Súlyosan károsíthatja egészségünket a főzés

Egy friss kutatásból kiderült, hogy cseppet sem veszélytelen az otthonfőzés.

A főzés sokak számára igazi hobbi, mely megnyugtatja és teljes mértékben kikapcsolja őket. Éppen ezért sok időt töltenek a konyhában és szívesen készítenek a család apraja nagyjának finom falatokat. Ezzel azonban komoly veszélynek teszik ki magukat, derült ki egy kutatásból.

Súlyosan károsítja egészségünket a főzés

Bizonyos ételek főzése szennyező anyagok felszabadulását idézi elő, melyek növelik a tüdőbetegségek kockázatát. Már korábbi kutatások rámutattak arra, hogy a szakácsok krónikus betegségei és a főzés során keletkező károsanyag-kibocsátás között összefüggés van.

A British Columbia Egyetem szakemberei elemezték, hogy az olyan népszerű ételek készítése során, mint a palacsinta vagy a sült zöldségek, milyen vegyi anyagok keletkeznek.

A kutatók megállapították, hogy az ételkészítés alkalmával széntartalmú aeroszolok, kis részecskék vagy folyadék cseppek keletkeztek a levegőben. Végül azt a konklúziót vonták le, hogy a főzés során keletkező károsanyag-kibocsátás megegyezik a szabadban mért környezetszennyezés mértékével.

A következő lépésben azt kell meghatároznunk, hogy ez az oxidáns anyag milyen hatással lehet az emberre, és pontosan mennyit lélegzünk be belőle főzés közben

– mondta el Nadine Borduas-Dedekind, a tanulmány vezetője.

A szakértők azt javasolják, hogy a főzés alkalmával szellőztessünk minél többet, és ha lehetséges, használjunk légszűrőt.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...