Egészséges a csirke? Elmondjuk, hogyan ne fogyaszd

A csirke az egyik legnépszerűbb húsfajta. De vajon egészséges is?

Széles körben elérhető és könnyen elkészíthető, számos étel alapja. Bár a csirke általános élelmiszer-alapanyag, sokan nem biztosak benne, hogy mennyire egészséges. Nézzük hát a csirkefogyasztás néhány előnyét és hátrányát, hogy mindenki eldöntse, szeretne-e csirkét enni.

A csirke számos kulcsfontosságú tápanyagban gazdag, beleértve a fehérjét, a niacint, a szelént és a foszfort. Különösen a fehérje nélkülözhetetlen a szövetek felépítéséhez és helyreállításához, valamint az izomtömeg fenntartásához. A szelén olyan nyomelem, ami a megfelelő immunműködéshez, a pajzsmirigy egészségéhez és a termékenységhez szükséges. A csirke gazdag olyan B-vitaminokban is, mint a niacin, valamint a B6- és B12-vitaminok. Ezek központi szerepet játszanak az energiatermelésben, a DNS-szintézisben és az agy egészségének fenntartásában. 

Tele fehérjével

A csirke tápanyagokban gazdag, kiváló kiegészítője lehet az egészséges, átfogó étrendnek. Tekintettel arra, hogy a csirke alacsony kalóriatartalmú, de fehérjetartalma magas, fogyasztása különösen előnyös lehet azoknak, akik fogyni szeretnének. Tanulmányok azt mutatják, hogy a fehérje bevitelének növelése fokozhatja a teltségérzetet, növelheti a fogyás intenzitását, és elősegítheti a karcsúság megtartását. A fehérje támogatja az izomnövekedést, részt vesz a kalcium anyagcseréjében, és a csontok egészségének optimalizálásában is.

8 fantasztikus csirkés fogás, aminek nagyon alacsony a kalóriatartalma

Így ne fogyaszd

Persze egyáltalán nem mindegy, milyen formában fogyasztjuk a csirkét. Például a gazdag zsíradékban kisütött vagy panírozott változatok sok egészségtelen zsírt, felesleges szénhidrátot és nem utolsó sorban kalóriát tartalmaznak.

Ha félkész formában vásároljuk meg a csirkét, az további kockázatokat hordozhat. Egyes kutatások szerint a feldolgozott húsbevitel a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a rák bizonyos típusainak magasabb kockázatával járhat. A feldolgozott hús nagy mennyiségben tartalmazhat nátriumot és tartósítószert is.

Ezeket olvastad már?

11 csodajó csirkesaláta

Lassan már az ebéden gondolkodunk, és mivel ma valami könnyűre vágyunk, a csirkés saláták mellett döntöttünk - ötleteljetek velünk, talán még az irodában is összedobhatók!

Nosalty

Pestóval töltött csirkemell

Ünnepek alkalmával igen lényeges, hogy ne csak finom, de látványos fogásokat szolgáljunk fel. Tavasszal a friss fűszernövények és idényzöldségek teremtik meg a kívánt hatást.

admin

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...