Kiderült, miért veszélyesebb, ha a férfiak híznak el

Az elhízás mindenki életére hatással van, de a férfiak körében komolyabb problémákat okozhat – egy új kutatás most megmutatja, miért.

A különböző elhízást célzó kutatások már rég kimutatták, hogy a férfiak hajlamosabbak az olyan, elhízáshoz köthető betegségekre, mint az inzulinrezisztencia, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség. Ennek az oka azonban sosem volt egyértelmű a tudomány számára, a Yorki Egyetem kutatói most közelebb kerültek a megfejtéshez.

Ezért jelenthet nagyobb gondot az elhízás a férfiaknak, mint a nőknek

A különbség férfiak és nők között

A Yorki Egyetemen már régóta használtak egereket arra, hogy az elhízáshoz köthető betegségeket vizsgálják. Jellemzően hím rágcsálókat vizsgáltak, mivel a nőstények sokkal ellenállóbbak a betegségeknek, sőt szinte védettnek bizonyultak bizonyos megbetegedésekkel szemben. Az egyetem kutatóit nagyon érdekelte, hogy mi lehet ennek az oka. A tanulmány szerzői szembetűnő különbségeket figyeltek meg a hím és nőstény egerek zsírszövetében található érképző sejtek között.

Tara Haas, a Yorki egyetem professzora csapatával egy kutatás során megfigyelte, hogy az elhízás során a nőstény rágcsálók lényegesen több új eret növesztenek, ami segít abban, hogy a zsírszöveteket megfelelő mennyiségű oxigénnel és tápanyaggal lássák el. A hím egerek ezzel szemben az elhízás hatására a korábbinál kevesebb eret növesztenek. 

A kutatók ezután a zsírszövetekben található erek „építőköveit” kezdték el megvizsgálni. Összehasonlították a hím és a nőstény egerek génállományát, amiből kiderült, hogy a nőstényeknek valóban jóval több endotélsejtje, az érképződéshez szükséges építőköve van. A hím egerek szervezetében érnövesztés helyett viszont gyulladásos folyamatok indultak el az elhízás hatására.

Az egyik kutató, Alexandra Pislaru szerint a női sejtek folyamatos ellenállást mutatnak, még akkor is, amikor hosszú távon magas zsírtartalmú étrenddel terhelik őket. A kutatás során azt is megfigyelték, hogy a női endotélsejtek gyorsabban is szaporodnak, mint a férfi sejtek, ez a különbség idős egereknél is kimutatható volt.

Haas professzor szerint „Nem szabad azt feltételezni, hogy ugyanarra a hatásra mindkét nem ugyanúgy reagál. Ez nemcsak az elhízással kapcsolatos kérdésekre vonatkozik, annál egy sokkal szélesebb körű probléma, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor a férfiak számára ideális kezelés nem megfelelő a nők számára, és fordítva.”

Bár természetesen az emberek és az egerek génállománya nem azonos, a kutatócsoport úgy véli, hogy ezek a megállapítások valószínűleg az emberekre is érvényesek.

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Még több cikk az elhízásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek