Eszed vagy kened? Jó, ha ezt tudod a sheavajról

Biztosan találkoztál már a sheavajjal, ha más nem, a fürdőszobában a krémek között érdemes szétnézni.

A sheavaj zsíradék, amelyet az afrikai sheafa gyümölcséből állítanak elő. A fa gyümölcse magot tartalmaz, amelyből olajat nyernek. A sheavaj finomított és finomítatlan formában egyaránt kapható. A finomítatlan sheát kézzel távolítják el a magokból, a finomított sheavajat bizonyos vegyszerek segítségével, mechanikusan állítják elő. A sheavajat leggyakrabban helyileg, bőrbetegségek kezelésére vagy a ráncok csökkentésére használják, a vaj krémek és testápolók gyakori összetevője. Lágyítószerként működik, segíthet a bőr kisimításában, puhításában.

Getty

A sheavaj olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a bőr duzzanatát, és enyhíthetik az ekcéma tüneteit. Vannak, aki azt tapasztalták, hogy hatásos a pattanások, az izomfájdalmak, az orrmelléküreg-fertőzések, a szénanátha és az ízületi gyulladás enyhítésére, és a sebgyógyulást is elősegíti. Erre azonban nincs elegendő tudományos bizonyíték. A kutatások azonban folyamatosak, néhány tanulmány ígéretes eredményeket hozott a shea gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai kapcsán.

Fogyasztható változata nálunk nem nagyon ismert

A vaj egy fajtáját el is lehet fogyasztani, Afrikában gyakran használt alapanyag. A sheavajban nincs szénhidrát, nincs benne cukor, nincs keményítő, sem rost. A becsült glikémiás indexe nulla, összes kalóriája zsírból származik. Egy adagban, vagyis egy evőkanálban 14 gramm zsír van. A sheavaj nem tartalmaz fehérjét. Rajongói azt állítják, hogy magas az E-vitamin-tartalma, de laboratóriumi kutatások szerint a sheavajban nincsenek vitaminok vagy ásványi anyagok. A főzéshez használt sheát nagy eséllyel csak szaküzletben vagy online tudjuk megvenni.

Fontos, hogy a szépészeti alapanyagnak használt változatok nem fogyaszthatók, mert tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek ártalmasak. A finomítatlan sheavaj sárgás vagy krémes színű lehet, míg a finomított sheavaj általában fehér és szagtalan.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...