A mesterséges édesítőktől még éhesebbek leszünk

Az édesítőszerek hatást gyakorolnak arra, hogy testünk hogyan használja fel a cukrot.

Egy ausztrál kutatócsoport arra mutatott rá tanulmányában, hogy a mesterséges édesítőszerek (vizsgálatukban a sucralose nevűt elemezték) fogyasztása nagyobb éhségérzethez és több étel fogyasztásához vezetett, mintha a kísérleti alanyok csupán cukrot vittek volna be. Igaz, hogy a kísérletet bormuslicákon végezték, de a kutatók úgy gondolják, hogy az emberek hasonlóan viselkednének a rovarokhoz, ha arányos mennyiségű édesítőszert fogyasztanának.

Megnöveli a kalóriák iránti vágyat

Egyre több ember használ manapság cukor helyett édesítőszereket annak reményében, hogy a cukor okozta örömet annak hátrányai nélkül élvezhesse. A tanulmány eredményei viszont azt mutatják, hogy ez így nem lehetséges: a kísérleti alanyoknál azt figyelték meg, hogy ha öt napig fogyasztottak az édesítőszerből, akkor azt követően többet ettek, és több kalóriát vettek magukhoz, mint az édesítőszer nélkül. Így a fogyókúrázó emberek számára sem valószínű, hogy a megfelelő megoldás a cukor édesítőszerekkel való pótlása, hiszen a cukor kihagyásával „megnyert” kalóriadeficitet más élelmiszerből fogják pótolni.

A Sydney-i Egyetem professzora, Greg Neely így magyarázta a kevésbé bizalomgerjesztő eredmények okát: „azt találtuk, hogy az agy jutalmazóközpontjában az édes íz érzete integrálódik az étel energiatartalmával. Ha az édesség és az energiatartalom egy bizonyos ideig nincsen egyensúlyban, akkor az agy újrakalibrálja és megnöveli az összes elfogyasztott kalória mennyiségét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Tényleg létezik cukorallergia?

Az édesszájúaknak biztosan borzalmasan hangzik az ötlet, hogy le kell mondaniuk a cukorról, mert annak fogyasztása allergiás reakciókat válthat ki. Valószínűleg az is megfordul a fejükben, hogy ez csak ijesztgetés. De vajon valóban létezik cukorallergia?

Jenei Gréta

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...