Egy kis BEJGLItörténelem: mondunk 6 érdekességet a karácsony főszereplőjéről

Örök klasszikus, ami nélkül tényleg nincs karácsony: ez a bejgli. Diós, mákos, gesztenyés, az ünnepi asztalról egészen biztosan nem hiányozhat legalább egyféle változata. Most mondunk róla pár érdekességet.

Eredete többféle hagyományra vezethető vissza

Egy biztos, hogy a mákos tekercs Közép-Európában Lengyelországtól a Balkánig népszerű, de van orosz, dán, olasz és izraeli változata is. A bejglikészítés hagyományai leginkább Lengyelországban és hazánkban vannak jelen. A mák bőséget, gazdagságot, termékenységet hoz, a dió kiváló a rontások ellen.

Birsalmás-diós bejgli - recept itt!

Hazánkban a 19. században terjedt el

Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében 1830-ban “Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepelt, és fokozatosan vált népszerűvé karácsonyi süteményként.

Régen a bejglisütés egész napos program volt

Megtörték a diót, ledarálták a mákot és a diót, meggyúrták és kinyújtották a tésztát, majd megsütötték a tekercseket. A bejgli a reformkonyhát sem hagyta nyugodni, sokan fáradoznak azon, hogyan lehet alacsonyabb kalóriatartalmú változatot készíteni. Van tönköly és csökkentett szénhidráttartalmú lisztes változata, a tölteléket pedig különféle cukorpótlókkal ízesítik.

A diós és mákos bejgli receptjéért kattints a képre!

Ha már sütés

Sütés előtt érdemes jó mélyen megszurkálni egy-két helyen, egész az aljáig. Ez segíti a tésztát a lélegzésben, a lyukakon pedig távozik a felesleges gőz. Mindez, azért fontos, mert így elkerülheted, hogy a bejgli megrepedjen, a töltelék pedig kifolyjon.

Német szóból származik a név

A bejgli neve a német 'beugen', azaz hajlítani igéből ered, ami a készítésére utal, valamint arra, hogy a németeknél patkó formában sütötték ezt a csemegét.

A kolbászos bejgli receptjéért katt ide!

Beigli vagy bejgli?

Persze semmi sem történik, ha nem megfelelő módon írjuk le, de helyesen a bejgli pontos j-vel írandó - így szerepel a helyesírási kéziszótárban is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!