Fa, műanyag, bambusz: válassz jól vágódeszkát, mutatjuk, mire figyelj!

A legjobb vágódeszka nyomába eredve több kérdés is felmerül: melyik a legpraktikusabb, melyiket lehet a legkönnyebben tisztítani, melyik a leghigiénikusabb, és melyik az, amely a késünknek sem árt?

Számtalan típusú vágódeszkát lehet kapni. Sok ember ellenzi a műanyag vágódeszka használatát, mondván, nem higiénikus megoldás, pedig a műanyag változat is jó lehet, ha vigyázunk rá, egy jó fa vagy bambusz vágódeszka pedig akár évtizedekig társunk lehet a konyhában. Minden attól függ, hogyan bánunk az eszközeinkkel, érdemes azonban végigvenni, melyik deszkatípust mire érdemes használni.

Műanyag

A műanyag deszka egyik előnye például, hogy a fával ellentétben bármikor berakhatjuk a mosógépbe. Többféle színben kapható, így könnyen meg tudjuk különböztetni, melyik felületet használjuk a húsok, és melyiket a zöldségek vagy a sütemények, kenyerek szeletelésére.

A hús szeletelésével kapcsolatban különösen fontos, hogy figyeljünk a tisztaságra. Húsáru vágásakor bacilusok tapadhatnak meg a deszkán, a kenyér szeletelésénél nincs ilyen gond, ezért nem ajánlott egy és ugyanazon deszkát használni.

Ha húst szeletelünk, a munkánk végeztével azonnal mossuk le a deszkát mosogatószeres meleg vízzel.

Fa vágódeszka

Habár a természetes alapanyagból készült deszka kiváló tulajdonsága, hogy a baktériumok 99,9%-át perceken belül elpusztítja, a mi tippünk mégis az, hogy legalább 2-3 darabra ruházzunk be ezekből! Egyet a péksütiknek, egyet a húsoknak és egyet a zöldségeknek.

Arra nem panaszkodhatunk, hogy nagy helyet foglalna, vagy hogy óriási költségekbe kellene vernünk magunkat miatta, hiszen egy jól tárolt vágódeszka akár egy évtizedig is a társunk lehet a konyhában. Fa vágódeszkák esetében fontos, hogy használat után azonnal mossuk el a felületeket mosogatószeres meleg vízzel, és ne áztassuk a fát sokáig, így ugyanis rövid idő alatt szétrepedhet a felület.

Bambusz

A bambusz vágódeszka szintén környezettudatos és mutatós megoldás tud lenni, ráadásul praktikus is. A fával ellentétben a bambusz kevesebb vizet szív magába, kevésbé látszanak rajta a karcolásnyomok, lévén, hogy keményebb anyag is, pont emiatt viszont nem feltétlenül tesz jót a késeinknek, amik a bambusztól életlenekké, tompákká válhatnak.

Mind a fa, mind pedig a bambusz vágódeszkák esetében figyeljünk oda a szárításra. A mosószeres elmosás után töröljük annyira szárazra a deszkákat, amennyire csak lehet, utána pedig lehetőleg függőlegesen szárítsuk őket meg.

A deszkák élettartalmát számtalan módon hosszabbíthatjuk, havonta érdemes a felületet olajjal ápolni (a paraffinolaj tökéletes választás), de a citrom és a napfény is segít abban, hogy a fa és a bambusz deszkáink tiszták és hosszú életűek maradjanak.


Praktikák, amelyek segíthetnek neked a főzésben és a konyhában is:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...