Ha szép, ragyogó bőrt szeretnénk, elengedhetetlen a kellő folyadékbevitel és az egészséges táplálkozás. De ez nem azt jelenti, hogy elbúcsúzhatunk a finom ételektől.
Ha szép a bőröd, fiatalosabbnak, frissebbnek tűnsz, ez pedig lelkiállapotodat, közérzetedet is nagymértékben javíthatja.
Sokszor nehéz olyan élelmiszereket választani, amelyek ízletesek és egészségesek is egyszerre, de remélhetőleg a listán szereplő 7 étel illetve alapanyag segít majd a döntésben.
Lenmag
Gazdag omega-3-zsírsavban, ami nagy szerepet játszik az öregedési foltok és ráncok megelőzésében. Több kísérlet is bizonyítja, hogy azoknak, akik minden nap fogyasztanak lenmagot valamilyen formában, kevesebb problémájuk akad a bőrükkel, kezdve a bőrpírtól át mindenféle irritációig. Adjunk tehát hozzá néhány lenmagot a zabpehelyhez, turmixhoz vagy a kedvenc muffin receptünkhöz, és bőrünk friss, üde és bársonyos lesz.
Áfonya, szeder, szilva, és még sorolhatnánk. Mind-mind antioxidánsban gazdag gyümölcsök, amik megkötik a szabad gyököket, segítenek megőrizni a bőr fiatalságát.
Magas az E-vitamin-tartalma, ami fontos tápanyag szervezetünk számára, hiszen segít megvédeni a bőrt a leégéstől. Tegyük tehát müzlibe, salátákba, péksüteményekbe, vagy csak ropogtassuk magában. Arra ügyeljünk csak, hogy ne a sós változatot csipegessük, mert a só viszont abszolút nem tesz jót a bőrnek (sem).
Csokoládé
Jó hír a csokoládé szerelmeseinek! A jó minőségű csokoládé jó a bőrre, tévhit, hogy ez okozza a pattanásokat. A csokoládé növeli a flavonoid-bevitelt, ami jót tesz a bőrnek - persze csak a mértékletes fogyasztása.
Vitaminban gazdag zöldségféle, főleg C-vitaminban, ami egyaránt fontos a ragyogó és egészséges bőr megőrzéséhez. A helyzet az, hogy a C-vitamin fokozza a kollagén termelést, amely megtartja a bőr rugalmasságát és simaságát, A-vitamin-tartalma pedig küzd a szabad gyökök által okozott károk ellen és megakadályozza a bőrrák kialakulásának esélyét.
Paradicsom
Kiváló forrása az antioxidánsoknak, nevezetesen a likopinnak, mely javítja a bőr egészségi állapotát, valamint megelőzi a pigmentációt. Tegyük salátákba vagy szendvicsbe. Főzve is fogyaszthatjuk, hiszen ebben az állapotában csak nő a likopin-tartalma, így nyugodtan ehetjük mártogatósként, illetve pizza- vagy tésztaszószként.
Fehérjetartalma segít a bőr feszességének fenntartásában, és a ráncok és finom barázdák elleni harcban. Persze nem a gyümölcsös verzió, mert az tele van cukorral! Válassz inkább natúr joghurtot, és adj hozzá egy kevés friss gyümölcsöt vagy müzlit!
Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.
A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.
Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.
Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!
Október 6-8-ig ismét a balatoni halé a főszerep a X. Siófoki halfesztiválon, ahol színes családi és gyermekprogramok, ingyenes koncertek, kulináris élmények, Fish Food verseny és halkülönlegességek várnak minden korosztályt.
A lassan beköszöntő őszi idő még inkább meghozza a kedvet a kiránduláshoz, a természetjáráshoz. A nyári vízpartozást felváltják a hegyes-dombos túrák, kisebb közös belföldi expedíciók. Négy kedvenc kirándulóhelyéhez közeli éttermet, vendéglőt ajánlunk.
Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!