Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 dolog, amit feltétlen tisztíts meg étkezés előtt és után

Tudod mi az, amit minden alkalommal meg kellene tisztítanod az otthoni sütés-főzés, tálalás előtt és után? Néhány dolog, biztos, hogy neked is kimarad a listáról!

Ha rendszeresen, a főzések előtt és után is gyors takarítást végzel, nem fog fájni annyira a nagytakarítás sem. Sőt, az egész konyha sokkal rendezettebb összképet mutat majd.

Étkezések előtt

Pakolj le a pultokról!

Akár nagyobb főzést, akár kisebbet tervezel, az első dolgod az legyen, hogy lepakolsz a konyhapultról. Különösen fontos ez a kis konyhákban, mivel sokkal könnyebb egy nem túlzsúfolt térben sürögni-forogni, mintha folyton arra kellene figyelned, mikor mit versz le.

Mosd el az edényeket!

A cél, hogy a lehető legkevesebb dolog legyen elöl, és semmi se akadályozza főzés közben a csí áramlását. Viccet félretéve: mosogasd el a szennyes edényeket, mielőtt neki állnál az aznapi fogásnak, így elkerülheted a tornyosuló mosatlant. Sőt: főzés közben is folyamatosan mosogass, így nem gyűlik össze a végén.

Ez is érdekelhet!

Mutatunk 7 dolgot, amit soha nem szabad a mosogatóba önteni

Fertőtleníts!

Fogj egy-két fertőtlenítőkendőt, és töröld le velük a pultot, valamint a konyhaasztalt. Különösen fontos ez, ha húst is készítesz az aznapi menühöz, és nyers hús fog a pultra kerülni.

Ellenőrizd a hűtőt!

Győződj meg arról, hogy minden, ami a főzéshez, sütéshez kell, a rendelkezésedre áll, és nézd meg a szavatosságukat is. Amiben nem vagy biztos, inkább dobd ki, nem éri meg, hogy szalmonellafertőzést, vagy gyomorrontást kapj.

Mosogass el, mielőtt tálalsz!

Ha már kész vagy a fogásokkal, addig ne teríts meg, amíg el nem mosogattál minden szennyes edényt. Ha valami odakozmált, akkor arra engedj forró mosogatóvizet, és hagyd állni. Tiszta konyhában jobban fog esni az étel is.

Étkezések után

Engedj forró vizet és mosogass el!

Öblítsd el a tányérokat, a poharakat és pakolj be a mosogatógépbe. Ha nincs mosogatógéped, akkor még lendületből mosogass el, mert másnap sokkal nehezebb lesz a tányérokra rászáradt ételmaradékot letakarítani.

Tisztítsd le a tűzhelyet, a pultokat és az asztalt!

Ha elmosogattál, tisztítsd meg a tűzhelyet, töröld át a pultokat a lecseppent ételtől és a morzsától, végül ne hagyd ki az étkezőasztalt sem. Rázd ki az abroszt, ha pedig nem használsz terítőt, akkor töröld át nedves, majd száraz ronggyal az asztal felületét.

Töröld át a hűtő külsejét és a konyhaszekrény fogantyúit!

Főzés közben nem lehet teljesen sterilen tartani az egész konyhát, és sokszor a konyhaszekrény fogantyúi és a hűtő is pecsétes lesz. Törölgesd át gyorsan a felületüket egy fertőtlenítő kendővel, meglátod, az illat is más lesz a konyhában.

Tisztítsd meg a mosogatót!

Miután elmosogattál, a mosogatót is töröld át a mosogatószeres szivaccsal. Rengeteg zsír és egyéb szennyeződés rakódhat le az oldalán, ami a baktériumok telephelye lehet. Plusz ne feledd a lefolyó dugót sem: mosd el a szivaccsal azt is!

Ezeket olvastad már?

via ApartmentTherapy

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!