A főzés sokak számára igazi hobbi, mely megnyugtatja és teljes mértékben kikapcsolja őket. Éppen ezért sok időt töltenek a konyhában és szívesen készítenek a család apraja nagyjának finom falatokat. Ezzel azonban komoly veszélynek teszik ki magukat, derült ki egy kutatásból.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/lO/jl/uFKLinrpwr7G7Qd6XVIXbeItZs7nX7qH8O7Xjq4M.jpg?p=lqip-16%3A9&s=2aa1583e05640f645b74bb74d6539775)
Bizonyos ételek főzése szennyező anyagok felszabadulását idézi elő, melyek növelik a tüdőbetegségek kockázatát. Már korábbi kutatások rámutattak arra, hogy a szakácsok krónikus betegségei és a főzés során keletkező károsanyag-kibocsátás között összefüggés van.
A British Columbia Egyetem szakemberei elemezték, hogy az olyan népszerű ételek készítése során, mint a palacsinta vagy a sült zöldségek, milyen vegyi anyagok keletkeznek.
A kutatók megállapították, hogy az ételkészítés alkalmával széntartalmú aeroszolok, kis részecskék vagy folyadék cseppek keletkeztek a levegőben. Végül azt a konklúziót vonták le, hogy a főzés során keletkező károsanyag-kibocsátás megegyezik a szabadban mért környezetszennyezés mértékével.
A következő lépésben azt kell meghatároznunk, hogy ez az oxidáns anyag milyen hatással lehet az emberre, és pontosan mennyit lélegzünk be belőle főzés közben
– mondta el Nadine Borduas-Dedekind, a tanulmány vezetője.
A szakértők azt javasolják, hogy a főzés alkalmával szellőztessünk minél többet, és ha lehetséges, használjunk légszűrőt.
Még több az egészségről: