Fűszerezz paprikával!

Kemény fába vágom a fejszémet, a paprikáról írok, a legmagyarabbnak gondolt hozzávalóról, ami nem mellesleg, leggyönyörűbb bizonyítéka annak, hogy igenis déli ország vagyunk, keleti beütéssel. Egy biztos: őrölt pirospaprika legyen otthon! Akkor is legyen otthon, ha nem szoktunk gyakran főzni, egy rántottát vagy egyzsíros kenyeretmegszórnánk, akkor is szükségünk lesz rá.

Paprikát venni az egyik legérzékenyebb dolog. Az interneten több helyütt fellelhetőek paprikatesztek, melyek elkeserítő eredményt mutatnak a boltokban kapható paprikák minőségéről. Ebben az esetben is csak azt tudom javasolni, hogy egy jól bevált forrást kell találnunk és kitartanunk mellette. Szerintem érdemes általában édes paprikát venni, mert erősíteni mással is tudjuk az ételt, ha viszont csípős a paprikánk, akkor nem tudunk nem csípőset főzni. Kolbászba vagy más töltelékáruba persze jó csípőset használni

Vanília, a nélkülözhetetlen >>

A paprikát jól záródó üvegben vagy dobozban tartsuk és fénytől védjük. Nagyon könnyen el tudja veszíteni a színét pár hónapnyi polcon állástól.

Tipp:Én a hűtőben vagy a mélyhűtőben is szoktam tárolni, ha nagyobb mennyiségre teszek szert, mert ott biztosan nem molyosodik, nem avasodik és sokáig friss marad.

A paprika zsiradékban jobban oldódik, mint vízben, ezért, amikor használjuk, egyúttal zsiradékot is kell használnunk. Zsírban egyébként jobban kiadja a színét, mint olajban, de ettől még nem kell mindenáron zsírral főznünk a paprikás ételeket. A paprika könnyen megég és akkor keserű lesz, ezért felhasználáskor vigyázni kell, hogy ne tegyük ki túlságosan hőhatásnak (vagyis ne égessük oda). A legbiztosabb, ha az elkeverés idejére lehúzzuk a tűzről az edényt és ha jól elkevertük a zsiradékban, hagymában a paprikát, akkor kevés vízzel is felöntjük.

Mennyi minden készülhet céklából! >>

Pörköltalap

  • Ha valaki tud pörköltalapot készíteni, akkor mindenféle pörköltet csinálhat. A pörköltalap lényege, hogy jó sok hagymát zsiradékon (ehhez tényleg érdemes állati eredetű zsírt használni) alaposan megdinsztelünk.

Nincsen tél sütőtök nélkül! >>

  • Amikor már jónak ítéljük, kicsit lehúzzuk a tűzről és alaposan megpaprikázzuk. A paprikával nem szabad spórolni, mondjuk két fej hagymához legalábbis két evőkanál paprika kell. A paprikát jól elkeverjük és kevés vízzel felöntjük. Hozzáadunk egy paradicsomot, egy paprikát és tovább fűzzük, addig, ameddig ezek is szétfőnek. Ezután tehetjük bele a bármit.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!