Eltűnik a hazai boltokból a mindenki által ismert "trappista" sajt

Lehet, hogy sokan felszisszennek e hír hallatán, pedig igaziból mindenki érdekében áll a szigorítás - úgy fest, eltűnik a trappista néven futó sajtok többsége a boltokból.

A Pénzcentrum oknyomozásának köszönhetően szomorú dolog derült ki a magyarkedvenc trappista sajtról – 2020 végére eltűnhet az eddig ismert változat a boltokból.

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy a Magyarországon trappistaként eladott sajtok nagy százaléka nem éppen magas minőségű termék, most azonban másra is fény derült.

A mai "trappistákról" nemrég mi is írtunk:

A leghazaibb élelmiszerünk: a KAMUTRAPPISTA, amit nekünk szült meg a szocializmus

A minőségi eltérés oka ugyanis az, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) I. és II. kötetében egészen más a sajt leírása. Az első kötet még jóval lazábban szabályozza azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappistaként eladni. A második kötet viszont már szigorúbb követelményeket állít, ám ezeket a gyártóknak csak akkor kell betartaniuk, ha "megkülönböztetett jelzéssel" illetik a sajtokat, ami viszont túl költséges.

A Nébih is alátámasztja a minőségi eltéréseket:

"a hazai piacon található trappista sajtok élelmiszer-biztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban tág határok között mozog".

A legfőbb kifogás a nehezen reszelhető állomány, az üres íz és az erjedési lukak hiánya.

Hogy a sajtok körüli problémák megoldódjanak, 2019-ben kiegészítették (szigorították) a Magyar Élelmiszerkönyv I. kötetét, amely szerint:

"...a trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt."

Receptajánló trappistával:

További kritériumok:
  • A kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású.
  • Fóliába vagy paraffinba csomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére.
  • A sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható.
  • Jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány).
  • Jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag).
  • Jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).

A módosítás hatályba lépése 2020 végére várható, ezt követően csak azt a sajtot lehet majd trappistának hívni, amely megfelel az MÉ I. kötetébe beemelt kritériumoknak. A többi olcsóbb/silányabb változat elnevezése nem is utalhat a trappistára.

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...