Tippek, hogy ne hízz meg a böjt alatt: opciók a krumplis tésztán túl

Ha a húsmentességre gondolunk, sokan azt hisszük, csak a krumpli-tészta-rántott ételek hármasfogata jut nekünk, vagy a száraz, unalmas saláták, ez pedig nagyon nincs így. Főleg, ha nem akarjuk, hogy egy böjtölős, húsmentes időszak egyenlő legyen a hízással.

Húsvéti nagyböjtöt tartasz? Tavaszi tisztítókúrába fogtál? Elhatároztad, hogy belevágsz a vegánságba, és leteszed a húst? Egyik opció sem kell, hogy egyenlő legyen a jelentős testsúlygyarapodással! Mert egyáltalán nem kötelező kizárólag burgonyát, tésztát, rántott sajtot és bundázott zöldségeket enni hús helyett - bőjt alatt sem.

Lencse, sajt, paprika, cukkini, hagyma, zöld levelesek, egytálétel
Lencse, sajt, paprika, cukkini, hagyma, zöld levelesek - tökéletes ebéd!

Így főzz tudatosan, változatosan, alakbarát módon, hús nélkül... segítünk!

Pótold a fehérjét

A hús elhagyása ne legyen egyenlő a szénhidrátbevitel növelésével: fehérje kell, ha eszel állati eredetűt, akkor tojást, soványabb sajtot és tejterméket fogyassz többet, ha nem, akkor választhatsz tofut, és persze sok-sok hüvelyest, babot, lencsét, csicserit, de olajos magvakat vagy csonthéjast is - ezeket uzsonnára, tízóraira is oktasd be.

Vigyázz a kalóriabevitellel

Míg egy kb. 100 grammos színhúsban 28 g fehérje van, addig ugyanannyi fehérjéhez 2 bögrényi főtt babot kell elfogyasztani - utóbbiban kb. 400 kalória van.

A bab, csicseriborsó, lencse mellé tehát ne egyél ugyanannyi szénhidrátot, mintha húst ennél: kerüld a krumplis, tésztás vagy fehér rizses köreteket, válassz zöldségeket, salátát.

TIPP: a hüvelyesekkel szemben jóval alacsonyabb szénhidráttartalmú fehérjeforrás a tofu, a tempeh, a szejtán, a görög joghurt vagy az alacsony zsírtartalmú kemény sajtok. 

Húsmentes töltött cukkini

Ezek a húsmentes töltött cukkini csónakok igazán feldobják majd a kedved egy nehéz napon. A gombával, csicseriborsóval és fetával megpakolt zöldség, könnyed fogás bármilyen napszakra.

Ne térj rá a feldolgozott élelmiszerekre

Ez főleg a vegánoknál szokott gondot jelenteni: nem ajánlatos túl sűrűn vegán sajt- és tejtermékpótló készítményeket, húspótlókat fogyasztani, mert sok lehet bennük az adalék, a tartósító, a só, zsír vagy szénhidrát, így a kalória is. Maradj a zöldségből és hüvelyesekből készült vega szendvicskrémeknél, a friss zöldségeknél, tojásnál, stb.

Ne legyen (finomított) szénhidrát-hangsúlyos az étrended

A húsmentesség nem jelenti, hogy teleeheted magad burgonyával, fehér rizzsel, kenyérrel, tésztákkal. Ezek közül is a rostdús, lassan feszívódó fajtákat válaszd: jöjjön a barna vagy basmati rizs, teljes kiőrlésű tészták és péktermékek, változatos zöldségek (batáta, sütőtök, padlizsán, répa, cukkini, gomba, kel, zeller, paprika, zöldsaláta, cékla stb.)

Lencsés tabulé

Dobd fel az átlagos lencsesalátádat szilveszterre! Ebben a tabulében lencsére cseréltük a bulgurt, hogy igazán szerencsét hozzon az újévben.

Szuperzöld vegán orzórizottó

Az orzó az egyik legkedvesebb tésztafélénk, mivel az apró, rizsalakú szemek nem csak jópofák, de remekül használhatók mindenféle ételben is. Apró méretének köszönhetően gyorsan ...

Babhummusz

Hummusz, olcsóbban, mivel a csicseriborsó szerepét itt a vörös- és fehérbab veszi át. Próbáld ki!

A dietetikusok általános tanácsa:

  • a tányérunk 50%-át színes, szezonális zöldségek tegyék ki, lehetőleg frissek
  • mellette valamiféle (növényi) fehérjeforrás legyen a tányér negyedén
  • a maradék hely pedig a lassan felszívódó szénhidrátoké!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos cikk az egészségről:

Legújabb receptek

Nemzeti macaron (fehér csokis-epres)

Magyarországon kevésbé elterjedt, de nekem a svájci habcsókos módszer nagyon bevált a macaronok készítésekor! Nem annyira professzionális, mint az olasz módszer, viszont sokkal biztosabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!