Így tudod a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy friss-e még a tojás

Nincsen húsvét tojás nélkül, de könnyen elronthatja a reggelit, ha a szépen festett tojás már megromlott. Van egy trükk, amivel gyorsan ellenőrizhetjük, hogy friss-e még a tojásunk.

Sokan előre készülnek a húsvétra és már hetekkel korábban elkezdik a bevásárlást, kihasználva az aktuális akciókat. Ezzel sok időt és pénzt meg lehet spórolni, azonban az előre tervezés gondot is okozhat: a friss tojásunk pár hét alatt megromolhat. Persze felütve könnyen megállapíthatjuk egy tojásról, hogy jó-e még, de mi van akkor, ha a húsvéti asztalra szánt, főzni és díszíteni való tojások szavatosságában nem vagyunk biztosak? Szerencsőre van egy trükk, amivel gyorsan megállapíthatjuk, hogy friss-e a tojásunk, vagy már megromlott. 

Így tudod a legegyszerűbben ellenőrizni, hogy friss-e még a tojás

Hol tároljuk a tojást? 

Örök vita háziasszonyok körében, hogy szükséges-e a tojást hűtőbe rakni. Egyesek szerint teljesen felesleges és csak a helyet foglalja a hűtőszekrényben, mások szerint a tojásnak mindig hidegben a helye. Valójában mindkét oldalnak igaza van. 

Bizonyos országokban, például az Egyesült Államokban, Svédországban és Japánban a bolti tojást muszáj hűteni. Ennek az oka az, hogy ezeken a helyeken a tojásokat megmossák és fertőtlenítik, mielőtt a boltok polcaira kerülnének. Bár így a szalmonella veszélye alacsonyabb, a tojások természetes védőrétege sérülhet, így szobahőmérsékleten könnyen megromolhatnak. A legtöbb országban, így hazánkban is nyugodtan tárolhatjuk a bolti tojást szobahőmérsékleten, ahol 1-3 hétig áll el. A hűtőben ezzel szemben akár 5 hétig is elállhat a tojásunk, ami a lejárati dátumon is túllóghat.

Ha a doboz szerint már lejárt a tojásunk vagy bizonytalanok vagyunk abban, hogy még fogyasztható-e, egy könnyű konyhai trükkel tudjuk ellenőrizni a tojásunk frissességét. Ehhez csak egy nagyobb edényre és vízre van szükségünk. 

Így ellenőrizd a tojásod frissességét: 

  1. Tölts meg egy tálat vízzel
  2. Tedd bele a tojást
  3. Nézd meg, hogy mit csinál a tojásod

Ha azt tapasztalod, hogy a tojás a tál aljára süllyed, akkor jó hírünk van: a tojásod friss és fogyasztható. 

Amennyiben a tojás a csúcsos végére fordul, de még a tál alján marad, akkor fogyaszd el 1-2 napon belül. 

Ha viszont felúszik a víz tetejére, sajnos romlott tojással van dolgod. 

A romlott tojásban kénhidrogén gáz keletkezik, ami csökkenti a tojás átlagsűrűségét, ezért ahelyett, hogy elsüllyedne, lebeg vagy úszik a víz tetején. Ez a gáz okozza a záptojás kellemetlen, kénes szagát is, ezért ha a tojásod felúszik a víz tetejére, inkább ne is üsd fel, a szemetesben a helye.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több húsvéti tartalom és cikk vár:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...