Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eltűnik a hazai boltokból a mindenki által ismert "trappista" sajt

Lehet, hogy sokan felszisszennek e hír hallatán, pedig igaziból mindenki érdekében áll a szigorítás - úgy fest, eltűnik a trappista néven futó sajtok többsége a boltokból.

A Pénzcentrum oknyomozásának köszönhetően szomorú dolog derült ki a magyarkedvenc trappista sajtról – 2020 végére eltűnhet az eddig ismert változat a boltokból.

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy a Magyarországon trappistaként eladott sajtok nagy százaléka nem éppen magas minőségű termék, most azonban másra is fény derült.

A mai „trappistákról” nemrég mi is írtunk:

A leghazaibb élelmiszerünk: a KAMUTRAPPISTA, amit nekünk szült meg a szocializmus

A minőségi eltérés oka ugyanis az, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) I. és II. kötetében egészen más a sajt leírása. Az első kötet még jóval lazábban szabályozza azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappistaként eladni. A második kötet viszont már szigorúbb követelményeket állít, ám ezeket a gyártóknak csak akkor kell betartaniuk, ha „megkülönböztetett jelzéssel” illetik a sajtokat, ami viszont túl költséges.
 

A Nébih is alátámasztja a minőségi eltéréseket:

„a hazai piacon található trappista sajtok élelmiszer-biztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban tág határok között mozog”.

A legfőbb kifogás a nehezen reszelhető állomány, az üres íz és az erjedési lukak hiánya.

Hogy a sajtok körüli problémák megoldódjanak, 2019-ben kiegészítették (szigorították) a Magyar Élelmiszerkönyv I. kötetét, amely szerint:

„...a trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt.”

 


Receptajánló trappistával:

 
További kritériumok:
  • A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású.
  • Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére.
  • A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható.
  • Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány).
  • Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag).
  • Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).

     
A  módosítás hatályba lépése 2020 végére várható, ezt követően csak azt a sajtot lehet majd trappistának hívni, amely megfelel az MÉ I. kötetébe beemelt kritériumoknak. A többi olcsóbb/silányabb változat elnevezése nem is utalhat a trappistára.

 

Ezeket láttad?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!