Ezt gondolja Gerendai Károly az éttermek zárvatartásáról

Egyre nagyobb a kilátástalanság a vendéglátóhelyek túlélését illetően, a Costes és a Costes Downtown tulajdonosa szerint ésszerű keretek között engedélyezni kéne az éttermek mihamarabbi újranyitását.

,,A helyzet sokak számára már tarthatatlan, ezért az lenne a szerencsés, ha a kormány észszerű keretek között minél előbb lehetővé tenné az újranyitást" – nyilatkozta a Magyar Hangnak Gerendai Károly, a Costes és a Costes Downtown tulajdonosa. Az üzletember szerint ugyan nem vezethetnek sok jóra azok a mozgalmak, amelyeknek keretében az éttermek elégedetlenségük miatt akarnak kinyitni (a korlátozások ellenére), a magyar kormánynak engednie kéne, hogy ésszerű és biztonságos keretek között újra megnyithassanak a vendéglátóhelyek.

Gerendai Károly, a Costes és a Costes Downtown éttermek tulajdonosa

Egyre több magyar étterem tervezi, hogy a korlátozások ellenére kinyit február 1-jén. Ahogy arról már korábban írtunk, az "Én kinyitok!" mozgalomhoz sok lengyel, német, olasz és osztrák étterem csatlakozott már, a közösségi médiafelületeken pedig az látszik, hogy több magyar étteremtulajdonos is társulna a kezdeményezéshez. A kormány szerint a vakcina a kulcs, ahogy lesz elég oltóanyag, és elindul a tömeges oltás, fokozatosan újra kinyithatnak majd a vendéglátóegységek, addig viszont türelemmel kell várni, a kormány pedig igyekszik minden eszközzel segíteni a szektor dolgozóit.

Elfogytak a tartalékok

Gerendai Károly a Magyar Hangnak azt nyilatkozta, nem csoda, hogy elégedetlenek a vendéglátósok, az elmúlt hónapok során ugyanis minden tartalékukat felélték, helyzetük pedig teljesen kilátástalan. A kormány által ígért bérkompenzációból és támogatásból sokan még semmit sem láttak a lassú bürokrácia miatt, így a helyzet sokak számára tarthatatlanná vált.

A Michelin-csillagos Costes étterem tulajdonosa szerint nem vezetne sok jóra sem üzleti, sem pedig járványügyi szempontból, ha az éttermek a tiltás ellenére nyitnának ki. Véleménye szerint a megfelelő szabályozások és biztonsági intézkedések betartása mellett az éttermek nyitvatartása semmivel sem jelentene nagyobb járványügyi kockázatot, mint például a bevásárlóközpontok vagy áruházak jelenlegi működése.

Gerendai Károly éttermei, a Costes és a Costes Downtown is nehezen viseli a járvány következményeit. Míg a Costes lassan egy éve már, hogy bezárt, a Downtown is csak házhoz szállítással működik, ez viszont korántsem tudja biztosítani a működéshez elegendő pénzösszeget.

,,A korábban elkülönített tartalékok már kimerültek, ezért hitelből finanszírozzuk a veszteségeket. Bízunk abban, hogy mihamarabb újranyithatunk, mást nem tehetünk" - nyilatkozta az üzletember a Magyar Hangnak.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a fesztiválok sorsa, még a Sziget egykori alapítója szerint sem lehet biztos választ adni, a rendezvényeket szervező cégek csak óvatosan készülnek, szerinte viszont márciusban már muszáj lesz dönteni a nyári tömegrendezvények megtartásáról.

Ezek is érdekelhetnek a vendéglátás jövőjével kapcsolatban:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek