Elvileg megvan a pirula, ami segít lefogyni

Évtizedek óta várunk arra, hogy legyen egy gyógyszer, ami hatékonyan segítheti a testsúlycsökkentést. Lehetséges, hogy ez most végre megtörténik.

Hihetetlen, de úgy tűnik, tényleg megtörténik: van egy szer, ami végre hatékonynak bizonyul abban, hogy segítsen nekünk a fogyásban. A New York Times cikkéből kiderül, hogy a 2-es típusú, nem inzulinfüggő cukorbetegség kezelésére használt semaglutide nevű tabletta a fogyásban is segíthet, ha megfelelően adagolják.

A New England Journal of Medicine legutóbbi számában publikálták a tanulmányt, amelyből kiderül, hogy a chicagói Northwestern Egyetem kutatói a cukorbetegség kezelésére ajánlott semaglutide nevű készítménnyel kísérleteznek: nagyobb mennyiségben kezdték el adagolni a kutatásban résztvevőknek, aminek hatására 68 hét alatt átlagosan 15 százalékkal csökkent a tesztalanyok súlya. Azok, akik placebót kaptak, viszont ugyanennyi idő alatt mindössze 2,4 százalékos testsúlycsökkenést értek el.

A kutatásban összesen 16 országból közel 2000 ember vett részt. Azt említett szert fogyasztók harmadánál 20 százaléknál nagyobb súlycsökkenést figyeltek meg, sőt, a cukorbetegség (illetve a megelőző tünetek) mérséklődése is bekövetkezett.

Robert F. Kushner elhízáskutató azt állítja, hogy ez egy korszakalkotó felfedezés, hiszen ilyen mértékű súlycsökkenést eddig soha, semmilyen vizsgált szernél sem figyeltek meg.

Eddig a phentermine bizonyult a leghatásosabbnak a tesztelt fogyássegítő gyógyszerek közül, azonban ennek súlyosabb mellékhatásai is vannak, így csak rövid távon ajánlott használni, sőt, a segítségével leadott kilók általában gyorsan vissza is térnek.

Igazi megoldásnak eddig leginkább a gyomorműtét bizonyult, amit sokkal kevesebben mernek bevállalni a kockázatok miatt, hiszen visszafordíthatatlanul megváltoztatja a páciens emésztőrendszerét, emellett pedig élete végig folyamatosan figyelnie kell arra, mikor mit eszik.

Bármennyire is szuper ez a felfedezés, sajnos nagyon messze állunk még attól, hogy ez a megoldás elérhető legyen a hétköznapi ember számára is, hiszen ez a gyógyszer borzalmasan drága, még a cukorbetegeknek is (ezer dollár körül mozog egy havi adag ára), a fogyáshoz pedig sokkal több semaglutide-készítményre lenne szükség, ami igencsak megnöveli a költségeket.


Még több fogyással kapcsolatos tartalom:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek