Ha szép, ragyogó bőrt szeretnénk, elengedhetetlen a kellő folyadékbevitel és az egészséges táplálkozás. De ez nem azt jelenti, hogy elbúcsúzhatunk a finom ételektől.
Ha szép a bőröd, fiatalosabbnak, frissebbnek tűnsz, ez pedig lelkiállapotodat, közérzetedet is nagymértékben javíthatja.
Sokszor nehéz olyan élelmiszereket választani, amelyek ízletesek és egészségesek is egyszerre, de remélhetőleg a listán szereplő 7 étel illetve alapanyag segít majd a döntésben.
Lenmag
Gazdag omega-3-zsírsavban, ami nagy szerepet játszik az öregedési foltok és ráncok megelőzésében. Több kísérlet is bizonyítja, hogy azoknak, akik minden nap fogyasztanak lenmagot valamilyen formában, kevesebb problémájuk akad a bőrükkel, kezdve a bőrpírtól át mindenféle irritációig. Adjunk tehát hozzá néhány lenmagot a zabpehelyhez, turmixhoz vagy a kedvenc muffin receptünkhöz, és bőrünk friss, üde és bársonyos lesz.
Áfonya, szeder, szilva, és még sorolhatnánk. Mind-mind antioxidánsban gazdag gyümölcsök, amik megkötik a szabad gyököket, segítenek megőrizni a bőr fiatalságát.
Magas az E-vitamin-tartalma, ami fontos tápanyag szervezetünk számára, hiszen segít megvédeni a bőrt a leégéstől. Tegyük tehát müzlibe, salátákba, péksüteményekbe, vagy csak ropogtassuk magában. Arra ügyeljünk csak, hogy ne a sós változatot csipegessük, mert a só viszont abszolút nem tesz jót a bőrnek (sem).
Csokoládé
Jó hír a csokoládé szerelmeseinek! A jó minőségű csokoládé jó a bőrre, tévhit, hogy ez okozza a pattanásokat. A csokoládé növeli a flavonoid-bevitelt, ami jót tesz a bőrnek - persze csak a mértékletes fogyasztása.
Vitaminban gazdag zöldségféle, főleg C-vitaminban, ami egyaránt fontos a ragyogó és egészséges bőr megőrzéséhez. A helyzet az, hogy a C-vitamin fokozza a kollagén termelést, amely megtartja a bőr rugalmasságát és simaságát, A-vitamin-tartalma pedig küzd a szabad gyökök által okozott károk ellen és megakadályozza a bőrrák kialakulásának esélyét.
Paradicsom
Kiváló forrása az antioxidánsoknak, nevezetesen a likopinnak, mely javítja a bőr egészségi állapotát, valamint megelőzi a pigmentációt. Tegyük salátákba vagy szendvicsbe. Főzve is fogyaszthatjuk, hiszen ebben az állapotában csak nő a likopin-tartalma, így nyugodtan ehetjük mártogatósként, illetve pizza- vagy tésztaszószként.
Fehérjetartalma segít a bőr feszességének fenntartásában, és a ráncok és finom barázdák elleni harcban. Persze nem a gyümölcsös verzió, mert az tele van cukorral! Válassz inkább natúr joghurtot, és adj hozzá egy kevés friss gyümölcsöt vagy müzlit!
Az újévi lencseleves nem hiányozhat az ünnepi asztalról: a lencse a bőséget, a füstölt csülök pedig a gazdag ízeket hozza el az év első napján. Ez a verzió krémes, füstös és pont ...
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
Ahogy belépünk 2026-ba, nemcsak az figyelhető meg, hogy új trendek születnek, hanem az is, hogy néhány korábban óriási népszerűségnek örvendő irányzat kezd kifulladni. Egyre többen keresnek kiegyensúlyozottabb, fenntarthatóbb és egészségtudatosabb megoldásokat, és ez szépen lassan kihúzza a szőnyeget egyes trendi koncepciók alól is.
Megadjuk a módját az év végi ünneplésnek, és rumos bólé, lencsefőzelék, korhelyleves és malacsült is készül nálunk töltött tojással, utána viszont jó pár napig (vagy akár egész januárban) húsmentes ételek kerülnek asztalunkra! BUÉK!
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
A Lidl Magyarország Kft. a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve elővigyázatosságból visszahívta egy népszerű termékét a boltok polcairól.
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...