Gréti: édes Amerika

Nem könnyű vékonynak maradni Amerikában. Saját bőrömön tapasztaltam, még a sonkás szendvicset is cukorral készítik. A nyolcadik napon már sírni tudtam volna egy jó kis paprikás krumpliért.

Organikus világ

A szilvesztert és az új év első napjait Amerikában töltöttem, ahol barátainkat látogattuk meg. Vendéglátóink nem tősgyökeres helyiek. A férj eredetileg német, a feleség olasz, kislányuk pedig Kanadában született. Lakóhelyüknek mégis az Egyesült Államok egyik csodaszép szigetcsoportját, Hawaiit választották. Mauin az élet nagyon szép, korán kezdődik és korán véget is ér. Kilenckor mindenki aludni tér, hogy másnap új erővel vághasson neki a futásnak és egyéb sporttevékenységnek.

A reggel proteinsékkel kezdődik. Az asztalon pedig a gyümölcsök mellett sorakoznak az organikus élelmiszerekből készült muffinok, banános-kókuszos „kenyerek", sütik. Mindenki kínosan ügyel arra, hogy csak vegyszermentes zöldségeket, gyümölcsöket vásároljon, az áruházban csak „organic” feliratú dobozokat tesznek a bevásárlókosarukba. Minden nagyon szép és egészségesnek tűnik, de ha közelebbről szemügyre vesszük a csomagok feliratait, az energia- és cukortartalom sajnos, az egekben van.

Hogyan maradjunk mégis vékonyak?

Az egyik megoldás, ha a szigeten kapható friss halak közül választunk, azokat salátával, zöldségekkel fogyasztjuk. Leggyakrabban tonhallal találkozhatunk az étlapokon és a nagy bevásárlóközpontokban. Húsuk a gyönyörű, tiszta fehértől a rózsaszínen át, a mély bordóig válozik: ahi (sárga úszójú tonhal vagy big-eye tonhal), aku (skipjack tonhal) és tombo ahi (germon). Az én másik nagy kedvencem a mahimahi (aranymakréla), de csíkos marlin (a'u), a broadbill kardhal (a'u ku) és sügér (onaga) is kapható.

Oahun megannyi rákfarm üzemel, melyek saját kisbolttal rendelkeznek vagy sütödéjükön keresztül árusítják az általuk tenyésztett garnélát.

Amennyiben még sincs lehetőségünk otthoni körülmények között sütni-főzni, akkor ne a gyorséttermeket látogassuk. Együnk japán és mexikói fogásokat!

Honoluluban a legtöbb étteremben japán ételeket szolgálnak fel. Ez nem is csoda, hiszen a turisták több mint fele a felkelő nap országából érkezik.

A legjobb mexikói éttermet viszont Oahu északnyugati részén, Haleiwában találtuk, a quesadillajuk csodálatos volt. Egész Vaikikin nincs párja.

Ha napközben mégsem a légkondicionált helyiségeket választanánk és megelégszünk egy röpke hideg ebéddel, akkor a helyi érdkeltségű ABC store-ok hűtőpultjai is megteszik, ahol egymás mellett találhatóak a buritók, a sushis dobozok, a bébisárgarépa- és humuszkombinációk, saláták és a kedvenc kim chee-m. Elég csak beugrani egy körre és a tengerparton, napfényben költhetjük el könnyű ebédünket.

{ GALÉRIA = title:K%C3%B3kuszkeny%C3%A9r%20%C3%A9s%20tonhalas%20taco, 7,1,2,3,4,5,6 }

Kis bárokban a pulthoz ülve étvágygerjesztő falatkákkal is csillapíthatjuk napközbeni éhségünket. Ha Happy hour időben megyünk, akkor még a koktélok is féláron kaphatók, ami ugye, nem egy hátrány, lássuk be!

Jövő héten tovább fokozom a mexikói finomságok iránti kedvet és külföldi szakácsok amerikai receptjeiről írok, addig is süssünk kókuszos sütit és merüljünk el a tenger adta halas finomságokban.

Gréti

Vadulni télen kell!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek

HETI MENÜ: házias fogások, amelyektől egy balatoni nyaralóban érzed magad

Lecsó kolbásszal, rántott hekk, főtt kukorica, lángos sok tejföllel vagy ducira töltött töltött paprika? Csupa-csupa nyári fogást hoztunk, amelyek a nagyi nyaralójában levő rezsón is simán összedobhatók! Ha pedig nem utaztok idén, legalább ezekkel a receptekkel nosztalgiázzatok! Finom lesz, ígérjük...főzzetek velünk jövő héten is!