Elő a karalábévájókkal!

Rajongsz a töltött karalábéért vagy a gondolatától is kiráz a hideg? Akármelyik táborba is tartozol, itt a helyed, ideje újítani a tölteléken – vagy megbarátkozni vele.

Tippek a töltött karalábé készítéséhez

Tavasszal, zsenge karalábéból készítve az igazi. Ha egyéb évszakban látunk hozzá, kerüljük a fás példányokat.

Olyan karalábét vásároljunk hozzá, amin rajta van a levele, mert egyrészt felhasználhatjuk, másrészt a levél árulkodik a zöldség frissességéről: a fonnyadt levelű egyedeket ne tegyük kosarunkba.

Két irány közül választhatunk: tűzhelyen, lábasban készítjük vagy a sütőben sütjük. Érdemes mindkét verziót kipróbálni. A sütőben készített töltött karalábéhoz célszerű előfőzni a megpucolt zöldséget, jelentősen lerövidítve ezáltal a sütési időt.

Ami a tölteléket illeti, csak a fantáziánk szabhat határt

Klasszikusan darált húsos-rizses töltelék kerül a karalábék belsejébe, de kanalazhatunk bele csak zöldségeket vagy hús és zöldségek keverékét, sajtot, gombát stb.

  • A karalábék belsejét legkönnyebben a speciálisan erre a célra készült vájóval tudjuk kikanalazni. Egyenletesen vájjuk ki, úgy, hogy kb. 1 cm-es rész maradjon. Az aljukat pedig (ha kell) igazítsuk egyenesre, hogy ne billegjenek.
  • Ha nem használjuk fel az összes kivájt karalábébelsőt, isteni krémlevest vagy főzeléket készíthetünk belőle.
  • Ha maradna a töltelékből, az alaposan megmosott zsenge karalábéleveleket is megtölthetjük vele, és a karalábék mellé helyezve aztán megfőzünk.
  • Egy-két, finomra vágott karalábélevéllel pedig a mártást/főzeléket ízesíthetjük.

Még több töltött karalábé recept >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek