Grillezz fűszerolajjal: három módszer, ami megsokszorozza az ízeket

Ha grillezésről van szó, mindenkinek megvan a maga titkos technikája, amire már évek óta esküszik. Egy valamiben azonban mindannyian megegyezhetünk: az olaj elengedhetetlen a grillezéshez. Hogy milyen formában és mikor tudjuk felhasználni, az a cikkből kiderül. (x)

Mindegy, hogy húst vagy zöldségeket, esetleg sajtot grillezünk, gondoskodnunk kell két dologról: a megfelelő fűszerezésről és a kellő barnulásról. Ezt a két feladatot pedig egyszerre megúszhatjuk, ha valamilyen fűszerolajat használunk. Az ilyen olajak mélyen magukban hordozzák az adott fűszerek ízvilágát és ezt képesek átadni az ételnek, amit sütünk velük. Lássuk, mennyi különböző módon grillezhetünk fűszerolajjal!

Grillezz fűszerolajjal: három módszer, ami megsokszorozza az ízeket

Sütés előtt

Már anélkül is rengeteg fantasztikus ízt építhetünk be a grillételekbe, hogy egyáltalán meggyújtanánk a tüzet. Ha grillezés előtt marináljuk a sütni kívánt ételeket, gazdagabb ízeket és kellemesebb állagot kapunk majd.

Egy alap marinádhoz vagy páchoz olaj, ecet és fűszerek kellenek. Ebből a hármasból kettőt le is tudhatunk, ha fűszerolajjal keverjük ki a pácot.

Az ecet fellazítja a hús rostjait, így a fűszeres olaj könnyedén beissza magát a sülő ételbe, sokkal omlósabb és ízletesebb lesz. Ugyan a zöldségek szerkezete más, azokat is érdemes grillezés előtt marinálni.

Figyeljünk oda, ne hagyjuk túl sokáig a pácban ázni a húst: egy idő után romlik a rostok szerkezete, ha sokáig érintkezik valamilyen savas (ebben az esetben az ecetes) környezettel. Nagyjából 30 perc alatt a keményebb húsok is képesek kellő ízt felvenni a marinádból.

Grillezés közben

Attól függetlenül, hogy pácoltunk vagy sem, a sütés alatt is szükségünk lesz némi olajra. Két lehetőség áll előttünk: vagy a sütni kívánt ételeket kenjük be vékonyan olajjal vagy a grillrácsokat.

Mindkét módszerrel hasonló eredményt érhetünk el: a sültek felülete kellemesen karamellizálódik, elnyeri jól ismert barna csíkos külsejét.

Sütés előtt pácoljuk be a húst, sokkal finomabb íze lesz

Egy ízes fűszerolaj grillezés közben is jól jön majd: szinte belesütjük az ételbe a zsiradék ízét és aromáját. A fűszerolaj képes a legszerényebb darab zöldséget is dekadens grillfogássá tenni.

Utólagos ízesítés

Harmadik lépésként még akkor is halmozhatjuk tovább az ízeket, ha már levettük a grillről a sültet. Néhány csepp fűszerolaj, és egyben megvan a dekoráció, extra ízesítés és az a pár csepp zsiradék is, ami az egekbe repíti a frissen sült ételt.

Láthatjuk tehát, hogy az olaj igen is fontos szerepet játszik a grillezésben. Fontossága miatt ezért jobb, ha megadjuk a módját, és egyből szintet lépünk a fűszerolajak használatával.

Dobd fel a grillszezont a Vénusz fűszerolajokkal!

Címlapról ajánljuk

6 esküvői tortatrend, ami 2023-ban meghódítja a párokat

Nyakunkon a nyár, ami azt is jelenti, hogy hivatalosan is megkezdődik az esküvőszezon. Ez ugyebár rengeteg előkészülettel jár, hiszen sokan szeretnék, ha életük (egyik) nagy napja tökéletesen és forgatókönyv szerint zajlana. A vacsora zárásának pedig elmaradhatatlan része egy gyönyörű esküvői torta, aminek nemcsak az íze, de kinézete is sokat számít. Mutatjuk, milyen esküvői tortatrendek hódítanak 2023-ban!

Balogh Lilla

További cikkek

Az étel, amit ki nem állhat a horoszkópod

Édes meggymártás hússal, kemény daragaluska, furcsa répafőzelék, csufi kelkáposzta, kesernyés máj? Mindenkinek van legalább egy utált étele... Ajánljuk, hogy győzd le a mumust, és készítsd el a nemszeretem-ételt felnőtt fejjel, egy tényleg jó recept alapján!