Eleged van a borongós, téli hangulatból? 3 tipp, hogy jókedvvel bírd ki tavaszig

Sajnos egy pár hetet még ki kell bírnunk a langyos tavaszi estékig, de nem mindegy, hogy ez alatt az idő alatt hogy érezzük magunkat. (X)

Alig várjuk már, hogy megérkezzen a tavasz, ha tehetnénk, ki se tennénk a lábunkat a lakásból, ülnénk a kanapén egy meleg pokróc alatt, és csak kedvenc magazinjainkat, könyveinket lapozgatnánk, vagy bepótolnánk az elmaradt filmeket, sorozatokat.

Jó lenne, ugye?

Ehhez képest: hétköznap korán kelünk, sok rétegbe felöltözünk, buszozunk, villamosozunk, autózunk a hidegben, hazafelé cipeljük a bevásárló szatyrokat, ügyelünk a gyerekekre, hogy ők is melegen legyenek öltöztetve. Hétvégén lehet esetleg esélyünk egy kis pihenésre, bár kisgyerekes családoknál általában ez is hiú ábránd. Vasárnap este csak arra tudunk gondolni, hogy bárcsak most kezdődne el a hétvége.

Mit tehetünk, hogy kevésbé letargikusan vészeljük át a langyos tavasz elérkezéséig hátralévő néhány hosszú hetet?

1. Álljunk hozzá másképp!

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk: felgyorsítani nem lehet a tavasz közeledtét. Ha szürke gondolatokkal töltve telnek a téli napok, attól nem lesz jobb senkinek. Próbáljunk egy kicsit változtatni a hozzáállásunkon!

2. Menjünk ki a szabadba!

Akármennyire is húzódozunk ettől, öltözzünk fel (nagyon) rétegesen és menjünk ki a szabadba: sétáljunk, kiránduljunk, túrázzunk, az első sugarakat kihasználva #napfénysétáljunk! De ha nem tudjuk rászánni az egész napot, akkor sétáljunk egyet a városban a családdal, a nagyszülőkkel, rokonokkal, barátokkal!

A szabadban töltött mozgás fokozza a vérkeringést, a friss levegő jót tesz testnek-léleknek, kiváló stresszoldó hatású - arról nem is beszélve, hogy a gyerekek sem fogják otthon szétszedni a lakást és nem fognak egész nap a TV előtt fetrengeni sem.

Ráadásul egy kiadós kirándulás után jóleső fáradtsággal hazaérni nagyon jó érzés és utána már lelkiismeretfurdalás nélkül ülhetünk le kedvenc filmünk elé egy bögre forró teával.

3. Figyeljünk oda az étkezésünkre!

A téli hidegben hajlamosak vagyunk többet nassolni, gyakrabban kényeztetni magunkat finom falatokkal. Természetesen ilyenkor sem tilos alkalmanként a sütemények, édességek fogyasztása, de ne ezzel kompenzáljuk a hideg idő miatti borongós kedvünket. A fentiekre visszatérve a szabadban aktívan töltött idő testsúlyunk egyensúlyban tartásában is segítségünkre lehet.

A megfelelő vitaminbevitel ebben az időszakban nem könnyű feladat, hiszen nem túl nagy és nem túl változatos az üzletek zöldség-, gyümölcskínálata. Ennek ellenére igyekezzünk minél többet fogyasztani legalább a szezonális zöldségekből, gyümölcsökből: együnk céklát, káposztaféléket, savanyú káposztát, sütőtököt, édesburgonyát, almát, körtét, citrusféléket. Persze vitaminokhoz a zöldségek és a gyümölcsök mellett hozzájuthatunk állati eredetű alapanyagokból is: szerepeljen az étrendünkben rendszeresen hús-, halétel, tojás, és tejtermékek. Ha megfelelő a vitaminbevitelünk, akkor energikusabbak, jobbkedvűek, frissebbek leszünk, ami nem csak a saját, hanem környezetünk hangulatára is pozitív hatással lesz.

Amire viszont ebben az időszakban különösen oda kellene figyelnünk, az a D-vitaminbevitel, hiszen hazánkban az októbertől áprilisig tartó időszakban a D-vitaminképzéshez nem elegendő a napfény mennyisége, sőt a napsugarak beesési szöge sem megfelelő. Annak érdekében, hogy megfelelő legyen a D-vitaminellátottságunk, keressük az üzletekben elérhető D-vitaminnal dúsított termékeket: gyümölcsleveket, tejtermékeket, gabonapelyheket. Ezeket válasszuk bátran, ha D-vitaminra van szükségünk!

Tudj meg többet a Hohes C PLUS D-vitaminról itt!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.