Jöhet a banán, ha fogyni szeretnék?

A fogyókúrás étrendből az elsők között szokás kizárni a banánt. Vajon jogos ez a lépés? Segít ez valamit?

Ha meg kéne neveznem azt az élelmiszert, amivel kapcsolatban a klienseim a legtöbbször teszik fel a kérdést: „Hizlal, vagy sem?”, akkor az egyértelműen a banán lenne. Vajon minek köszönhető, hogy ennyire ellentétes információk látnak róla újra és újra napvilágot? Vannak, akik még ünnep- , vagy "csalónapon" sem merik beilleszteni az étrendjükbe, mások pedig akár napi szinten fogyasztják. Mit tegyünk tehát, mivel járunk a legjobban?

A banán a banánfélék családjába tartozó, utóérő gyümölcs, ami valójában egy áltermés. Magas kálium- és magnéziumtartalmú, így kedvező hatással van szív- és érrendszerünk, izomzatunk állapotára. Könnyen emészthető, 100 grammonként 105 kalóriát tartalmaz, ami elsősorban a 24 grammnyi szénhidráttartalmából fakad. És ez az a tulajdonsága, ami miatt nagyon megosztja az embereket.

Tény, hogy a gyümölcsök között a banán szénhidráttartalma az egyik - ha nem a - legmagasabb, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne fogyaszthatnánk. Egyetlen dolgot kell eszem előtt tartanunk: a mennyiséget.

Egy átlagos méretű banán 100-120 g között van, tehát ~115 kalóriát tartalmaz, ami akár önmagában is jó választás lehet tízóraira vagy uzsonnára például, hiszen ez kevesebb, mint egy nagyobb doboz gyümölcsjoghurt energiatartalma. Persze hiába a kedvező tápanyagösszetétel, ha a mennyiségekkel elszállunk – mint jellemzően más élelmiszerek esetében is - , hiszen a szükségleten felüli kalóriabevitel hosszú távon plusz kilókat eredményezhet.

Hogyan illeszthető be az étrendünkbe?

A banán:

  • feldobja a reggeli zabkásádat
  • az uzsonnára készített házi túrókrémet vagy joghurtot
  • a frissítő banános turmixokat, smoothie-kat ismindenki ismeri és szívesen fogyasztja
  • egészséges, cukormentes sütemények alapja is lehet

Egyébként érdemes kihasználni magas szénhidráttartalmából fakadó édes ízét, hiszen akár az egészséges, akár a testtömegcsökkentő étrendben kiváló desszerthelyettesítő lehet. Ha épp édes ízt kívánunk, akkor sokkal jobban járunk egy banánnal, egy banános joghurttal, túrókrémmel, turmixszal, mint egy zacskó csokis keksszel vagy dobostortával.

Hogy azért említsek kerülendő banános fogásokat is, a kínai büfék népszerű desszertjeként felszolgált bő olajban sült, bundázott sült banánt, vagy az egészséges nasinak gondolt, magas zsírtartalmú banánchipset azért érdemes kerülni, bár ezekben a fogásokban sem a banánnal van a gond, hanem a megnövekedett zsírtartalommal.

Nem érdemes elfelejtkezni arról, hogy ha valaki túlsúllyal él, akkor annak hátterében jellemzően nem egy alapanyag vagy egy szokás, hanem több, étrendi és életmódbeli tényező áll. Attól, hogy egy-egy alapanyagot kiiktatunk az étrendünkből, még sem egészségesebbek, sem vékonyabbak nem leszünk.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...