhetetlenek voltak. A csehek gasztrotalálmányára már akkor beindult a nyálelválasztásunk, amikor előkerült a tarkedlisütő, de velünk együtt örültek az elfoglalt anyák is, mert a kis fánkok nemcsak finomak, hanem költség- és időtakarékos édességek is voltak. Liszt, cukor,tej, élesztő, tojás és egy csipet só – ennyi volt a boldogság egyszerű receptje.

Tekerős habverő

Gyerekkorunkban nemcsak türelmetlenségünk miatt éreztük úgy, hogy lassabban készültek el az ételek és a sütemények: a korabeli konyhai felszerelések ugyan spóroltak némi időt anyáinknak, de meg sem közelítették a mostani robotgépeket. Sőt, a háziasszonyok néha egyenesen akadályoztatva voltak a praktikusnak szánt, de kudarcot vallott konyhai eszközökkel. 

Ez is érdekelhet!

Ezek voltak a kedvenc konyhai gépeink a Kádár-korszakban

A hangosan kerregő habverő sem tudott sok mindent felmutatni a csodálatos narancssárga színén kívül, mert még egy-két villával is hamarabb lehetett felverni a tojáshabot. Persze, ez nem változtatott azon a tényen, hogy mindenki kötelező erejűnek érezte a beszerzését.

Kukta

A kuktát gyerekként félelemmel teli csodálattal néztük, aminek működése legalább annyira lenyűgözött minket, mint a búgócsiga mágikus forgása. Tudtuk, hogy ha előkerült a kukta, akkor húsleves lesz ebédre, mégpedig villámgyorsan, az ízélményből mit sem veszítve, fittyet hányva ezzel évtizedes hagyományokra.

Húsleves-variációk:


Azzal is tisztában voltunk, hogy használat közben nem mehetünk a titokzatos szelepes fazék közelébe, így az időnként előtörő mágikus gőzt csak tisztes távolból csodáltuk. Nektek megvan még a kuktátok?

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!