Hogyan értékeljük az időt, ami most ránk szakadt, a pénz helyett, amivel eddig sokan többet kerestünk?

Időből most mindenkinek több van, de hogyan tesz ez minket boldoggá? 

A legtöbben magunktól is azt mondanánk, hogy az idő többet ér, mint a pénz. Persze ez múlik azon is, hogy hogyan értékeljük az életből hátralevő időnket, és hogy mennyi pénzünk a van a bankban. Jelenleg nagyon sok embert érint anyagilag is a járvány, és nem csoda, ha ennek kapcsán nem csak az egészségünkért, hanem a jövőnkért is szorongunk.

Kevesebb bevétel, több idő

Azok az emberek, akik azonban képesek arra, hogy valahogy értékelni tudják a pluszidőt, melyet a kijárási korlátozások jelentenek a mindennapjainkban, erősebb szociális kapcsolatokkal rendelkeznek egy amerikai tanulmány szerint, melyek végső soron az anyagi biztonság újraépítésében is fontos szerepet játszanak.Eddig az volt a helyzet, hogy a legtöbb ember nehezen talált időt arra, hogy együtt legyen a szeretteivel, mert vagy dolgozott, vagy pedig fontosnak tűnő, ám ahogy a jelenlegi helyzetből látszik, mégsem olyan fontos tevékenységeket végzett. Most kicsit másképp áll a dolgok egyensúlya: esélyes, hogy kevesebb bevételünk van, azonban több időnk.

Ez is érdekelhet:

Szerelem a bezártságban: 6 tipp, hogy ne múljon el

Hogyan fordíthatnánk ezt a helyzetet az előnyünkre?

Ahhoz, hogy a válság után hamar talpra tudjunk állni, fontos, hogy fenntartsuk a szociális kapcsolatainkat. Ezek kapcsán kétféléről beszélnek a pszichológusok:

  1. Az egyik fajta, az intim, közeli kapcsolat, melyet a családunkkal és a legközelebbi barátainkkal ápolunk,
  2. a másik pedig a lazább kapcsolat, melyet a munkatársainkkal, vagy akár a szomszéd kávézó felszolgálójával tartunk fent. Ha a lazább kapcsolatainkat is fenntartjuk valamilyen módon a válság idején, akkor annak elmúltával könnyebben vethetjük meg újra a lábunkat a nagyvilágban, mely jelenleg eléggé beszűkült.

Egészségtelen magány

A szociális kapcsolatok az ember jólétére is hatással vannak: a magány például olyan rossz hatással van az emberek egészségére, mintha naponta elszívnának egy fél doboz cigarettát. Ezért aztán értékelnünk kell a szociális interakcióinkat, legyenek azok még olyan felszínesek és rövidek is. Ezt teszik azok az idős emberek is, akik a kerítésen keresztül elcsacsognak a szomszédokkal, vagy megállnak beszélgetni a boltban és az orvosnál. Ha úgy érezzük, hogy ez idegesít minket, akkor gondoljunk arra, hogy vannak emberek, akiknek ez az egyetlen módja, hogy kapcsolatot teremtsenek, amire pedig nekik is teljesen jogos igényük, sőt szükségük van.

Tartsd fenn az emberi kapcsolataidat

További indok arra, hogy helyén kezeljük az értékes időt, az lehet, hogy elgondolkozunk azon, hogy...

...olyat még nem hallottunk, hogy emberek azt mondták volna a halálos ágyukon, hogy „bárcsak több pénzt kerestem volna”, az azonban gyakran képezi megbánás tárgyát a haldoklóknál, hogy nem töltöttek elég időt a szeretteikkel.

Így hát érdemes egyrészt megbecsülni a hirtelen felszabadult időt, másrészt arra is használni, hogy fenntartsuk az emberi kapcsolatainkat, legyenek azok közeliek, vagy akár távoliak.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Mindent sóznak és cukroznak, hogy függők legyünk

Ismerős az érzés, amikor egyszerűen nem tudod letenni a kezedben lévő chipset? Vagy éppen a „még egy kockát”, még sokszor egy kocka csokoládé követi? Ez nemcsak a te hibád… tanulmányok sora bizonyítja, hogy bizonyos rágcsákat azzal a céllal hoztak létre, hogy függővé váljunk tőlük.

Nosalty

További cikkek

4 virágmag, amit júliusban vethetsz el

A kerti munkálatok júliusban sem állnak meg, ha szeretnénk egész évben virágoktól pompázó, színes kiskertet. Bár azt gondolnánk, júliusban minek már elvetni bármit is, de ez a 4 kerti virág már ősszel boldogítani fog, akkor is, ha július derekán veted el a magját!