Vadulni télen kell!

Ha tél, akkor jöjjenek a vadak! Tavasszal vagy nyáron valahogy soha nem jut eszünkbe, hogy szarvas- vagy vaddisznópörköltet főzzünk. Ilyenkor, télvíz idején, viszont annál inkább. Nem csoda! Térdig járunk a vadászszezonban.

Szarvas-raguleves burgonyagombóccal

Múlt héten, amikor először elkapott a hév, hogy „azonnal őzgerincet kell ennem áfonyával”, rögtön tudtam, az én konyhámba is beköszöntött a hivatalos tél. Hová kapjak, melyiket szeressem, milyen húsból, mit süssek-főzzek? Elővettem az összes létező szakácskönyvemet, felhívtam a barátnőmet, de még, ha az utcán összefutottam egy-egy ismerőssel, őket is erről faggattam, ahelyett, hogy az egészségük felől érdeklődtem volna.

Tudtad?

A szarvas húsa zsírban szegényebb, mint háziasított rokonáé, viszont magas tejsavtartalma miatt keményebb, ezért elkészítés előtt pácolást igényel.

Szerencsére mindenkinek volt egy jó kis receptúrája, olyannyira, hogy a végén annyi impulzus ért, úgy éreztem, cserben hagy a döntőképességem.

Egy igazi anyuka ilyenkor – és általában mindig – a gyerkőceire gondol, vajon ők mit ennének a legszívesebben. Jó, a pörköltet is szeretik, de azért egy tárkonyos vad-ragulevest nem lehet lekörözni. Gyorsan lefuttattam a lehetséges variánsokat az általam elgondolt tizenévesek processzorán, és győzött a szarvas mint husi. A disznó mégiscsak disznó, az őzikét meg sajnáljuk, hiszen olyan cukit enni, mint a Bambi?! Talán a szarvast tudják a legkevésbé pontosan maguk elé idézni. Ne nevessenek, a nyuszival én a mai napig hadilábon állok, pedig a nagymamámnál jobban még senki nem készített nyúlpaprikást!

NoSalty-tipp

A vadhúsokról mindig távolítsuk el a hártyát, összehúzó hatása főzésnél-sütésnél igen intenzív

Bukta mint második fogás

Mi legyen a második fogás? A raguleves olyan kiadós, utána nem jöhet egy sült vagy egy rakott étel. Legyen tészta? Az a legtöbb gyerek fülén jön ki, két-három naponta porciózzák nekik a menzán és én is előszeretettel főzöm, hiszen – főleg hétköznapokon lényeges szempont – gyorsan elkészíthető.

Sütivel nem lehet felsülni!

A múltkor pizzát sütöttem és maradt még némi élesztőm. Lekvárból mindig dupla adag van a háznál, mert mindenki másfélét szeret. A legegyszerűbb, ha buktát sütök, különböző gyümölcsből készült lekvárral töltöm, így mindenki megtalálja a számítását.

A jövő hét már a karácsony jegyében zajlik, libamájas egybesült fasírtot és kuglófot sütünk a gyerekekkel. Addig is gyűjtsük a vadrecepteket és töltsük a buktát kedvünkre!

Gréti

A rovat korábbi cikkeit itt találod!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!