Filléres sütemények ünnep előtt

Szuper recepteket keresel ünnep előtt, melyekre nem sokat költeni? A nagy sütés-főzés az ünnepre marad, de addig is: 5 tippünk van gyors ételekre!  

Jó étvágyat a süteményekhez, bármelyiket is választjátok!

Laktató étel, akár reggelire vagy uzsonnára is készülhet. A mákos linzer szilvalekvárral szintén az otthon könnyebben megtalálható hozzávalókra épít: filléres finomság, amit biztos, hogy nem most készítünk utoljára. És akkor még mák! A tökös-mákos muffin ötlete szinte biztos, hogy eddig meg sem fordult a fejedben, de mindenképpen ajánljuk, hogy tégy vele egy próbát, különösen, ha maradék tojásfehérje lapul a hűtődben. A Kata-szeletet leginkább hétvégére javasolnánk: klasszikus vasárnapi kreatúra, amit biztos, hogy mindenki szeretni fog – isteni lekváros, kakaós krém, puha tésztán.

Banános villám palacsinta Kata szelet Hájas tésztába csomagolt fahéjas alma

Az alma még mindig hihetetlenül olcsó, s az egyik legtakarékosabb, sőt viszonylag egészséges elkészítési módja, ha fahéjjal, mézzel egy kis edényben összemelegítjük. Ha viszont ezt egy kicsit fokozni szeretnénk, akkor hájas tésztába csomagolhatjuk a gyümölcsszeleteket: akár második fogásként is fogyaszthatjuk. A berlini sütemény klasszikus rácsos édesség linzertésztából, és ha tettünk el nyáron, végre előkaphatjuk a házi készítésű lekvárokat – azzal az igazi! Nem beszélve róla, hogy dióval készül, annak pedig különösen nem tudunk ellenállni! A banános villámpalacsinta semmi cécót nem követel, még mérleg sem szükséges hozzá, elegendő egy bögre, amivel lisztet és tejet is kimérhetünk a recepthez.

Berlini sütemény Mákos linzer szilvalekvárral töltve Tökös-mákos muffin fehér piskótából

Húsvét előtt már nagy bravúrokra nem szívesen vállalkozunk a konyhában, ugyanakkor jó lenne kitalálni még valamit az addig előttünk álló két hétre. Mivel az ünnep még a következő fizetés előtt ér el bennünket (március 31.–április 1.), így kénytelenek vagyunk hó közben meghúzni a nadrágszíjat, de azért a sütikről nem szívesen mondanánk le. Lássuk, hogyan spóroljunk az édességeken, 5 +1 sütireceptünket ajánljuk – fillérekből megvalósíthatóak, de akárcsak a múlt heti cikkünk, mely főételeket kínál egy ezresből, így ez is feltételezi alapvető alapanyagok meglétét a háztartásban (pl.: liszt, cukor, tojás, tej).

Hirdetés
Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!