8 klassz gasztroajándék a folyamatosan főző barátaidnak

Liszttárolóval ellátott kőkerámia sodrófa, gázüzemű mobil pizzakemence, szitanyomott bevásárlótasakok is kerülhetnek a fa alá. A konyhában otthonosan mozgó ajándékozott biztos értékelni fogja a kreativitásunkat!

Hogy milyen ajándékra vágyik leginkább a szeretett családtag, életünk párja, vagy a legjobb barát? A kérdés kifürkészése nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk. Ha nincs konkrétan megfogalmazott óhaj, akkor is boldogulhatunk, ha hobbik, érdeklődési körök között leltározunk. Amennyiben főzni/sütni szerető, kóstolásban profi, gasztronómiára fogékony a szívünknek kedves személy, még könnyebb lesz a dolgunk az ajándék terén.

1. Egy igazi kotyogós kávéfőző

Kapszulás gépcsodák, french press eszköz, esetleg filterkávé-szett…mégis sokan esküsznek a valódi, régi vágású „kotyogósra”. A műfaj veteránja, minden kotyogós atyja az 1933-as születésű Bialetti Moka Express, ami azóta megannyi színes, modernizált vagy éppen lekerekített társat kapott. Szerencsére már indukciós főzőlapon használható modelleket is gyártanak — először mindenképp járd körbe a megajándékozott konyháját, nehogy elhibázd a tűzhely típusát.

Egy igazi kotyogós kávéfőző

bialettikave.hu / 7.500 Ft-tól

2. Sodrófa lisztszóróval

Sütéshez elengedhetetlen a nyújtófelület és egy megbízható sodrófa. Természetesen a klasszikus fa megoldásban is hiszünk, de üdvözöljük az innovációkat, amikkel sokkal gyorsabban, hatékonyabban dolgozhatunk.

Ilyen ez a nehéz kőkerámiából készült nyújtószerkezet is, ami már magában szuper kis eszköz, de pluszban az üreges belsejét úgy találták ki, hogy abba lisztet szórhassunk, majd így biztosítsuk a kellően lisztes, tapadásmentes pultot. A gyártó tanácsa, hogy az egyébként is hűvös „nyújtókövet” használat előtt tegyük be a hűtőszekrénybe: így még profibb munkát végezhetünk.

Sodrófa lisztszóróval

piccantino.hu / 11.900 Ft

3. Papetri Paperworks mosható befőzőcímke

Bár bőven megvan a romantikája a kézzel készített, finoman szólva is rusztikus üvegfeliratoknak (nagyi után szabadon: kecsöp, gogosári, hecsedli), a Papetri Paperworks mosható, öntapadós, vinylre nyomott befőzőcímkéi aranyosak, dizájnosak, és szép egységes lesz tőlük az ajándékozott éléskamrája. Baracklekvártól a lecsóig kaphatóak a tízesével csomagolt címkék. Esetleg családi befőzőrecepteket is csatolhatunk melléjük.

Papetri Paperworks mosható befőzőcímke

prezentbudapest.hu / 450 Ft

4. Ooni Koda gázüzemű pizzakemence

Nagyon egyszerűen és gyorsan felfűthető: 15 perc alatt 500 fokra forr ez a hordozható, ráadásul igen dizájnos pizzakemence. Amióta valódi, nápolyi típusú specialitásokat is kóstoltunk már, azóta háttérbe szorult a rendelés (hiszen tudjuk, hogy azon melegében élmény a fogyasztás).

Egyre többet próbálunk otthon is kísérletezni…de a technikához szükség van az extra magas hőfokra és a jó kezelhetőségre. Az Ooni Koda egy nagylelkű és profi ajándék.

Ooni Koda gázüzemű pizzakemence

Sous Vide Hungary / 136.690 Ft

5. Vajkés cseresznyefából

Biztos, hogy van a szeretteid között olyan, akit, ha megkérdezel arról, hogy mi a kedvenc étele, csak annyit mond: egy jó kenyér és hozzá egy jó vaj. Az étkészletek általában picit recés, de inkább vajazásra alkalmas késeket tartalmaznak, viszont nem is kifejezetten vajkések.

Mert, ha fogtál már valaha a kezedben egy igazán ergonomikus csodát, akkor tudod, hogy mi a különbség vajkés és vajkés között. Ez a magyar tervezői darab cseresznyefából készült, propellert formál, és isteni a tapintása. Otthoni kenyérsütőknek ötletes ajándék lehet.

Vajkés cseresznyefából

Palmetta Design / 5.900 Ft

6. Szitanyomott zero waste bevásárlótasakok

Tudatosságra sarkallni egy hozzánk közel álló embert mindig jóleső érzés, hiszen valami olyat mutathatunk, amivel segítünk szemléletet formálni. De az is lehet, hogy a legjobb barátunk már régen textilzsákba válogatja a zöldségeket, gyümölcsöket, a péksüteményeket a piacon, a zöldségesnél. Ebben segítenek a szitanyomott, 100%-ban fehérítetlen pamut bevásárlótasakok minimál, mutatós mintákkal. 30 fokon moshatóak, és sokkal szebbek, haladóbbak, mint a nejlonzacskókkal teli nejlonzacskós, otthoni „installációk”.

Szitanyomott zero waste bevásárlótasakok

Printa / 4.800 Ft

7. Nagy szilikon jégkockatartó

A törékeny természetű és apró jegeket készítő tartók ideje már régen lejárt, sokkal praktikusabbak a rugalmas szilikon megoldások, melyekből vicces figurális darabokat is találunk. Mégis a legelegánsabb jegek a teljesen letisztult kockák.

Ez a variáns egyszerre nyolc, egészen nagy, whiskys pohárba passzoló tömböt készít, méretéből adódóan gyümölcsöket, ehető virágokat is tehetünk a vízhez, hogy fagyáskor beledermedjenek a meglepetések. Sőt, akár fűszernövények lefagyasztásához is szuper.

Nagy szilikon jégkockatartó

solinfoshop.hu / 6.400 Ft

8. Profi zöldséghámozó

Nem kell ahhoz vegánnak lenni, hogy sokat pucoljon, hámozzon az ember. A feladathoz elég persze egy egyszerűbb kés is, de igazi heurékaérzés, amikor egy kézbe simuló, minden mozdulattal sokat hámozó, könnyen sikló eszközzel dolgozhatunk.

Leginkább használat közben derül ki a kezessége, erre pedig a boltban ugye nem próbálhatunk rá. 100%-ban profi, és mindenkinek ajánlható hámozó viszont létezik, igaz, borsosabb árban, mint amit megszoktunk. Éppen ezért is frappáns ajándék lehet, ha a foodie szerettünk nem is szánná rá az összeget — majd mi meglepjük vele!

Profi zöldséghámozó

Kulina / 11.490 Ft

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Készülődjünk együtt az ünnepekre:

Címlapról ajánljuk

További cikkek