Fa, műanyag, bambusz: válassz jól vágódeszkát, mutatjuk, mire figyelj!

A legjobb vágódeszka nyomába eredve több kérdés is felmerül: melyik a legpraktikusabb, melyiket lehet a legkönnyebben tisztítani, melyik a leghigiénikusabb, és melyik az, amely a késünknek sem árt?

Számtalan típusú vágódeszkát lehet kapni. Sok ember ellenzi a műanyag vágódeszka használatát, mondván, nem higiénikus megoldás, pedig a műanyag változat is jó lehet, ha vigyázunk rá, egy jó fa vagy bambusz vágódeszka pedig akár évtizedekig társunk lehet a konyhában. Minden attól függ, hogyan bánunk az eszközeinkkel, érdemes azonban végigvenni, melyik deszkatípust mire érdemes használni.

Műanyag

A műanyag deszka egyik előnye például, hogy a fával ellentétben bármikor berakhatjuk a mosógépbe. Többféle színben kapható, így könnyen meg tudjuk különböztetni, melyik felületet használjuk a húsok, és melyiket a zöldségek vagy a sütemények, kenyerek szeletelésére.

A hús szeletelésével kapcsolatban különösen fontos, hogy figyeljünk a tisztaságra. Húsáru vágásakor bacilusok tapadhatnak meg a deszkán, a kenyér szeletelésénél nincs ilyen gond, ezért nem ajánlott egy és ugyanazon deszkát használni.

Ha húst szeletelünk, a munkánk végeztével azonnal mossuk le a deszkát mosogatószeres meleg vízzel.

Fa vágódeszka

Habár a természetes alapanyagból készült deszka kiváló tulajdonsága, hogy a baktériumok 99,9%-át perceken belül elpusztítja, a mi tippünk mégis az, hogy legalább 2-3 darabra ruházzunk be ezekből! Egyet a péksütiknek, egyet a húsoknak és egyet a zöldségeknek.

Arra nem panaszkodhatunk, hogy nagy helyet foglalna, vagy hogy óriási költségekbe kellene vernünk magunkat miatta, hiszen egy jól tárolt vágódeszka akár egy évtizedig is a társunk lehet a konyhában. Fa vágódeszkák esetében fontos, hogy használat után azonnal mossuk el a felületeket mosogatószeres meleg vízzel, és ne áztassuk a fát sokáig, így ugyanis rövid idő alatt szétrepedhet a felület.

Bambusz

A bambusz vágódeszka szintén környezettudatos és mutatós megoldás tud lenni, ráadásul praktikus is. A fával ellentétben a bambusz kevesebb vizet szív magába, kevésbé látszanak rajta a karcolásnyomok, lévén, hogy keményebb anyag is, pont emiatt viszont nem feltétlenül tesz jót a késeinknek, amik a bambusztól életlenekké, tompákká válhatnak.

Mind a fa, mind pedig a bambusz vágódeszkák esetében figyeljünk oda a szárításra. A mosószeres elmosás után töröljük annyira szárazra a deszkákat, amennyire csak lehet, utána pedig lehetőleg függőlegesen szárítsuk őket meg.

A deszkák élettartalmát számtalan módon hosszabbíthatjuk, havonta érdemes a felületet olajjal ápolni (a paraffinolaj tökéletes választás), de a citrom és a napfény is segít abban, hogy a fa és a bambusz deszkáink tiszták és hosszú életűek maradjanak.


Praktikák, amelyek segíthetnek neked a főzésben és a konyhában is:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...