Húsvéti nagyböjtöt tartasz? Tavaszi tisztítókúrába fogtál? Elhatároztad, hogy belevágsz a vegánságba, és leteszed a húst? Egyik opció sem kell, hogy egyenlő legyen a jelentős testsúlygyarapodással! Mert egyáltalán nem kötelező kizárólag burgonyát, tésztát, rántott sajtot és bundázott zöldségeket enni hús helyett - bőjt alatt sem.

Így főzz tudatosan, változatosan, alakbarát módon, hús nélkül... segítünk!
Pótold a fehérjét
A hús elhagyása ne legyen egyenlő a szénhidrátbevitel növelésével: fehérje kell, ha eszel állati eredetűt, akkor tojást, soványabb sajtot és tejterméket fogyassz többet, ha nem, akkor választhatsz tofut, és persze sok-sok hüvelyest, babot, lencsét, csicserit, de olajos magvakat vagy csonthéjast is - ezeket uzsonnára, tízóraira is oktasd be.
Vigyázz a kalóriabevitellel
Míg egy kb. 100 grammos színhúsban 28 g fehérje van, addig ugyanannyi fehérjéhez 2 bögrényi főtt babot kell elfogyasztani - utóbbiban kb. 400 kalória van.
A bab, csicseriborsó, lencse mellé tehát ne egyél ugyanannyi szénhidrátot, mintha húst ennél: kerüld a krumplis, tésztás vagy fehér rizses köreteket, válassz zöldségeket, salátát.
TIPP: a hüvelyesekkel szemben jóval alacsonyabb szénhidráttartalmú fehérjeforrás a tofu, a tempeh, a szejtán, a görög joghurt vagy az alacsony zsírtartalmú kemény sajtok.
Ne térj rá a feldolgozott élelmiszerekre
Ez főleg a vegánoknál szokott gondot jelenteni: nem ajánlatos túl sűrűn vegán sajt- és tejtermékpótló készítményeket, húspótlókat fogyasztani, mert sok lehet bennük az adalék, a tartósító, a só, zsír vagy szénhidrát, így a kalória is. Maradj a zöldségből és hüvelyesekből készült vega szendvicskrémeknél, a friss zöldségeknél, tojásnál, stb.
Ne legyen (finomított) szénhidrát-hangsúlyos az étrended
A húsmentesség nem jelenti, hogy teleeheted magad burgonyával, fehér rizzsel, kenyérrel, tésztákkal. Ezek közül is a rostdús, lassan feszívódó fajtákat válaszd: jöjjön a barna vagy basmati rizs, teljes kiőrlésű tészták és péktermékek, változatos zöldségek (batáta, sütőtök, padlizsán, répa, cukkini, gomba, kel, zeller, paprika, zöldsaláta, cékla stb.)
A dietetikusok általános tanácsa:
- a tányérunk 50%-át színes, szezonális zöldségek tegyék ki, lehetőleg frissek
- mellette valamiféle (növényi) fehérjeforrás legyen a tányér negyedén
- a maradék hely pedig a lassan felszívódó szénhidrátoké!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hasznos cikk az egészségről: