Ebben a magyar pizzázóban már hivatalosan is igazi NÁPOLYI pizzát sütnek!

A négy éve a Madách téren megnyílt IGEN pizzéria hatalmas mérföldkövet lépett át: megkapta az AVPN, vagyis a Valódi Nápolyi Pizza szövetség hivatalos elismerését!

2015 decemberében a budapesti gasztronómia a nápolyi pizzától volt hangos - akkor nyitott meg a Madách téren az IGEN. Vidó Nóri apró kis üzletében egy Nápolyból szállított kemencében készültek a város legjobb nápolyi pizzái. Bár a műfaj elég hamar népszerű lett, és egyre-másra nyíltak a nápolyi pizzázók Budapesten, az IGEN egyfajta kultuszhely maradt azok számára, akik ezt a stílusú pizzát kedvelik.

Az IGEN tavaly decemberben költözött át a Madách térről a Mechwart ligetbe, tegnap pedig bejelentették, hogy elnyerték az AVPN, vagyis azAssociazione Verace Pizza Napoletana, a Valódi Nápolyi Pizza Szövetségének tanúsítványát. Mivel a nápolyi pizza az Unesco által védett márka, csak az nevezheti eredetinek a nápolyi stílusú pizzáját, akinek az AVPN erre tanúsítványt ad.

Vidó Nóri elmondta nekünk, hogy évek óta dolgoznak azért, hogy az AVPN által is elfogadott pizzát készítsenek. A Madách téren ehhez kevés volt a hely, de Mechwart téri üzletben sikerült olyan körülményeket teremteniük, hogy megkaphassák a certifikációt. Hogy ehhez mit kellett tenni? "Az AVPN célja az, hogy az eredeti nápolyi pizzát, amit az Unesco részévé is választottak, védelmezze, emiatt a pizza készítés minden folyamata szabályrendszerbe szedje.

Meg van határozva az összes alapanyag, a liszt - csak bizonyos fajta, 00-ás napoletana liszt -, az élesztő, a paradicsom - D.O.P. San Marzano, kézzel összenyomva- , az olívaolaj, a víz (melynek a ph értéke a nápolyi csapvízzel kell hogy megegyezzen) és a fior di latte (D.O.P.), amit használni lehet. Ezen kívül a technológia is, a tésztakészítés pontos módja és a bucizás is, a nyújtás, a feltétezés és a kemence - nápolyi típusú, 400 és 450 fok között 60-90 másodperc alatt sül meg benne a pizza- meg a sütés is. Úgy építettük föl a rendszert, hogy ezeket tudjuk teljesíteni" - mondta a tulajdonos.

Az AVPN minősítéshez először videót kell küldeni a szövetségnek a pizza készítéséről, majd, ha ez meggyőzi őket, személyesen is ellátogatnak a pizzériába, hogy a folyamatot ellenőrizzék.

És ezt olvastad már az ÍzHuszár magazinon?

A Madách téri pizzakirálynő - interjú Vidó Nórival

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...