Fa, műanyag, bambusz: válassz jól vágódeszkát, mutatjuk, mire figyelj!

A legjobb vágódeszka nyomába eredve több kérdés is felmerül: melyik a legpraktikusabb, melyiket lehet a legkönnyebben tisztítani, melyik a leghigiénikusabb, és melyik az, amely a késünknek sem árt?

Számtalan típusú vágódeszkát lehet kapni. Sok ember ellenzi a műanyag vágódeszka használatát, mondván, nem higiénikus megoldás, pedig a műanyag változat is jó lehet, ha vigyázunk rá, egy jó fa vagy bambusz vágódeszka pedig akár évtizedekig társunk lehet a konyhában. Minden attól függ, hogyan bánunk az eszközeinkkel, érdemes azonban végigvenni, melyik deszkatípust mire érdemes használni.

Műanyag

A műanyag deszka egyik előnye például, hogy a fával ellentétben bármikor berakhatjuk a mosógépbe. Többféle színben kapható, így könnyen meg tudjuk különböztetni, melyik felületet használjuk a húsok, és melyiket a zöldségek vagy a sütemények, kenyerek szeletelésére.

A hús szeletelésével kapcsolatban különösen fontos, hogy figyeljünk a tisztaságra. Húsáru vágásakor bacilusok tapadhatnak meg a deszkán, a kenyér szeletelésénél nincs ilyen gond, ezért nem ajánlott egy és ugyanazon deszkát használni.

Ha húst szeletelünk, a munkánk végeztével azonnal mossuk le a deszkát mosogatószeres meleg vízzel.

Fa vágódeszka

Habár a természetes alapanyagból készült deszka kiváló tulajdonsága, hogy a baktériumok 99,9%-át perceken belül elpusztítja, a mi tippünk mégis az, hogy legalább 2-3 darabra ruházzunk be ezekből! Egyet a péksütiknek, egyet a húsoknak és egyet a zöldségeknek.

Arra nem panaszkodhatunk, hogy nagy helyet foglalna, vagy hogy óriási költségekbe kellene vernünk magunkat miatta, hiszen egy jól tárolt vágódeszka akár egy évtizedig is a társunk lehet a konyhában. Fa vágódeszkák esetében fontos, hogy használat után azonnal mossuk el a felületeket mosogatószeres meleg vízzel, és ne áztassuk a fát sokáig, így ugyanis rövid idő alatt szétrepedhet a felület.

Bambusz

A bambusz vágódeszka szintén környezettudatos és mutatós megoldás tud lenni, ráadásul praktikus is. A fával ellentétben a bambusz kevesebb vizet szív magába, kevésbé látszanak rajta a karcolásnyomok, lévén, hogy keményebb anyag is, pont emiatt viszont nem feltétlenül tesz jót a késeinknek, amik a bambusztól életlenekké, tompákká válhatnak.

Mind a fa, mind pedig a bambusz vágódeszkák esetében figyeljünk oda a szárításra. A mosószeres elmosás után töröljük annyira szárazra a deszkákat, amennyire csak lehet, utána pedig lehetőleg függőlegesen szárítsuk őket meg.

A deszkák élettartalmát számtalan módon hosszabbíthatjuk, havonta érdemes a felületet olajjal ápolni (a paraffinolaj tökéletes választás), de a citrom és a napfény is segít abban, hogy a fa és a bambusz deszkáink tiszták és hosszú életűek maradjanak.


Praktikák, amelyek segíthetnek neked a főzésben és a konyhában is:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?