Ez történhet a testeddel, ha túl sok jeget fogyasztasz

Jeges italokat fogyasztani a kánikula kellős közepén teljesen természetes dolog. Ha viszont előszeretettel rágcsálsz jeget, jó ha tudod: lehet, hogy nagy baj van kialakulóban!

A nyári forróság kellős közepén teljesen természetes, hogy egy frissítő limonádét vagy kólát jéggel fogyasztunk, és azzal sincsen semmi baj, ha a pohár alján pihenő jégdarabokat néha elrágcsáljuk. A baj ott kezdődik, amikor nemcsak alkalmanként eszünk vagy iszunk valamilyen jéghideg ételt vagy italt, hanem egyenesen sóvárgunk azért, hogy jeget rágcsálhassunk.
PICA, a szokatlan ételek iránti sóvárgás
Azok az emberek, akik kényszeresen vágynak arra, hogy szokatlan, nem fogyasztásra szánt dolgokat egyenek (például jeget, földet, krétát vagy falat) könnyen lehet, hogy a pica nevű táplálkozási zavarral küzdenek. Az elnevezés a szarka latin nevéből származik (ez a madárfajta válogatás nélkül szinte mindent megeszik), és mielőtt azt hinnénk, nem lehet senkinek baja abból, ha néha megkíván egy kis földet vagy jeget, gyorsan eloszlatjuk ezt a tévhitet: egy pica-s ugyanis bármit képes megenni, a kényszeres jégevés pedig komoly egészségügyi problémára hívhatja fel a figyelmet.
Vashiány?
A sok jég fogyasztására a szaknyelv a pagofágia kifejezést használja, a legújabb kutatások szerint pedig a folyamatos jégrágcsálás nemcsak a fogakra van rossz hatással, de egyik tünete is lehet a vashiányos vérszegénységnek, vagyis az anémiának. A vérszegénységben szenvedőkvérében alacsony az oxigént szállító hemoglobin szintje, kezelése orvosi segítséget igényel. A vérszegénységre több tünet, jel is utalhat, ilyen az állandó fáradtság, a sápadtság, a fejfájás, az alvászavar, a levertség és a légszomj, valamint a jégszopogatás is, ami által az agy kap egy kis oxigénlöketet, így ideig óráig az ember nem vagy kevésbé érzi a kóros fáradékonyságot.
A vérszegénység hátterében számos rendellenesség és betegség állhat, és bár nem biztos, hogy a folyamatos jégszopogatás valóban vérszegénységre utal, amennyiben az ember több, egyszerre jelentkező (fentebb is leírt) tünetet produkál, jobb mielőbb orvoshoz fordulni.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

via thelist, tromboziskozpont, fittsport

Címlapról ajánljuk

További cikkek