Ezért válogasd meg, hogy kivel eszel a munkahelyeden

Ha te is együtt szoktál ebédelni a kollégákkal békeidőben, van egy rossz hírünk: egy friss kutatás szerint nagyon befolyásolja az étkezési szokásainkat az, ahogyan a többiek esznek, így ha egészségesen akarsz élni, egy gyorskajafüggő társaság nagyon meg tudja nehezíteni az életedet.

A Massachusetts Állami Kórház orvosai kutatást készítettek arról, mennyire befolyásolják a kollégák étkezési szokásai az ember saját étrendjét. A szakértők hatezer kórházi dolgozó ebédelési szokásait figyelték meg két éven keresztül, és azt találták, hogy nem az egyéni preferenciák a fontosabbak, hanem az, hogy megkívánjuk-e, ami a kolléga tányérján van. Az orvosok szerint ez a jelenség megmagyarázhatja, hogy miért terjed az elhízás szociális körökön belül.

Így hathat az étkezési szokásainkra az, hogyan esznek a kollégáink

A megfigyelés

A kutatók munkáját megkönnyítette a megfigyelés során, hogy a kórházban a különböző ételeket színekkel jelölik (a zöld egészséges, a sárga kevésbé, a piros pedig egészségtelen), az ételt vásárlóknak pedig használniuk kellett a belépőkártyájukat. Azt is megfigyelték, hogy azok ismerhetik egymást, akik egymástól kevesebb, mint két perc elteltével vásároltak ebédet. Ezer dolgozónál azonban ezeket a szociális köröket le is ellenőrizték interjúk segítségével. Aztán azt is megfigyelték, hogy nem lehet-e az egész jelenség oka a homofília: az, hogy a hasonló karakterű emberek hasonló karakterű barátokat keresnek maguknak. A szociális csoportok azonban sokszínűek voltak.

Az orvosok szerint a jelenség oka egész egyszerűen a társaink felől ránk áradó nyomás, amit az angol „peer pressure”-nek nevez: hajlamosabbak vagyunk azokat a döntéseket hozni, amiket a társaink is, és ez egyenesen arányosan növekszik, minél többen döntenek ugyanúgy a társaságból. A szakértők kiemelik, hogy a kutatási eredményeik segíthetnek abban, hogy az elhízást jobban lehessen kezelni a munkahelyen, és felhasználásukkal új stratégiákat lehet kialakítani a túlsúly megelőzésére és felszámolására.


Még több az elhízásról:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek