Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Izland ízei egyszerre lepnek meg és tesznek nagyon kíváncsivá

Izland igazán különleges hely, hát még a gasztronómiája. Nézzük a legjellegzetesebb ételeket! 

Izland az Atlanti-óceán északi részén fekvő rideg,hideg és titokzatos szigetország, mely híres gyönyörű és különleges természeti adottságairól. A szigeten összlakossága nem éri el a 360 ezer főt, az itt élő emberek azonban tökélesen használják ki a komor idő adta lehetőséget akkor is, ha főzésről van szó. Füstölés, szárítás, fermentálás, nézzük, miről ismerszik meg az izlandi konyha!

Füstölt bárány

Az izlandiak kedvelt étele a füstölt bárány, amit leginkább főtt burgonyával, besamelszósszal, céklával és zöldborsóval tálalnak.
 

Izlandi halak 

Rengeteg fajta halat esznek Izlandon, mindegyik friss és jóízű, érdemes szinte bármilyen halas ételt kipróbálni.
Van két érdekes hagyományos izlandi halas csemege, a szárított hal. 
 
Saltfiskur (Bacalao): Sózott szárított hal. Története több mint 500 évre nyúlik vissza és Skandinávia szerte elterjedt, és legnagyobb exportcikk volt a hűtőgépek megjelenése előtt.
Harðfiskur (Stockfish): Ez leginkább a szárított marhahúsra (beef jerky) hasonlít. A hideg levegőn szárítják, hogy a levegő baktériumai erjesszék (fermentálják), hasonlóan sajtok erjesztéséhez. Leginkább vajjal eszik.
 

Kjötsúpa  

A híres és tradicionális izlandi bárányleves. Szinte mindenhol kínálják – eltérő minőségben, de érdemes megkóstolni. A bárányhúson kívül legtöbbször tartalmaz: rizst, burgonyát, fehér és sárgarépát, hagymát. Hosszan főzik mielőtt tálalják és sok izlandi szerint hagyni kell kihűlni, és újra melegíteni, mert ilyenkor akkor a legjobb.
 

Izlandi hot dog 

Egyik legtipikusabb izlandi étel a Pylsa hot dog. Bárányból készült virslit tartalmaz, amit ketchup, barnaszósz, piritott hagyma és remulád mártással kínálnak. 
 

Rúgbrauð

Izlandon a rúgbrauð nevű édes rozskenyeret is érdemes megkóstolni, ami hagyományosan úgy készül, hogy kialudt tűz pislákoló parázsára teszik, fűvel lefedik és reggelig így hagyják.
 

EZ IS ÉRDEKES: 

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!