Gréti: Pécsi gasztrotúra gyerekekkel

Gréti: „Pécs gyönyörű város, ahová bármikor szívesen utazunk. Ott-tartózkodásunk általában munkával gazdagított, most azonban más szemszögből, gyerekekkel fedeztük fel."

{ GALÉRIA = title:Sajtos%20karaj%20tepsiben, 3,1,2,4,5,6,7 }

Mennyivel másabb a gyermekek érdeklődése a felnőttekénél. Persze ők is szeretnek jókat enni, de amint jóllaktak, már mennének tovább. Látni, látni! A Zsolnay-negyed valóságos gyermekparadicsom. Kiállításaival, a budapesti Csodák Palotájához hasonlatos tudományos gyűjteményével, kertjével egész napos program. Egy-egy látványosság megtekintése között hét-nyolc kávézó és büfé kínálatából válogathatunk. Mi fordítva csináltunk mindent, hiszen gyerekekkel fő az édesség! A fantasztikus kínálatú csokiboltnál kezdtünk, utána jó adag kultúra és végül kis gasztronómia gyanánt melegszendvics várt minket a büfében. A helyi fiatalember ugyan a bábszínházban működő kis éttermet ajánlotta, de odáig nem jutottunk el a fáradt bandával. Irány vissza a szállodába, pizzarendelés a helyi szupervállalkozástól, taxi és pizzafutár, two-in-one és hatalmas biliárdcsata az alagsori barlangban.

Marhaságok, malacságok

Körtével és gorgonzolával grillezett karaj

Másnap a sok-sok édesség és szénhidrát után valami meleg és tartalmas étel is le kellett, hogy csússzon a torkukon. Nem bíztuk a véletlenre. A már jól bevált helyünkön, a székesegyház tövében, egy pezsgőüzem mellett, középkori eredetű pincerendszerben kialakított étteremben vacsoráztunk. A gyerekek sült kacsa- és csirkemellet ettek házi burgonyapürével, brokkolival. Az én választásom a körtével és gorgonzolával grillezett karajra esett. Ó, egek! Milyen jól tettem! Hozzá, frissen gyöngyöző pezsgőt kortyoltunk. Ez az igazi élet Pécsen! Hazaérkezésünk utáni nap első utam a henteshez vezetett, ahonnan gyönyörű karajszeletekkel és mosolygó arccal léptem ki, utána a körte és a sajt beszerzése sem maradt el. Natúrszeletet gyakran készítek. Hol ezt, hol azt teszek a tetejére, hogy feldobjam valamivel. Most persze körtével és gorgonzolával készítettem. Ezt a nem mindennapi ízhatást éreztem már korábban salátában, az sem semmi, de husival egészen különleges. Egy pohárka száraz pezsgővel pedig ünnepi fogást varázsolhatunk az asztalra.

Gréti: Egy tál mágia a hidegben

Tepsis sajtos karajszeletek

A karaj annyira bevált, pedig egy hónapban csak egyszer-kétszer szoktam disznóhúst szervírozni, hogy pár nappal később egy másik kedvencemet, tepsis sajtos karajt sütöttem. Korábban mindig csirkemellel készítettem ezt az ételt, mindenféle lisztezés nélkül, de amióta barátnőmnél megláttam a sütőből frissen érkező, gyönyörű, tepsinyi sajtos karajt, azóta szinte csak ezt a sokkal csinosabb küllemű verziót készítem. Ez a nagyon mutatós sajtos husi csak kicsivel több adjusztálást igényel, mint rántott kollégája. Családi, vasárnapi ebédre a húsleves után kitűnő fogás.

Gyors kencék rohanó anyáknak

Jövő héten egy forró, sós vízben főtt gabonatermékről, a tésztáról írok.Addig is karajozzuk be az életünket!

Gréti

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

7 retró éttermi jelenség, amitől a Kádár-kor nosztalgiája tör elő...

Mint tudjuk, előre megyünk, nem hátra, de a négy fal között azért mindannyian csináljuk. Egy kis elrévedés a múltba, akár a saját, élő élményünk volt, akár családi fotókról, filmekből ismerjük. Az idén bemutatott HBO-sorozattal, a pillanatok alatt kultikussá lett Besúgóval csak újabb jegyet váltottunk a nosztalgiavonatra, amivel mi most a vendéglátás retró világába robogunk. Ha vissza nem is vágyjuk, no ki melyik elemét szerette a szocialista éra éttermi élményeinek?

Nosalty