Innen tudhatod, hogy minőségi fagyit árulnak a pultban

Nem könnyű megállapítani, hogy egy cukrászdában megfelelő minőségűek-e a fagylaltok melyeket árulnak, de szerencsére most a szakértő elárulja, mire kell odafigyelni a választáskor.

Egy igazán aktuális témában fordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Egy levélíró arra volt kíváncsi, hogy milyen a jó fagyizó, illetve miről ismerhetjük fel a minőségi fagylaltot. A kérdésre Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos válaszolt. A Házipatika sorra vette, mely szempontokat fontos alaposan szemügyre vennünk vásárlás előtt, hogy elkerüljük a csalódást.

Innen tudhatod, hogy minőségi fagyit árul egy cukrászda

A fagylaltárusító helyen a tölcsérek és a fagylalt tárolása, a fagylaltok adagolása, kiadása, valamint az elégtelen higiéniai és hűtési körülmények jelenthetnek veszélyt

– mondta Dr. Bognár Lajos, aki összeszedte, milyen szempontokat kell figyelemebe venni, hogy elkerüljük a bajt.

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a fagyizóban:

  • Mindenképpen tiszta, rendezett, gusztusos helyet válasszunk a fagyizáshoz.
  • Olyan helyen érdemes fagylaltot vásárolni, ahol a por- és cseppfertőzés veszélyétől védett adagolóból, fogószalvétával veszi ki az eladó a tölcsért.
  • Figyeljünk arra is, hogy a fagylaltpultot ne érje közvetlen napfény.
  • Fontos továbbá, hogy az eladó folyóvizes kanálöblítőt használjon a fagylalt adagolásánál, vagy minden egyes ízt külön spatulával mérjen ki.
  • A vendéglátónak emellett gondoskodnia kell a megfelelő fogyasztói tájékoztatásról is, egyebek mellett az árakkal és az allergénekkel kapcsolatban.

Nézzük meg a színét!

Fontos, hogy a fagyikat is szemrevételezzük. Érdemes például megnézni a díszítést, aminél arra érdemes figyelni, hogy ne legyenek rajta műanyagtárgyak vagy ehetetlen növényi dekorációk. Az is árulkodó lehet, ha fagyiknak túl élénk színük van. Ha pedig a fagyi láthatóan olvadt, folyós, illetve nagyon fel van tornyozva, akkor inkább ne vegyük meg, mert biztosra vehetjük, hogy nincs megfelelően hűtve.


Még több a cukrászdákról:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...