Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezért tűnik el nemsokára a polcokról a magyarok kedvenc gyümölcse

Nagy a baj, Kolumbiában már nemzeti vészhelyzet áll fenn - halálos gombafaj fenyegeti az ország (és a világ egyik) legfontosabb gyümölcsét, sanszos, hogy teljesen kihal majd.

Szereted a banánt? Akkor élvezd ki, mert lehet, hogy lassan végéhez közeleg az emberiség banánkészlete, köszönhetően egy veszélyes gombafajnak. A legfőbb megoldás a génmódosított banán lenne, de ez ellen a legtöbben egyelőre tiltakoznak – írja az Index.

Receptek banánnal:

A világ banántermésének legnagyobb részét az úgynevezett Cavendish banán adja Kolumbiából – most azonban egy olyan gombafaj, a TR4 (Tropical Race 4) támadta meg, ami ellen nincs ismert védekezés, hacsak nem térnek át a génmódosításra. 

A kórokozó olyan agresszív, hogy pár hónap alatt képes kiirtani teljes ültetvényeket, ezért a kolumbiai hatóság vészhelyzetet hirdetett. Érthető, hiszen nagyrészt banánexportból élnek.

Sajnos, mikor már látható jelei vannak a növényeken, késő – az ismert gombaölők és biológiai védekezési módszerek ekkorra már hatástalanok a TR 4 gomba ellen.

A banán eleinte világszerte irtózatosan megdrágul, majd fokozatosan eltűnik.

2 megoldás maradt:

  1. A közhangulat és a döntéshozók is felhagynak a GMO-ellenességgel (főleg, hogy a WHO szerint is biztonságosak a génmódosított élelmiszerek), és bevállalják azt a génmódosított Cavendish-banánfajt, amit egy évtizedig kísérletezett ki egy ausztrál tudós, és ellenáll a gombának
  2. Az emberek áttérnek egy teljesen más ízű, külalakú banánfajra, mert legalább 1500-féle létezik (a Cavendisht pedig elfelejtik, hiába az az, amit a világ ma banánként ismer)

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

johnanderson32
johnanderson32 Thu, 2019-08-15 16:37

Újabb hangulatkeltő álhír. Egyrészt nemcsak Kolumbiában, hanem rengeteg más országban is terem, másrészt direkt azért írnak ilyeneket, hogy az emberekkel elfogadtassák a génmanipulált dolgokat. Még az sem kizárt, hogy valóban van ott valami gombafaj, ami felütötte a fejét, de akkor az sem véletlenül került oda!

lidiavarga27
lidiavarga27 Thu, 2019-08-15 12:59

Kész szerencse,hogy eme" keleti" végeken évtizedekig hírét sem hallotuk. Márcsak felnöt korunkban ismerkedtünk meg vele.