Súlyosan károsíthatja egészségünket a főzés

Egy friss kutatásból kiderült, hogy cseppet sem veszélytelen az otthonfőzés.

A főzés sokak számára igazi hobbi, mely megnyugtatja és teljes mértékben kikapcsolja őket. Éppen ezért sok időt töltenek a konyhában és szívesen készítenek a család apraja nagyjának finom falatokat. Ezzel azonban komoly veszélynek teszik ki magukat, derült ki egy kutatásból.

Súlyosan károsítja egészségünket a főzés

Bizonyos ételek főzése szennyező anyagok felszabadulását idézi elő, melyek növelik a tüdőbetegségek kockázatát. Már korábbi kutatások rámutattak arra, hogy a szakácsok krónikus betegségei és a főzés során keletkező károsanyag-kibocsátás között összefüggés van.

A British Columbia Egyetem szakemberei elemezték, hogy az olyan népszerű ételek készítése során, mint a palacsinta vagy a sült zöldségek, milyen vegyi anyagok keletkeznek.

A kutatók megállapították, hogy az ételkészítés alkalmával széntartalmú aeroszolok, kis részecskék vagy folyadék cseppek keletkeztek a levegőben. Végül azt a konklúziót vonták le, hogy a főzés során keletkező károsanyag-kibocsátás megegyezik a szabadban mért környezetszennyezés mértékével.

A következő lépésben azt kell meghatároznunk, hogy ez az oxidáns anyag milyen hatással lehet az emberre, és pontosan mennyit lélegzünk be belőle főzés közben

– mondta el Nadine Borduas-Dedekind, a tanulmány vezetője.

A szakértők azt javasolják, hogy a főzés alkalmával szellőztessünk minél többet, és ha lehetséges, használjunk légszűrőt.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 étel, ami jobb, ha elkerüli az airfryert

Ha valaki egyszer megismeri az airfryert, akkor onnantól kezdve minden létező ételt abban akar készíteni, annyira leegyszerűsíti a sütés-főzést. Ez az elképzelés azonban nem a legbiztosabb, hiszen vannak ételek, amik, ha nem is tiltólistásak, de nem érdemes kísérletezni az airfryerben való elkészítésükkel. Lássuk, mi ez az 5 étel!