Ennyi ideig tárolhatóak a sajtok a hűtőben

Egyáltalán nem mindegy, hogy meddig tárolunk egy parmezánt vagy mozzarella sajtot. Megmutatjuk mennyi ideig tarthatóak a hűtőben, és azt is, mit készíthetsz belőlük.

Nincs is jobb annál, mint egy finom sajttal felturbózott saláta, tészta esetleg rizottó. Imádjuk a sajtokat, de azt is tudjuk meddig tárolhatóak? Különböző állagú sajtok, különböző ideig tárolhatóak. Mutatjuk, meddig tartsd őket a hűtődben/fagyasztódban:

Kemény sajtok

Ebbe a kategóriába tartozik a parmezánsajt, ementáli vagy a cheddar. Ezeket a sajtokat lehet a legtovább tárolni. A hűtőben, bontatlan csomagolásban, akár kettőtől-négy hónapig is elállnak. A megkezdett sajtok, ha megfelelően tároljuk, akkor körülbelül hat hétig állnak el a hűtőben. Ha pedig hosszabb ideig szeretnéd használni a sajtokat, tedd őket fagyasztóba! Így akár nyolc hónapig is elállnak.

Ezekhez használd őket:

Félkemény sajtok

Egy holland gouda, edami vagy egy svájci gruyére sajt felbontva két-három hétig áll el a hűtőben, míg a fagyasztóban akár két hónapig is tárolhatod őket. A legjobb tároláshoz hagyd a sajtot az eredeti csomagolásában, vagy ha felbontottad, akkor tedd jól záródó vákuumzacskóba. Így nem szárad ki olyan hamar a sajt.

Ezeket próbáld ki a félkemény sajtokból:

Lágy sajtok

A lágy sajtoknak, mint például a mozzarellának, brie-nek, fetának, gorgonzolák vagy camembertnek sokkal nagyobb a nedvességtartalmuk, mint a kemény sajtoknak, ezért sokkal kevesebb ideig állnak el. Maximum egy-két hétig tárolhatóak hűtőben. A fagyasztóban nem ajánlatos tárolni őket, mert elvesztik puha, krémes állagukat. A lágy sajtokat mindaddig zárt csomagolásban érdemes tartani, amíg fel nem használjuk őket.

Saláták lágy sajtokból:

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

via Tasting Table.

Címlapról ajánljuk

További cikkek