Az élesztő a benne lévő vitaminoknak, ásványi anyagoknak és aminosavaknak köszönhetően meglepően jó hatással van a szervezetünkre. Dr. Martin Schröder német orvos kutatásaiban arra az eredményre jutott, hogy az élesztőben gyakorlatilag minden vitamin megtalálható.
A nyers élesztő nátriumban, B-vitaminokban és káliumban is gazdag.
Lúgos kémhatása révén az élesztő közömbösíti a savakat, megnyugtatja a gyulladt szöveteket, enyhíti a bélirritációt és a fekélyesedés okozta kellemetlen panaszokat.
Antibiotikum szedése esetén probiotikumként segíti az emésztőrendszerünket a benne lévő laktáznak, szacharóznak és maltáznak köszönhetően.
Miért érdemes tehát élesztőt enni?
- B-vitaminokban gazdag, ami védi az idegrendszert.
- Csökkentheti a depresszió tüneteit, enyhíti a szorongást.
- Javíthatja az alvás minőségét is.
- A vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően képes helyreállítani a kiugró vércukorszintet.
- A magas koleszterinszintet csökkentheti, a HDL-, azaz a „jó” koleszterin arányát növeli a vérben.
- Stimulálja a kollagéntermelésért felelős kötőszöveti sejteket, így fiatalságunk megőrzésében is segít.
- Arcpakolásként használva is szebbé teszi a bőrt, hiszen kivonja a szennyeződéseket. A legegyszerűbben maszkként vagy arcradírként alkalmazhatjuk: keverjük össze a friss élesztőt némi meleg vízzel vagy joghurttal és egy kis mézzel. Várjunk egy kicsit, majd a keveréket ecset segítségével kenjük fel az arcunkra. Legalább 15 percig hagyjuk rajta, majd óvatos, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük le!
Olvass még a témában: