Ezért lehet az egészségre káros kihagyni a vacsorát

Szakértők figyelmeztetnek: nem érdemes kihagyni a vacsorát akkor sem, ha diétázol.

Szegény vacsorának elég rossz a híre: ki ne hallott volna már arról, hogy a nap utolsó étkezését akár ki is lehet hagyni, vagy arról a diétamítoszról, hogy este hat után már semmit sem szabad enni? Az is lehet persze, hogy egyszerűen csak nem vagy éhes esténként, ekkor sem érdemes azonban legalább egy könnyed vacsora nélkül lefeküdni.

A vacsora kihagyása ugyanis károsabb a szervezetedre, mint gondolnád: hatással lehet az alvásodra, sőt, az általános egészségi állapotodra is.

Akár szándékos, akár nem, a vacsora rendszeres kihagyása visszaüthet, és rossz alvásminőséghez vezethet, ami idővel számtalan egészségügyi problémát okozhat. Kiegyensúlyozott vacsora nélkül a szervezet alapvető tápanyagokat nem kaphat meg, és a kalóriahiány állapotába kerülhet, ami rontja az alvásminőséget, ez pedig hosszú távon komoly egészségügyi problémákkal járhat. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás ugyanis elengedhetetlen a test és az agy megfelelő működéséhez.

A minőségi alvás hiánya számos egészségügyi problémához vezethet

De mi az összefüggés az alvás és a kalóriahiányos állapot között?

Az enyhe kalóriadeficit egy dolog, de ha túl extrémmé válik, már maga az éhség is felébreszthet éjszaka, vagy megnehezítheti, hogy elég ellazultnak érezd magadat ahhoz, hogy mély álomba kerülj. Ezen kívül megfelelő táplálkozásra van szükség ahhoz, hogy az alvást szabályozó szerotonint és melatonint termelni kezdje a szervezet abban a mennyiségben, ami nyugodt alváshoz vezet.

A Nutrients Journal szerint a tápanyagok hiánya elégtelen alváshoz, valamint alvászavarokhoz vezet. A D-vitamin hiánya például az alvászavarok magasabb kockázatával jár.

Az általános hangulatot, az energiaszintet, az immunitást és az anyagcserét befolyásolja az alulevés és/vagy nem következetes étkezés miatti pihenéshiány.

A Neuropsychiatric Disease and Treatment Journalban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az akut alvásmegvonás – az alvás hiánya vagy a szokásos teljes alvási idő csökkentése – hatással van a figyelemre és a munkamemóriára is. A krónikus részleges alváshiány ugyanezt teszi. A teljes alvásmegvonás számos kognitív funkciót is károsít.

Forrásunk volt.


Ezeket a cikkeket is olvasd el!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.