Fűszerezz paprikával!

Kemény fába vágom a fejszémet, a paprikáról írok, a legmagyarabbnak gondolt hozzávalóról, ami nem mellesleg, leggyönyörűbb bizonyítéka annak, hogy igenis déli ország vagyunk, keleti beütéssel. Egy biztos: őrölt pirospaprika legyen otthon! Akkor is legyen otthon, ha nem szoktunk gyakran főzni, egy rántottát vagy egyzsíros kenyeretmegszórnánk, akkor is szükségünk lesz rá.

Paprikát venni az egyik legérzékenyebb dolog. Az interneten több helyütt fellelhetőek paprikatesztek, melyek elkeserítő eredményt mutatnak a boltokban kapható paprikák minőségéről. Ebben az esetben is csak azt tudom javasolni, hogy egy jól bevált forrást kell találnunk és kitartanunk mellette. Szerintem érdemes általában édes paprikát venni, mert erősíteni mással is tudjuk az ételt, ha viszont csípős a paprikánk, akkor nem tudunk nem csípőset főzni. Kolbászba vagy más töltelékáruba persze jó csípőset használni

Vanília, a nélkülözhetetlen >>

A paprikát jól záródó üvegben vagy dobozban tartsuk és fénytől védjük. Nagyon könnyen el tudja veszíteni a színét pár hónapnyi polcon állástól.

Tipp:Én a hűtőben vagy a mélyhűtőben is szoktam tárolni, ha nagyobb mennyiségre teszek szert, mert ott biztosan nem molyosodik, nem avasodik és sokáig friss marad.

A paprika zsiradékban jobban oldódik, mint vízben, ezért, amikor használjuk, egyúttal zsiradékot is kell használnunk. Zsírban egyébként jobban kiadja a színét, mint olajban, de ettől még nem kell mindenáron zsírral főznünk a paprikás ételeket. A paprika könnyen megég és akkor keserű lesz, ezért felhasználáskor vigyázni kell, hogy ne tegyük ki túlságosan hőhatásnak (vagyis ne égessük oda). A legbiztosabb, ha az elkeverés idejére lehúzzuk a tűzről az edényt és ha jól elkevertük a zsiradékban, hagymában a paprikát, akkor kevés vízzel is felöntjük.

Mennyi minden készülhet céklából! >>

Pörköltalap

  • Ha valaki tud pörköltalapot készíteni, akkor mindenféle pörköltet csinálhat. A pörköltalap lényege, hogy jó sok hagymát zsiradékon (ehhez tényleg érdemes állati eredetű zsírt használni) alaposan megdinsztelünk.

Nincsen tél sütőtök nélkül! >>

  • Amikor már jónak ítéljük, kicsit lehúzzuk a tűzről és alaposan megpaprikázzuk. A paprikával nem szabad spórolni, mondjuk két fej hagymához legalábbis két evőkanál paprika kell. A paprikát jól elkeverjük és kevés vízzel felöntjük. Hozzáadunk egy paradicsomot, egy paprikát és tovább fűzzük, addig, ameddig ezek is szétfőnek. Ezután tehetjük bele a bármit.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek