Így vágtam bele a fermentálás rejtelmeibe, amit egy kínkeserves metrózás során látott Insta-kép inspirált. Rázós menet volt!
Ez a történet egy Instagram-képpel kezdődött.Biztos ismeritek a helyzetet: melóból hazafele mész, metró tele, leülni vagy elővenni egy könyvet esélytelen, így marad a jó öreg Instagram- és Facebook-görgetés, állva, fél kézzel…Na, így botlottam bele ebbe a képbe, és egyből tudtam,nekem ezt meg kell csinálnom:
Szerencsés helyzetben vagyok, mert míg az emberek többsége maximum otthon, esténként, esetleg hétvégén tud kísérletezni, addig én, hála a Nosaltynak, elég sokszor szabad kezet kapok kajaügyben. Így hát, ahogy sikerült túlélnem a Batyi-Örs csúcsidős metrót, az volt az első dolgom otthon, hogy elkezdtem nyomozgatni, mi fán terem a fermentált gombaés az a csodaszép színű zöld olaj.
Kiderült, hogy a kettőből az egyiket nem is űrtechnológia elkészíteni!
Kezdjük is a könnyebbel, a petrezselyemolajjal
Manapság nagyon divatos mindenféle színű és állagú pöttyökkel-csíkokkal díszítgetni a tányérokat, bevallom, én is szoktam. Tejföllelmeg joghurttal. :D Na jó, nem, de tény, hogy a petrezselyemolaj eddig kiesett a menüsorból, szóval éppen itt volt az ideje, hogy ezt is kipróbáljam! Mint kiderült, nem is kell hozzá olyan sok dolog, csak egy nagy adag friss petrezselyem, némi újhagyma, jó minőségű olívaolaj, víz és néhány szűrő.
Recept itt, ha bővebben érdekel, de annyit elárulhatok, minden percét megérte a belefektetett idő, őrületesen gyönyörű szín és frissítő üde íz lett a végeredmény.
És akkor jöjjön a neheze: a fermentált rókagomba
Kicsit csalok, és lelövöm a poént már itt, a cikk közepén.Nem lett jó. Vagyis nem olyan lett, mint amilyenre számítottam.
Na én valahol félúton megálltam, és úgy döntöttem, hogy nyersen készítem, majd ha kész, és nem ízlik annyira, maximum megfuttatom egy kis fokhagymás vajon, az mindig bejön (spoiler, a végén megfuttattam egy kis fokhagymás vajon)!
Sajnos már az előkészítési fázisban is többféle véleményt olvasni, egyesek szerint előtte hőkezelni kell, valaki egy óráig főzi, mielőtt üvegekbe zárja, vannak, akik a sóoldatra esküsznek, de itt is eltérő mennyiségekről lehet olvasni, ja és vannak a hardcore-arcok, akik nyersen eszik.
Vásárcsarnok, gombabolt, friss rókagomba, kilója 6000 Ft. Oké, gondoltam, kezdjünk először egy fél kilóval, mert lehet, hogy nem fog sikerülni. Gomba: pipa, fűszerek: pipa, eszközök: pipa. Receptekkel teli a net, mi baj lehet, majd csak kotyvasztok valamit. Aha, hát, mint kiderült, nem sok ember osztotta meg a tapasztalatait a rókagombával kapcsolatban, így egy-két helyen improvizálnom kellett.
Nem volt egyszerű, mert mint kiderült, nem éppen a gomba a legegyszerűbben fermentálható alapanyag. Szóval legyetek okosabbak, mint én, és kezdjétek mondjuk egy adag káposztávalvagy hagymával!
Több mint egy hét internetes kutakodás, külföldi cikkek, YouTube-videók, fórumok, Facebook-csoportok (tényleg, tudtátok, hogy van egy remek fermentálós magyar Facebook-csoport, ahol irtó segítőkész és tapasztalt emberek gyűltek össze, hogy megosszák fermentálós sikereiket, kudarcaikat? Ezt sajnos már csak utólag fedeztem fel...) után úgy döntöttem, belevágok!
Fontos, hogy minden, de tényleg minden legyen nagyon tiszta és száraz! Ellenkező esetben olyan folyamatok indulhatnak meg az üvegekben, amiknek a végén a kukában landol az egész.
Szóval eltelt egy hét, és én a kötelező napi sziszegtetések, ellenőrzések után úgy gondoltam, itt az idő a kóstolásra. Nyersen nem ízlett. Gumis állag, enyhe fokhagymás íz. Jött a már említett fokhagymás vajon futtatás, majd egy fokkal ízletesebb végeredmény.
Olaj kész, gomba kész. Elméletileg végeztünk is, hiszen az Instagram-képen ez a két dolog volt, meg egy kevés virág a színek miatt. “Dehát én ezzel nem lakok jól!”, jött a felkiáltás a hasam felől, így egy adag zöldfűszeres, jól bevált szűzérmével (recept itt) koronáztam meg a dolgot, aztán vártam a kollégák reakcióit.
Vegyes kritikák, kérdő tekintetek, “Dávid, megérte ezzel ennyit foglalkozni?” és hasonlók.
A válaszom arra, hogy megérte-e...
Igen, mert ha nem is ez lett életem legfinomabb étele, örülök, hogy belekóstolhattam a fermentálás elképesztően összetett világába, továbbá bekerülhettem ebbe a remek Facebook-csoportba, és a következő alkalommal már biztosabb lábakon vághatok bele az egészbe. Mit szólnátok mondjukegy savanyított retekhez? ;)
Idén is számos gasztrotrend ütötte fel a fejét, de az egyik legizgalmasabb az erjesztett ételek újbóli térhódítása. Most otthon is belevághatunk a savanyítás művészetébe.
Az elmúlt években csak úgy virágzik a gasztronómiai piac, az érdeklődők pedig folyamatosan éheznek az újdonságokra. 2019-ben ezek a trendek hódítják meg a világot.
A sushit már mindenki ismeri, és azt is tudjuk, hogy a japánok furcsák - még ha csúnya dolog is általánosítani. Na de hogy ezeket ők tényleg megeszik, döbbenet.
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
A dióról köztudott, hogy rendkívül egészséges, ezért ajánlott akár napi rendszerességgel fogyasztani belőle. Lassan azonban aranyárban mérik a magyarok kedvenc ropogtatnivalóját, amiből idén rekord alacsony mennyiség termett hazánkban.
A Lidl Magyarország Kft. a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatósággal együttműködve elővigyázatosságból visszahívta egy népszerű termékét a boltok polcairól.
A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...
Nálunk minden Karácsonykor ez a menü.
Nagyon szeretjük a kacsát. Addig-addig kísérleteztem a sütéssel, míg rájöttem erre a módszerre. Ahogy írtam a receptben, teljesen kisül a ...