Eljött a gyümölcsök ideje!

A szoptatást, tápszeres táplálást kiegészítő szilárd ételek bevezetését az év minden szakában kezdhetjük gyümölcsökkel. A bogyós gyümölcsöket azonban egyelőre felejtsük el!

Fotó: flickr - Fruits of my Labour by ChristophLacroix

Elérkezett az első falatok ideje, remélhetőleg minden szereplő nagyon lelkes. Első körben érdemes a gyümölcs levével próbálkozni – ez lehet például alma, körte vagy barack. Legyünk türelmesek, kis adagban kínáljuk, ne erőltessük, ha elsőre nem túl biztató a fogadtatás.

A gyümölcs legyen mindig érett, ép és tisztítsuk meg alaposan, hámozzuk is meg. Ha túl vagyunk a „lé" időszakon, folytathatjuk a pürével. Reszelhetjük a gyümölcsöt műanyag reszelőn, pürésíthetjük botmixerrel, turmixgéppel. Édesíteni, ízesíteni a püréket nem szükséges. Ha eljutottunk már a babával egy komolyabb mennyiséghez, akkor a natúr gyümölcspürét összekeverhetjük, sűríthetjük natúr gabonapehellyel, készíthetünk ízletes gyümölcsös zab- vagy köleskását reggelire, tízóraira.

Remek uzsonnák kicsiknek >>

Ha idősebb a baba, akkor készíthetünk natúr joghurttal otthoni gyümölcsjoghurtot, joghurtos kását, gyümölcsös túrókrémet vagy sűrűbb, görög joghurttal keverve gyümölcskrémet. A főzelékfélék bevezetésekor keverhetünk gyümölcsöket is a zöldségekhez, ezzel édesítve, ízesítve azokat.

Így édesítsd a bébiételt! >>

Bár mindenkit csábít a friss eper, hamarosan a málna, ribiszke, szeder is, ezeket a bogyós gyümölcsöket potenciális allergén hatásuk, a kis magvaik nyálkahártyát irritáló hatása miatt a csecsemőknek ne kínáljuk. Meggyet, cseresznyét azonban ehetnek, természetesen kimagozva és hámozva.

Kisgyermekünket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül enni, ne hagyjuk az egész gyümölcsöket számára elérhető helyen, ha nem tudunk vele lenni.

Legjobb bébiételek a Babakonyhából >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

Édes apróságok húsvétra

Csokitojás helyett valami kézzel készített, sütött, gyúrt kis kedvességet adnál a locsolóknak? Segítünk, jöjjenek a legkedvesebb édes apróságok húsvétra!

Nosalty

További cikkek

31 gyönyörű étel, amit mindenképpen készíts el idén márciusban

Végre itt a március, a (naptári) tavasz első napjai, egyre tovább van világos esténként, a madarak csicseregnek hajnalban, a zöldség- és gyümölcskínálat nőttön nő és színesedik, sőt, idén erre a hónapra esik a nőnap és március 15-e mellett a húsvét is! Erre az időszakra tehát ennek tudatában mutatjuk a legszebb receptjeinket.