Melyik kés mire való?

A gyors és precíz konyhai munkához elengedhetetlen egy-két profi kés, aki még nem rendelkezik velük, ideje, hogy feltérképezze a lehetőségeket! (x)

Aki még nem vágott profi késsel, az nem tudja, micsoda különbség van kés és kés között. Ha te is Konyhafőnök szeretnél lenni, szükséged lesz egy szuper készletre, lássuk, hogyan állítsd össze:

Séfkés

Az első és legfontosabb „szerszám“ egy körülbelül 20 cm-es pengéjű, jól kiegyensúlyozott, tömör, megfelelően súlyos szakácskés. Ezzel könnyedén fel tudunk darabolni bármilyen zöldséget, húsféleséget, még a csirke csontjával is elbánik, ha az élének a nyélhez közelebbi részét használjuk. A lényeg, hogyha élével a vágódeszkához érintjük, a pengéje egyenesen végig érjen azon, ne kanyarodjon vissza a nyél irányába.

Zöldségtisztító kés

Habár az uborka héját zöldséghámozóval egyszerűbb lehántani, mégis a másik legnagyobb segítségünk a zöldségvágó kés lesz. Ezzel a hámozáson kívül eltávolíthatjuk a zöldségek romlott részeit, sőt, zöldségdíszítésre is használhatjuk, ha elég kreatívak vagyunk. Könnyűnek, élesnek, hegyesnek kell lennie, hogy egyszerűen dolgozhassunk vele. Pengéje kb. 5 cm hosszú, ezért akár csirkecombfilézéshez is alkalmazhatjuk.

Szeletelő kés

Különböző hosszúságú pengével vásárolhatjuk 16-24 cm között, kinek melyik esik jobban a kezére. Lehet többfélét is választani, így a paradicsom- és a hússzeleteléshez is megtaláljuk majd a fiókban a legmegfelelőbbet. A tökéletes szeletelő kés nagyon éles, és sokkal vékonyabb, mint a séfkés, így gyorsan, minden rombolás nélkül belehatol az „áldozatába“, gyönyörű, sérülésmentes szeleteket produkálva.

Kenyérszeletelő kés

Pengéje hosszú és az előzőekkel ellentétben recés, mint egy fűrész - bármilyen kenyeret, péksüteményt pillanatok alatt felszeletelhetünk vele. Ugyancsak eltérő tulajdonsága, hogy a legritkább esetben van szüksége élezésre.

Santoku kés

A japán szakácsok minden nemű szeleteléshez, vágáshoz ezt a kést használják. Éle nem egyenes, kicsit visszagörbül, így zöldfűszerek aprításához is nagyszerű. Felső íve a szakács- vagy séfkéshez képes fordított, lefelé hajlik, így könnyebben leválik róla az aktuális szelet étel. Borzasztó éles, használata csak gyakorlott szakácsoknak ajánlott.

A legjobb késeket csak nagy világmárkák gyártják, érdemes ezekre beruházni, örökéletűek, és hihetetlenül más velük dolgozni. Ha jól kifogjuk készletben, akcióban egyben is be tudjuk szerezni őket. A konyhapultra helyezhető fából készült tárolót, úgynevezett blokkot is vásárolhatunk, így nem kell a fiókban kutakodni, egyből kéznél lesznek a segítőink. (X)

Keress profi késeket a Jófogáson most!

Címlapról ajánljuk

További cikkek