10 különleges gasztrotrend 2019-ben, amit muszáj lesz kipróbálnod!

Az elmúlt években csak úgy virágzik a gasztronómiai piac, az érdeklődők pedig folyamatosan éheznek az újdonságokra. 2019-ben ezek a trendek hódítják meg a világot.

2019-re olyan kifinomultak lettek ízlelőbimbóink, mint még soha. Ha bemegyünk egy könyvesboltba több tucat szakács- és életmódkönyvvel találjuk szembe magunkat, a tévében sztárok és hobbiszakácsok mérik össze tudásukat az ország konyhafőnöke címért, és a közösségi médiában is egyre több sztárséfet és éttermet követünk, akik naprakészen mutatják be nekünk a legújabb gasztronómiai trendeket.
Ennek fényében az internetet, és főleg az instagramot pásztázva összeszedtük Nektek, mely irányzatok és mely nemzetek konyhái hódítják meg idén a világot.

Egyszerűség, minimalizmus

2018 a skandináv konyhakultúra éve volt, az összetett ízvilágú ételeket egyszerű és minimalista stílusban prezentálták a világnak Svédország, Dánia, Norvégia és Finnország legmenőbb séfjei. A leegyszerűsített tálalási módszer 2019-ben tovább hódít, idén is a letisztultság, a természetes de kontrasztos színek, és természetesen a félig üres tányér marad divatban.

Vissza az alapokhoz

A kevesebb több elvből kiindulva idén azok a hagyományos fogások hódítanak majd, amelyeket a legegyszerűbben tálalva, mindenféle bonyolult főzési technika és feleslegesnek tartott köret nélkül készítenek majd el az emberek.

A grúz konyha

Grúzia nagyon felkapott úti cél lett az elmúlt években. A grúz konyha rengeteg magfélével, fűszernövénnyel és zöldséggel dolgozik, ráadásul a legtöbb étel nem igényel sok előkészületet. Készülj, az ízletes hachapurinak te sem fogsz tudni sokáig ellenállni!

Pop Art tálalás

2019-ben újra hódít az '50-es és '60-as évek művészeti irányzata, vagyis a PopArt, ám ezúttal a tányéron is találkozhatunk a művészeti stílus rikító és vad motívumaival mintákban és színekben egyaránt.

Fűszernövények újratöltve

Te is ültettél már kedves kis fűszernövényeket a kertbe vagy a balkonra? A bazsalikom és menta mellett érdemes citromfüvet, kerti izsópot, zsályát és egyéb, elsőre talán furcsának tűnő zöldet ültetni. Nem csak szép lesz, de finom is!

Narancsbor

A félreértések elkerülése végett, a narancsbor valójában a fehérbor egyik viszonylag új, testesebb változata, amelyet érleléskor a szőlő héjával együtt fermentálnak csak úgy, mint a vörösbornál, ettől lehet a bor színe narancsos, de az érlelés idejétől függően akár borostyán színű is.

Fermentálás, vagyis erjesztés

Elő a befőttesüvegekkel és induljon a fermentálás! Az erjesztés lényege, hogy valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának tegyünk ki, baktériumok és gombák segítségével. Legyen szó zöldségről, gyümölcsről vagy tejtermékről, a savanyítás 2019 egyik legnépszerűbb konyhai trendje lesz!

Latin-amerikai ízek

A közép- és dél-amerikai ízvilág különlegességei egyre nagyobb teret hódítanak maguknak Európában is, ám ettől az évtől kezdve a hangsúly a tradicionális ízeken és alapanyagokon nyugszik majd. Kíváncsian várjuk, Magyarországra is elér-e majd a tradicionális dél-amerikai gasztronómia szele.

Különleges ízű, kreatív fagylaltok

Ki mondta, hogy egy fagylaltnak édesnek kell lennie? Senki. 2019-ben rengeteg új ízt és ízvilágot ismerhetünk meg, merész fűszerezések, magvak, zöldségek, de akár komplett fogások ízei is egyaránt bekerülhetnek a trendkövető fagylaltfőző társaságok repertoárjába. Merészen hangzik, ugye?

Élményétkezés

Jót enni mindig jó élmény, sokan bele sem gondolnánk, mennyi mindenen múlik, hogy ez a bizonyos élmény létrejöhessen. 2019-ben egyre több étterem használja fel tudományos kutatások eredményeit, miszerint milyen körülmények szükségesek a tökéletes vacsora elfogyasztásához. Ez alapján górcső alá vesznek minden fogyasztással kapcsolatban álló részletet, úgy mint a megfelelő zenét, az evőeszköz tökéletes súlyát, a terítő textúráját valamint a tányérok színeit, na és persze a különböző ízek kémiai reakcióját a szájban.

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek