Eszed vagy kened? Jó, ha ezt tudod a sheavajról

Biztosan találkoztál már a sheavajjal, ha más nem, a fürdőszobában a krémek között érdemes szétnézni.

A sheavaj zsíradék, amelyet az afrikai sheafa gyümölcséből állítanak elő. A fa gyümölcse magot tartalmaz, amelyből olajat nyernek. A sheavaj finomított és finomítatlan formában egyaránt kapható. A finomítatlan sheát kézzel távolítják el a magokból, a finomított sheavajat bizonyos vegyszerek segítségével, mechanikusan állítják elő. A sheavajat leggyakrabban helyileg, bőrbetegségek kezelésére vagy a ráncok csökkentésére használják, a vaj krémek és testápolók gyakori összetevője. Lágyítószerként működik, segíthet a bőr kisimításában, puhításában.

Getty

A sheavaj olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a bőr duzzanatát, és enyhíthetik az ekcéma tüneteit. Vannak, aki azt tapasztalták, hogy hatásos a pattanások, az izomfájdalmak, az orrmelléküreg-fertőzések, a szénanátha és az ízületi gyulladás enyhítésére, és a sebgyógyulást is elősegíti. Erre azonban nincs elegendő tudományos bizonyíték. A kutatások azonban folyamatosak, néhány tanulmány ígéretes eredményeket hozott a shea gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai kapcsán.

Fogyasztható változata nálunk nem nagyon ismert

A vaj egy fajtáját el is lehet fogyasztani, Afrikában gyakran használt alapanyag. A sheavajban nincs szénhidrát, nincs benne cukor, nincs keményítő, sem rost. A becsült glikémiás indexe nulla, összes kalóriája zsírból származik. Egy adagban, vagyis egy evőkanálban 14 gramm zsír van. A sheavaj nem tartalmaz fehérjét. Rajongói azt állítják, hogy magas az E-vitamin-tartalma, de laboratóriumi kutatások szerint a sheavajban nincsenek vitaminok vagy ásványi anyagok. A főzéshez használt sheát nagy eséllyel csak szaküzletben vagy online tudjuk megvenni.

Fontos, hogy a szépészeti alapanyagnak használt változatok nem fogyaszthatók, mert tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek ártalmasak. A finomítatlan sheavaj sárgás vagy krémes színű lehet, míg a finomított sheavaj általában fehér és szagtalan.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...