Öregítheti az agyat a zsíros tej? – friss kutatás

Rengeteg vita zajlik arról mostanában, hogy melyik tej egészséges – sőt, hogy jó-e egyáltalán nekünk a tej bármilyen formában. Egy friss kutatás most a zsírosabb tejet ekézi.

Sokan rendszeresen isznak tejet, gondolván, hogy az majd segít megőrizni csontjaikat. Ez biztosan így is van, de komoly vita folyik arról mostanában, hogy mennyire egészséges is tulajdonképpen a tejfogyasztás. Bár a jelenlegi tudományos tudásunk szerint a tej valóban egészséges, egy új tanulmány szerint egyik tejfajta felgyorsíthatja az agy öregedést.

Öregítheti az agyat a zsíros tej? – friss kutatás

A Molecular Nutrition & Food Research szaklapban megjelent tanulmányban 4668 résztvevőt vizsgáltak, akik mindannyian 55 és 75 év közöttiek voltak.

Az alanyok először tájékoztatták a kutatókat az étrendjükről, miközben neuropszichológiai teszteken is átestek, hogy meghatározzák, milyen állapotban van az agyuk. A résztvevők mindannyian magas kockázatúak voltak szív- és érrendszeri betegségekre.

Két évvel később a kutatók elvégezték ugyanezeket a vizsgálatokat, és lehetséges összefüggést találtak a magas zsírtartalmú tej és az erősebb kognitív hanyatlás között.

Fontos kijelenteni azonban, hogy egyelőre nem biztos az ok-okozati összefüggés. Az ilyen tanulmányok, amelyek időbeli egybeesést találnak, általában arra jók, hogy a jövőbeli kutatási irányokat meghatározzák. Azt is fontos kiemelni, hogy a kutatók egy olyan csoportot vizsgáltak, ahol nagyobb volt a szív- és érrendszeri problémák kockázata, így az egészséges emberekre nem is biztos, hogy átvetíthető az eredmény.

Szóval akkor most igyál zsíros tejet, vagy ne?

Szakértők szerint itt is a mértéken van a hangsúly: visszafogott mennyiségben még a zsíros tej is egészséges lehet, és érdemes az olyan tejtermékeket is fogyasztani, mint a joghurt vagy a kefir, mert ezek probiotikumban gazdag fehérjeforrások.

Forrásunk volt.


Még több cikk a témában:

Címlapról ajánljuk

További cikkek