Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezeknek az ételeknek a szaglászása segíthet leszokni a cigiről

Hogyan segíthet a csokoládé, a vanília vagy a kakaó abban, hogy letedd a cigarettát? Ha eddig nem sikerült leszoknod, itt egy újabb módszer, ami beválhat!

Hogyan segíthet a csokoládé a cigarettáról való leszokásban? Nem úgy, ahogy elsőre gondolnád, vagyis nem megenni kell a csokit! A Pittsburgh Egyetem kutatói arra jutottak, hogy annak, aki le akarja tenni a cigit, az orrára kell hagyatkoznia.

Az illatok ereje

A vizsgálatban 18-55 év közötti dohányosokat figyeltek meg. A résztvevők a kísérlet előtt 8 órával már nem gyújthattak rá, sőt, nikotintapaszt, nikotinrágót sem használhattak.

A kísérlet abból állt, hogy különböző illatokból – mint amilyen az alma, a citrom, a menta, a vanília, a kávé és a csokoládé - kellett kiválasztaniuk azt az egyet, ami a leginkább tetszett nekik. Ezután 3 csoportot alakítottak ki: az egyiknek odaadták a kiválasztott illatot, a másikban egy illatmentes tégelyt kaptak, a harmadik csoportnál a saját cigarettája maradt, mint illatforrás.

Ezt követően megkérték őket, hogy gyújtsanak meg egy cigarettát, és egy 1-től 100-ig terjedő skálán mondják meg, mekkora vágyat éreznek arra, hogy beleszívjanak.
Ez egy igazi dohányos számára felérhet akár egy kínzással is, azonban ekkor a kutatók megkérték a résztvevőket, hogy szagoljanak bele a náluk lévő tégelyekbe, illetve akinél cigaretta volt, annak azt kellett megszagolnia. A résztvevőknek ezután 5 percen keresztül percenként kellett megmondani azt, hogy mekkora vágyat éreznek a dohányzásra.
 


Mi a tanulság?

Akik az illatmentes tégelyt kapták, semmi különbséget nem éreztek 5 perc alatt a vágy mértékében, de azoknál, akik a cigarettájukat szagolták, majdnem 12 százalékkal csökkent a vágy. A legjobb eredményt azonban a kellemes illatot szagolók érték el: 19,3 százalékkal csökkent a dohányzás iránti vágyuk.

Ebből két dologra következtettek a kutatók: a kellemes illatok vagy egyszerűen elterelik a figyelmet a dohányzásról, vagy egy-egy szép emlékhez kapcsoljuk őket, amik ilyesformán szintén elterelik a figyelmet. Vagyis, ha épp leszokóban vagy, érdemes vaníliás vagy csokoládés illóolajat magadnál tartanod – mert bár a hatásuk rövid ideig tart, de ez az idő pont elég arra, hogy lenyugodj, és inkább egy nikotinrágót rágj el, ha nagyon muszáj!

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!