Miért veszélyesebb tompa késeket használni, mint éleseket?

A közhiedelem – vagy akár a puszta logika – lehet, hogy az sugallja: az éles kések veszélyesebbek a konyhában, mint a tompák. Ez azonban közel sem így van!

Kétségtelen, hogy a konyhában számos veszélyforrás leselkedik ránk, amelyek között a kések is helyet kapnak – különösképpen a tompák! Nézzük, hogy miért veszélyesebb ezeket használni, mint a szakszerűen megélesített társaikat!

Miért veszélyesebb tompa késeket használni, mint éleseket?

A tompa kések veszélyei

Először is: a tompa kések nem tudnak olyan könnyen belevágni az alapanyagokba, mint az élesebbek. Ez pedig azt eredményezi, hogy nagyobb eséllyel mozdul vagy csúszik el a penge a narancs, paradicsom vagy bármi más felületén, így megsebezve minket. Emellett az életlen késeket nagyobb erőkifejtéssel tudjuk csak használni, ami miatt valószínűbb, hogy balesetet okozunk.

Ráadásul, ha az eszköz valóban elcsúszik a célpontról, sokkal nagyobb eséllyel – és erővel – vágjuk meg magunkat vele.

Ha pedig már megvan a baj, akkor is örülhetünk, hogy éles késsel történt: ezek ugyanis sokkal tisztábban, pontosabban vágnak, aminek köszönhetően gyorsabban is gyógyul a keletkezett heg. A tompa változatok ugyanakkor mélyebb vágást okoznak – már a kifejtett erő nagysága miatt is –, ami több időbe telik, míg elmúlik.

Honnan tudjuk, hogy élesíteni kell?

A lehető legjobb trükk, amit kipróbálhatunk, az a papírteszt: ha a kés elvág egy darab papírlapot, akkor elég éles a használathoz. Ha pedig csak beleszakít, itt az ideje, hogy megélezzük.

Alapvetően egyébként elég körülbelül kéthetente élezni, de természetesen attól is függ, hogy mire használjuk őket. Nem fognak ugyanis hamar eltompulni, ha csak zöldségeket és gyümölcsöket szeletelünk vele, de ha durva gyökérzöldségek, esetleg csontok is vannak a repertoárunkban, akkor gyakrabban kell foglalkoznunk a kések állapotával is.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek