Egészségnap az iskolában

Miről szól egy egészségnap a sulikban? Téma a kézmosás, az egészséges táplálkozás, de a mindennapi mozgás és a szabad levegőn végzett programok szükségessége is.

1948. április 7-én alakult meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO, azaz World Health Organization), ezért ez idő tájt, tavasszal, minden iskolában megrendezik az éves egészségnapot. A gyerekek hol meghívott előadók tolmácsolásában, hol az intézmény tanárai által kapnak útmutatást az egészséges életmód és táplálkozás kérdéseiről. Ezek az irányelvek maximum csak az iskola területén működnének, ha mi, szülők, otthonunkban nem követnénk gondossággal a gyerkőcök mindennapjait.

Iskolai étkeztetés

Egy anyukának nem elég az otthoni étkezésre ügyelnie, figyelemmel kell kísérnie az iskolai ebédek, uzsonnák sorát, hogy gyermekei megkapjanak minden szükséges táplálékot a fejlődésükhöz.

Reggeli otthon és tízórai a suliban

Gyermekeinket soha ne engedjük el úgy iskolába, hogy nem reggeliztek. Kezdődjön tornaórával vagy akár matekdolgozattal a nap, legyen a pocakjukban elegendő energiaforrás a feladatok elvégzéséhez. Sokan közülük be vannak fizetve tízóraira is, de fő a biztonság, csomagoljunk számukra szendvicset, zöldséget, gyümölcsöt, nehezebb napokon Túró Rudit, tejszeletet.

Gréti még több szendvicset ajánl! >>

Ebédpara

Ez talán a legnehezebb kérdés minden szülőnek: Befizessem? Ne fizessem? Nagyon ritka az a gyermek, aki boldogan bevonul az étkezőbe és önkéntesen megeszi a sulikosztot. Legtöbbjük nem árulja el otthon, hogy csak jelen van az eseményen, de részt ugyan nem vesz benne. Ha nem fizetjük be ebédre, akkor esélyt sem adunk annak, hogy mégis megkívánjon egy-egy fogást a kölyök! Azonban, ha hazaérve farkaséhesen tépi fel a hűtő ajtaját, rögtön sejthetjük, aznap kihagyta a programot és nem élt a lehetőséggel.

Én ezt a nehézséget úgy hidalom át, hogy minden nap meleg vacsorát készítek. Tudom, ez nem egyszerű és sok anyukának úgymond, „nem fér bele” az idejébe, de ha segítséget kérünk a terítésben és a mosogatásban, akkor együtt mindent gyorsabban és könnyebben el tudunk végezni. A házi munkát nevetve, pillanatok alatt letudjuk!

Ebédpara ellen, ebédötletek >>

Tavaszváró, zöldellő levesek >>

{ GALÉRIA = title:%C3%8Dgy%20k%C3%A9sz%C3%BCl%20a%20tavaszi%20csirkecomb, 1,2,3,4,5 }

Uzsonna

Aki délután is az iskolában marad, magyarán napközis vagy ügyeletes, biztosan kap uzsonnát. Emlékszem, én itt szerettem meg a kefirt és a töpörtyűkrémes kenyeret… nagyon éhes voltam. Manapság viszont sokszor adnak pizzás és más péksüteményt, amelyek nem feltétlenül a legegészségesebbek. Otthonról vitt pucolt, szeletelt zöldségekkel, gyümölcsökkel, kicsi, külön csomagolt, darabolt sajttermékekkel tudjuk kiegészíteni, javítani gyermekeink délutáni étkezését. A mi sulinkban van úgynevezett gyümölcsnaptár. Minden hétre be van osztva valamelyik, a névsorban következő gyermek, aki aznap hozza a gyümölcsöt. Ha tudunk mézet, teát és citromot is viszünk. Ez nem kötelező, hanem mi szülők szabad akaratunkból választottuk, így ha elfelejtenénk csomagolni, akkor is biztosak lehetünk benne, valamennyi alma, banán vagy az aktuális idénygyümölcs, esetleg egy kis gyümölcstea eljutott csemetéinkhez.

Folyjon a folyadék

Szuperszonikus, színes kulacsokkal, házilag készített limonádéval, gyümölcsteákkal rávehetőek a gyermekek arra, hogy folyamatosan fogyasszanak valami folyadékot. Szerencsére nálunk ez nem olyan nehéz. Kis üvegben vizet vagy ivólevet visznek maguknak, ami általában el is fogy aznap. Bent a termekben van csap és mindenkinek van saját pohara, így bármikor megszomjaznak, ihatnak friss vizet. A tanárok pedig készítenek naponta friss teát, ami ugyancsak kelendő.

Fog- és kézmosás

Hát tényleg nem lehetünk mindig jelen! A pedagógusok igyekeznek betartatni a rendet, tisztaságot az iskolában. Étkezés után fogmosásra küldik gyermekeinket, de, hogy ott mi történik? Valóban a fogkefére kerül a fogkrém, amivel aztán megsikálják a fogukat vagy a csapban és a tükrön kenik szét, ezt már csak a takarító néni tudná megmondani nekünk teljes biztonsággal. Az az egy viszont általános érvényű: ha otthon is az látják a szüleiktől a gyerekek, hogy étkezés előtt kezet és utána fogat mosnak, akkor az előbb-utóbb beépül.

Az iskolai mosdóban kis táblácska figyelmezteti őket a kézmosásra, sőt annak helyes sorrendjét is leírja.

Étrend-tippek fogszuvasodás ellen >>

Ki a szabadba!

Sajnos nem minden iskolának van megfelelő udvara, kertje, ahová ki lehetne vinni a gyerekeket naponta akár többször levegőzni, futkározni, játszani. Mi nem panaszkodhatunk, még focipályánk is van. Akinek nincs lehetősége iskolai keretek között szabad levegőn mozogni, annak hazafelé menet vagy otthon kell bepótolnia azt. Ez már tényleg a szülők feladata!

Jövő héten zöldségekkel hozzuk magunkat formába, addig is ügyeljünk gyermekeink helyes napi táplálkozására és vigyük őket minél többször a szabadba kirándulni, sétálni.

Gréti

Receptek minden napszakhoz, kattints ide >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.