Innen tudhatod, hogy minőségi fagyit árulnak a pultban

Nem könnyű megállapítani, hogy egy cukrászdában megfelelő minőségűek-e a fagylaltok melyeket árulnak, de szerencsére most a szakértő elárulja, mire kell odafigyelni a választáskor.

Egy igazán aktuális témában fordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Egy levélíró arra volt kíváncsi, hogy milyen a jó fagyizó, illetve miről ismerhetjük fel a minőségi fagylaltot. A kérdésre Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos válaszolt. A Házipatika sorra vette, mely szempontokat fontos alaposan szemügyre vennünk vásárlás előtt, hogy elkerüljük a csalódást.

Innen tudhatod, hogy minőségi fagyit árul egy cukrászda

A fagylaltárusító helyen a tölcsérek és a fagylalt tárolása, a fagylaltok adagolása, kiadása, valamint az elégtelen higiéniai és hűtési körülmények jelenthetnek veszélyt

– mondta Dr. Bognár Lajos, aki összeszedte, milyen szempontokat kell figyelemebe venni, hogy elkerüljük a bajt.

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a fagyizóban:

  • Mindenképpen tiszta, rendezett, gusztusos helyet válasszunk a fagyizáshoz.
  • Olyan helyen érdemes fagylaltot vásárolni, ahol a por- és cseppfertőzés veszélyétől védett adagolóból, fogószalvétával veszi ki az eladó a tölcsért.
  • Figyeljünk arra is, hogy a fagylaltpultot ne érje közvetlen napfény.
  • Fontos továbbá, hogy az eladó folyóvizes kanálöblítőt használjon a fagylalt adagolásánál, vagy minden egyes ízt külön spatulával mérjen ki.
  • A vendéglátónak emellett gondoskodnia kell a megfelelő fogyasztói tájékoztatásról is, egyebek mellett az árakkal és az allergénekkel kapcsolatban.

Nézzük meg a színét!

Fontos, hogy a fagyikat is szemrevételezzük. Érdemes például megnézni a díszítést, aminél arra érdemes figyelni, hogy ne legyenek rajta műanyagtárgyak vagy ehetetlen növényi dekorációk. Az is árulkodó lehet, ha fagyiknak túl élénk színük van. Ha pedig a fagyi láthatóan olvadt, folyós, illetve nagyon fel van tornyozva, akkor inkább ne vegyük meg, mert biztosra vehetjük, hogy nincs megfelelően hűtve.


Még több a cukrászdákról:

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?