Itt a válasz, reggeli előtt vagy után érdemes fogat mosni

Az évszázados kérdés: vajon reggelizés előtt, vagy közvetlenül utána érdemes megmosni a fogunkat? És mi a helyzet a kávéval? Mikor tesszük a legkevesebb kárt a fogzománcunkban?

Talán úgy tűnhet, hogy legalább annyi a pro, mint a kontra a reggeli előtti és utáni fogmosással kapcsolatban, pedig a valóság nem ez - már csak azért sem, mert ha rosszkor mosol fogat, a reggelidet is elronthatod. A fogkrém nátrium-laurét-szulfátot tartalmaz, amely elősegíti a krém habképződését. Sajnos ez elnyomja ízlelőbimbóidban az édes ízeket, miközben lebontja a zsírmolekulákat, amelyek blokkolják a keserű ízeket. Ez az oka annak például, hogy fogmosás után olyan rossz íze van a narancslének.

Te reggeli előtt vagy után mosod meg a fogad?

Ettől függetlenül még mindig arra van több tudományos bizonyíték, hogy a fogmosás a reggeli előtt a legszerencsésebb – annak ellenére, hogy a magyarok például ritkán csinálják így. Ilyenkor azért jobb fogat mosni, mert a fogzománcnak, az ínynek például számít, hogy mennyire egészséges a baktériumösszetétel a szájban, ezt pedig a fogmosással lehet biztosítani.

Alvás közben a szánkban lévő baktériumok keményen dolgoznak a szaporodáson, ezért van az, hogy reggel néha nem a legfrissebb a leheletünk. A fluoridos fogkrémmel való fogmosás segíthet megszabadulni a nem kívánatos szájszagtól, és extra védőréteggel vonhatja be a zománcot. Ez azért fontos, mert a ma olyan elterjedt egészségtelen étrendek erodálhatják a zománcot, így a fogak sebezhetőbbé válnak a fertőzésekkel és a szuvasodásokkal szemben.

Kávézás után nem szabad egyből fogat mosni

A reggeli előtti fogmosás segít rendezni a baktériumok arányát és mennyiségét a szájban, így máris egészségesebben kezdheted el a nap első étkezését. Ráadásul a fogmosás hatására erősebb lesz a nyáltermelődés is, ami hasznodra is válhat a reggeli közben.

Ha nem szeretsz reggeli előtt fogat mosni, akkor az az ajánlatos, hogy várj egy kicsit a reggeli között, nem túl szerencsés ugyanis rögtön rohanni fogat mosni étkezés után. Ez fokozottan igaz akkor, ha kávét is fogyasztottál, ez ugyanis még inkább meggyengíti a fogzománcot, ezen pedig csak rontasz, ha utána még fogat is mosol.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 nagyon szaftos, krémes és könnyed húsétel 1 óra alatt

A lusta, de gyakorlott szakácsoknak ma már rengeteg praktika lapul a zsebükben arra vonatkozóan, hogyan lehet finom, laktató és mutatós ebédet készíteni egy óra alatt. Mi most olyan főételeket hoztunk nektek, amelyekkel nem kell sokat bajlódni, a végén azonban garantáltan mindenki megnyalja a tíz ujját.