Ők főznek a kórházi dolgozókra: az 'Etesd a dokit!' kezdeményezés szervezőivel beszélgettünk

Közel egy évvel ezelőtt a koronavírus-járvány példa nélküli kihívás elé állította a világot és az emberiséget. Bár senkinek sem volt könnyű ez az időszak, a legnagyobb teher talán az egészségügyi dolgozók vállát nyomja, akik erejükön felül állnak helyt a frontvonalban. Számukra biztosít naponta friss és tápláló meleg ételt az 'Etesd a dokit!' kezdeményezés lassan egy éve.

Pancsovay Zita, a Borganika háziasszonya és séfje, az 'Etesd a dokit!' kezdeményezés egyik alapítója mesélt nekünk az indulásukról és jövőbeli terveikről.

Lassan egy éves lesz az 'Etesd a dokit!' kezdeményezés. Hogyan indult az egész, és miként nőtte ki magát odáig, hogy már több tízezer adag ételt szállítottatok ki?

Tavaly március 16-án bezártak az éttermek, így a vendéglátásban sokunknak kényszerű űr keletkezett a megszokott napi munkájában. Keve Marci épp egy új étteremben kezdett volna akkor konyhafőnökként dolgozni, de a korlátozások miatt nem tudtak kinyitni. Ekkor jött neki az ötlet, hogy az egészségügyi dolgozók számára főzzön, a hely tulajdonosával ezt le is egyeztette, és elkezdte a főzést. Én emlékszem, március 15-én, vasárnap ültem otthon, és azon gondolkoztam, hogy akkor most mihez fogok kezdeni. Ekkor jött szembe az 'Etesd a dokit!' Facebook-csoport, amiben még csak 20-30 tag volt. Láttam, hogy Marci az egyik alapítója a csoportnak, ezért gyorsan ráírtam, hogy szívesen besegítenék én is, használhatjuk az én konyhámat, megmaradt készleteimet is, és tíz perc múlva már el is kezdődött a szervezés. Ez olyan jól sikerült, hogy a rá következő csütörtökön, azaz március 19-én már ki is szállítottuk az első 120 adag ételt. Minden nagyon organikusan alakult az 'Etesd a dokit!' életében, ezután csatlakozott hozzánk Drégelyi Xénia a Borganika oldaláról, Marci oldaláról jött a barátnője, Farkas Kata és Serfőző Márti, akinek gluténmentes péksége van, először terméket ajánlott fel, végül ő is a szervezői gárda tagja lett. Ez az ötös fogat olyan jól működő csapatmunkát alakított ki, hogy a megkezdett támogató tevékenységek szervezett keretek között való folytatása nem volt kérdéses, és májusban megalakult a nonprofit közhasznú szervezetünk, amiben mind az öten alapítók vagyunk.

Az 'Etesd a dokit!' kezdeményezés akcióban

Mesélnél arról, hogy milyen terveitek vannak a szervezettel a járvány után? Milyen problémákkal szeretnétek foglalkozni?

Nagyszabású terveink vannak, amelyek mindenképpen túlmutatnak a pandémián. A vírushelyzet utáni időszakra több, gasztroélmény alapú edukációs, gyermekeket, fiatalokat érzékenyítő programmal készültünk, melyek fókuszában a zero waste működés, a környezettudatos életforma áll. Szeretnénk például a gyerekeknek megmutatni, hogy hogy is néz ki egy karalábé a földben, mert fogalmuk sincs erről. Mivel az első hullámot követően nyugodtabb időszakra számítottunk, őszre elkezdtük tervezni és szervezni edukációs programjainkat, külföldi meghívott vendégekkel, Michelin-csillagos éttermek kertészeivel.

Szeretnénk az embereknek, és különösen a gyerekeknek megmutatni, hogy mi is az, amiből az egészséges ételek készülnek, mi az a zero waste a konyhában, hogyan lehet zöldebbnek lenni.

Keve Marcival közösen dolgoztuk ki a programot, amibe számos külföldi szakembert is szerettünk volna bevonni, de a jelenlegi helyzet miatt úgy tűnik, hogy ez majd tavaszra tolódik. Addig az 'Etesd a dokit!' munkálataiban merülünk el, de emellett párhuzamosan más társadalmi csoportok támogatását célzó projekteket is szervezünk. Idén a korlátozások miatt elmarad a Tápiómente Táncegyüttes szponzorbálja, ezáltal veszélybe kerül a közösség működése, leszűkül terveik megvalósításának lehetősége. A gyerekeknek második otthont jelentő, felelős felnőtté válásukhoz kiváló alapokat nyújtó táncegyüttes munkáját és folyamatos fejlődését biztosítani, támogatni kell, ezért az Etesd egy formabontó báli vacsorát szervez számukra, ezzel is segítve őket, hogy a hagyományos szponzorbál ne maradjon el idén. Így a járványhelyzetet követően zavartalanul folytatni tudják elismerésre méltó, sikeres tevékenységüket. Azok, akik bizonyos összeg felett adományoznak a táncegyüttesnek, olyan különleges vacsoradobozt kapnak ajándékba február 20-án, melyet az 'Etesd a Dokit!' Keve Marcija és Pancsovay Zitája készít el.

Hány helyen jártatok már, és hogyan választjátok ki, hogy mely egészségügyi intézményekbe visztek élelmet?

Tavasszal mi is a László Kórházba vittük a 120 adagot, mivel az volt akkor a legismertebb Covid-kórház, de azonnal láttuk, hogy rogyásig vannak az asztalok, a porta mindenféle adományokkal, ételekkel, csokikkal. Magától értetődő módon azok, akik segíteni szerettek volna, ide vitték az adományokat, hiszen eleinte köztudottan itt ápolták a betegeket. Ezért felmértük a helyzetet, hogy hol vannak még Covid-osztályok, sok intézménnyel felvettük a kapcsolatot, és velük leegyeztettük, hogy hányan dolgoznak ott, milyen műszakban, és elkezdtük az ebédeket ezekre a helyekre is szállítani vetésforgószerűen. Az őszi időszak alatt sajnos, ahogy a járvány terjedt, egyre többfelé nyitották meg az újabb és újabb Covid-részlegeket.

A gondos kezek által készített adagok csomagolása

A weboldalatok szerint eddig 50 ezer adag ételt szállítottatok ki. Hogyan fogadják az ételeket az egészségügyi dolgozók, milyen visszajelzéseket kaptok?

Most már közelítünk a 70 ezerhez. Pont most küldtünk levelet a kontaktjainknak, és nagyon kedves visszajelzéseket kaptunk, nagyon szépeket írnak, meghatódunk, amikor olvassuk őket. Nagyon örülnek az ételeknek, sokat segít nekik, hiszen a nehéz körülmények között végzett, kimerítő munka után amikor hazamennek, a legkisebb gondjuk, hogy mit főzzenek, viszont másnap indul újra a nap, így nagyon jól jön, hogy meleg ebéd várja őket a munkahelyükön.

Budapesten és Budapest környékén több mint 30 kórházzal, illetve a budapesti mentőszolgálattal állunk kapcsolatban, a második hullámban pedig az oltóközpontoknak is szállítunk, hiszen most rajtuk lesz hatalmas nyomás.

Óriási mennyiségekről van szó. Milyen forrásokból juttok hozzá az ételekhez szükséges alapanyagokhoz?

Az első hullám során rengeteg felajánlást kaptunk a nagy élelmiszergyártóktól, üzlethálózatoktól, mert sok termékük megmaradt, hiszen az éttermi felvevőpiac hirtelen nagyon leszűkült, így nem tudtak mit csinálni ezekkel. Sok kiváló minőségű, de közeli lejáratú terméket kaptunk, amiket rövid időn belül fel kellett használni, hiszen már akkor látszott, hogy a közeljövőben nem fognak tudni kinyitni az éttermek. A zöldségek, gyümölcsök pandémiától függetlenül is teremtek. Ezek az őstermelőink a második hullámban is megmaradtak, és folyamatosan gombával, salátával látnak el minket, gyönyörű hónapos retket kapunk, olyanok januárban ezek az alapanyagok, mintha megszólalnának. Ehető virágok is érkeznek, hiszen ők sem tudják, hogy nekik most nem lenne szabad teremniük, merthogy nincs aki megegye őket. Pontosabban vannak, hiszen mi fel tudjuk használni őket, ezzel is egy kis vidámságot csempészünk az egészségügyi dolgozóknak készített ételeinkbe.

Fotó: Etesd a dokit!

A heti menü összeállításánál milyen szempontokat vesztek figyelembe azon túl, hogy épp milyen alapanyagok állnak a rendelkezésetekre?

Próbálunk arra figyelni, hogy ne a megszokott menzakínálatot hozzuk, emellett pedig meghatározó szempont, hogy egészséges ételek készüljenek az éppen rendelkezésre álló alapanyagokból. Szerencsére a Kométa hétről hétre fantasztikus minőségű húst szállít nekünk, csirkével pedig a Helit lát el bennünket. A hét végén mindig egyeztetjük az ételkészítésben résztvevő partneréttermekkel, hogy ki mit készít, mi lesz a menü. A gondos tervezés mellett a saját menüinket kevésbé szigorúan fixáljuk le előre, igyekszünk egyfajta művészi megközelítést vinni az ételekbe, mert Keve Marci főzéseinél mindig van az ételekben egy Keve Marcis csavar. Mi itt a Borganika konyháján minimum 50 adag ételt készítünk el egy nap, de például partnerünk, a Zila Kávéház, akik az első hullámtól velünk vannak, heti hét napon napi 30 adagos ételadományuk mellett szintén folyamatosan készítik az ezen felüli 'Etesd a Dokit!' adagokat. Vendéglátó partnereink között kiemelt helye van a Nemsütinek és a Meznának, akik szintén rendszeresen napi 30-50 adaggal járulnak hozzá a projektünkhöz.

Ínycsiklandozó finomságok készültek

A kiszállítást hogyan oldjátok meg?

Az első hullám alatt egy taxis csoport segített nekünk, emellett civilek a saját autójukkal, biciklijükkel szállították ki az ételeket. Előfordult, hogy hűtést igénylő ételekről volt szó, például amikor a SPAR felajánlott több ezer szendvicset, akkor a Helit segített a hűtőautóikkal azokat szétosztani. A második hullám alatt állandó logisztikai partnerünk a Wolt, ők juttatják el ételeinket az egészségügyi intézményekhez.

A vállalatok mellett magánszemélyek hogyan tudják támogatni most a munkátokat?

Magánszemélyek az etesd.hu honlapunkon támogatás felajánlásával tudják segíteni munkánkat, ez nyújt fedezetet arra, hogy további alapanyagot vásároljunk, vagy éttermi partnereinktől nagyon kedvezményes, nyersanyagáron felajánlott ételeket vásároljunk az egészségügyi dolgozóknak.

Az elmúlt időszak mindenki számára megterhelő volt, mégis nagyon sok ember összehangolt munkája révén tudtok most működni. Mi volt a legpozitívabb élményetek a kezdeményezés kapcsán?

Nekem nagyon pozitív tapasztalat és hihetetlen élmény volt az, hogy öt vadidegen ember hogy tud csapatként együttműködni. Nagyon pozitív az az összefogás is, ami körülöttünk kialakult, ha valamire szükségünk van, abban szinte azonnal kapunk segítséget, ráadásul olyan felajánlók álltak mellénk, akik prémium minőségű alapanyagokat biztosítanak a számunkra, ezekkel pedig öröm a főzés. Tehát olyan minőségű ételeket tudunk eljuttatni az egészségügyi dolgozóknak, ami bármilyen vendéglátóhelyen megállná a helyét. Szintén szívmelengető, hogy gyakran írnak nekünk az egészségügyi dolgozók, elkérik valaminek a receptjét, lefotózzák az ételeket, és betaggelnek minket Instagramon.

Az utolsó simítások

Szerinted minek köszönhető, hogy nemcsak egy egyszerű önszerveződő megmozdulás maradtatok, hanem komoly, professzionális szintre fejlesztettétek magatokat és az 'Etesd a dokit!' projektet?

Egész egyszerűen az történt, hogy öt azonos értékrendű ember találkozott, akik fontosnak tartják a közösség iránti felelősségvállalást, ami pozitív társadalmi folyamatokat indíthat el, ezért már a legelejétől egymást erősítve, segítve, egymást inspirálva álltak bele ebbe a projektbe. Nem gondoltuk az elején, hogy ez kerekedik ki belőle, de szépen fokozatosan ebbe az irányba haladtunk. Mivel számtalan lehetőséget látunk arra, hogy társadalmunkat szebbé, jobbá tegyük, ezért merült fel a saját szervezet létrehozásának ötlete, hogy ennek keretein belül szervezetten nyíljon lehetőségünk terveink megvalósítására, melyekkel világunkat élhetőbbé tehetjük.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass izgalmas beszélgetéseket, interjúkat az oldalról:

Címlapkép és fotók: Etesd a dokit!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.