Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a ritka betegségben szenvedő nő új szintre emelte a szépség fogalmát

Kylie Bamberger több mint 10 éve él ezzel a különös betegséggel - 29 éves korára sikerült elfogadnia önmagát, és rátalálnia arra, ami igazán számít.

A 29 éves amerikai Kylie Bamberger egy külöleges betegségben szenved: tizenéves korában kezdett el hullani a haja. Ennek a betegségnek alopecia a neve, ami magyarul hajhullást jelent. Azonban a betegség típusától függően nem csak a fejbőrt, hanem más, szőrrel borított testrészeket is érinthet. 

A betegség, amitől halálos betegnek nézel ki

Az alopecia nem csupán esztétikai, hanem komoly lelki problémákat is okozhat, ahogy ez Kylie Bambergerrel is történt. Hosszú évekbe telt, mire képes volt úgy tükörbe nézni, hogy elfogadja, sőt, szeresse magát. Kylie-nál az egész néhány kopasz folttal kezdődött 12 éves korában, azonban ezeket még könnyen el tudta takarni egy-egy fejpánttal, és nem is aggódta túl a dolgot. De 16 éves korára a helyzet sokat romlott:

„Soha nem fogom elfelejteni a tavaszi szünetet másodikos koromban: szerettem volna eltölteni egy hetet a barátaimmal és a párommal – anélkül, hogy a házi feladatok jártak volna az eszünkben -, de a hajam rettenetesen hullott. Reggel zuhanyoztam, és kopasz foltokat éreztem a fejemen. Amikor kihúztam a kezem a hajamból, a szálak teljesen belepték a kezemet, a csuklómtól egészen a könyökömig. A hajam folyamatosan eltömítette a zuhanyzó lefolyóját, és minden reggel rengeteg hajjal a párnámon ébredtem. Egy szeles napon aztán a hajszálaim szó szerint elszálltak, rá egy barátomra. Ennél a betegségnél azonban nem tudhatod, hogy enyhülni, vagy súlyosbodni fognak-e a tünetek, így vártam néhány hónapot.”

Kylie azonban nem lett jobban, új frizurát vágatott magának, hogy jobban palástolja mennyire kevés a haja. Az iskolatársainak is feltűnt a hajhullása – akik azt hitték, haldoklik – de valójában maga sem tudta mi történik vele. Sokáig az orvosok sem tudták megmondani, hogy mi a baja, folyamatosan tesztekre, kivizsgálásokra járt. 3 évnyi vizsgálódás után merült fel az alopecia, azonban ha a diagnózis meg is volt, megoldást nem tudtak rá kínálni.

A szépség újradefiniálása

Kylie örült, hogy nincs komolyabb baja, de utálta, hogy betegnek néz ki, miközben egészséges volt. Így jutott el addig a pontig, amikor elhatározta, leborotválja a haját, úgy érezte, ezzel visszaveheti az irányítást az élete felett.

Eleinte még parókákat hordott, de így sem élhetett teljes életet: nem úszott, nem ment vízbe nyilvános helyen – ami Kaliforniában, ahol lépten-nyomon vízbe ütközöl, elég komoly kihívás -, nem ment a barátaival vidámparkokba hullámvasutazni, vagyis sok élménytől fosztotta meg magát.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kylie Bamberger (@kyliebamberger) által megosztott bejegyzés,

Aztán először csak praktikus okokból, de mellőzte a parókát: rettentő meleg volt alatta, és focizás közben sem viselte. A családja és a csapattársai is bátorították a parókák elhagyására, majd a főiskolán találkozott jelenlegi férjével, aki a parókák nélkül is szépnek látta a lányt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kylie Bamberger (@kyliebamberger) által megosztott bejegyzés,

Azóta Kylie megtanulta, hogy mások helyett inkább magára figyeljen, és még az esküvőjük napján sem viselt parókát, amiről még a People magazin is beszámolt. A lány szerint a betegsége segített önazonossá válnia, és megtudnia, kik a valódi barátai.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kylie Bamberger (@kyliebamberger) által megosztott bejegyzés,

Elmondása szerint az alopecia nem fizikailag, hanem lelkileg fájdalmas betegség: a társadalmi elvárások meghatározzák miként kellene kinéznie egy nőnek, sőt a hajuk alapján személyiségjegyekkel is ellátják őket. Eleinte Kylie is úgy érezte, hogy a betegség pont a nőiességétől fosztja meg, de a kopaszságot mostanra a szépség újradefiniálásának látja.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!