A gránátalma a szerelem gyümölcse - de Te meg tudod pucolni?

Egy "cseppnyi" fürj és egy gyönyörű gránátalma. Robi nyerő receptjét már közzétettük, de sokaknak gondot okoz, hogyan pucolják meg a sokmagos gyümölcsöt? Íme a megoldás!

A gránátalma nálunk is egyre népszerűbb gyümölcs, már rengeteg helyen árulják a csodatevő kis gömböcöt. Ha te is sokszor ácsorogsz a gyümölcsöspult előtt tanácstalanul, akkor most beavatunk!

Gránátalma alapanyag

A szerelem és a termékenység gyümölcse

A gránátalma eredetileg Ázsiából származik, mára azonban a világ számos pontján termesztik és fogyasztják. Több vallás szimbólumrendszerében bír jelentéssel, legtöbbször a szerelemmel és a termékenységgel hozzák kapcsolatba.

A gömbölyded, hazánkban jellemzően narancsos-vöröses héjú gyümölcs átmérője 8-10 cm, a sok apró magot lédús gyümölcshús veszi körül. A félbevágott gránátalma a természet csodálatos színű, fura szerkezetű, vitaminokban, antioxidánsokban (flavonoidokban), C-vitaminban és káliumban gazdag ajándéka.

Ezeket olvastad már?

A tisztítása nem egyszerű - de megéri vele küzdeni!

A magokat fogyaszthatjuk a gyümölcshússal együtt - ezeket szétválasztani manuálisan nem lehetséges, de nem kell aggódni, a magok könnyen lenyelhetőek. A másik megoldás, hogy csak a levét nyerjük ki, mondjuk gyümölcscentrifugával. Az így kinyert ital is tartalmazza a gránátalma értékes tápanyagait, úgyhogy bátran éljünk ezzel a módszerrel, ha nincs kedvünk a magokkal küzdeni.

Gránátalma alapanyag

Ha azonban bátrak vagyunk, akkor első lépésként is öltözzünk át játszóruhába, semmiképpen ne a legjobb öltözékünkben essünk neki a gránátalmának. Mossuk meg a gyümölcsöt, majd vágjuk félbe egy éles késsel. A fél gránátalmát megfogjuk, és kicsit megnyomkodjuk, mintha citromot csavarnánk - így kinyerjük a leve egy részét és pár magot. Ezután a vágott felével félig a tenyerünkre, félig az ujjainkra fektetjük, majd egy tál fölé tartva fakanállal alaposan megütögetjük, hogy a magok mind egy szálig kipotyogjanak. Így - ha nem ütünk nagyon mellé - biztos, hogy nem találjuk el az ujjunkat, a gyümölcsöt viszont szépen körbe tudjuk "püfölni".

Az így kinyert magokat felhasználhatjuk húsételek mellé mártások alkotójaként, ízesíthetjük, díszíthetjük velük salátáinkat, krémeinket, süteményeinket, vagy ehetjük simán, nyersen, kiskanállal.

Tudj meg többet A Konyhafőnök 3. évadáról itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek