A gránátalma a szerelem gyümölcse - de Te meg tudod pucolni?

Egy "cseppnyi" fürj és egy gyönyörű gránátalma. Robi nyerő receptjét már közzétettük, de sokaknak gondot okoz, hogyan pucolják meg a sokmagos gyümölcsöt? Íme a megoldás!

A gránátalma nálunk is egyre népszerűbb gyümölcs, már rengeteg helyen árulják a csodatevő kis gömböcöt. Ha te is sokszor ácsorogsz a gyümölcsöspult előtt tanácstalanul, akkor most beavatunk!

Gránátalma alapanyag

A szerelem és a termékenység gyümölcse

A gránátalma eredetileg Ázsiából származik, mára azonban a világ számos pontján termesztik és fogyasztják. Több vallás szimbólumrendszerében bír jelentéssel, legtöbbször a szerelemmel és a termékenységgel hozzák kapcsolatba.

A gömbölyded, hazánkban jellemzően narancsos-vöröses héjú gyümölcs átmérője 8-10 cm, a sok apró magot lédús gyümölcshús veszi körül. A félbevágott gránátalma a természet csodálatos színű, fura szerkezetű, vitaminokban, antioxidánsokban (flavonoidokban), C-vitaminban és káliumban gazdag ajándéka.

Ezeket olvastad már?

A tisztítása nem egyszerű - de megéri vele küzdeni!

A magokat fogyaszthatjuk a gyümölcshússal együtt - ezeket szétválasztani manuálisan nem lehetséges, de nem kell aggódni, a magok könnyen lenyelhetőek. A másik megoldás, hogy csak a levét nyerjük ki, mondjuk gyümölcscentrifugával. Az így kinyert ital is tartalmazza a gránátalma értékes tápanyagait, úgyhogy bátran éljünk ezzel a módszerrel, ha nincs kedvünk a magokkal küzdeni.

Gránátalma alapanyag

Ha azonban bátrak vagyunk, akkor első lépésként is öltözzünk át játszóruhába, semmiképpen ne a legjobb öltözékünkben essünk neki a gránátalmának. Mossuk meg a gyümölcsöt, majd vágjuk félbe egy éles késsel. A fél gránátalmát megfogjuk, és kicsit megnyomkodjuk, mintha citromot csavarnánk - így kinyerjük a leve egy részét és pár magot. Ezután a vágott felével félig a tenyerünkre, félig az ujjainkra fektetjük, majd egy tál fölé tartva fakanállal alaposan megütögetjük, hogy a magok mind egy szálig kipotyogjanak. Így - ha nem ütünk nagyon mellé - biztos, hogy nem találjuk el az ujjunkat, a gyümölcsöt viszont szépen körbe tudjuk "püfölni".

Az így kinyert magokat felhasználhatjuk húsételek mellé mártások alkotójaként, ízesíthetjük, díszíthetjük velük salátáinkat, krémeinket, süteményeinket, vagy ehetjük simán, nyersen, kiskanállal.

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...