Gyakorlatok, melyekkel kockahasad lehet, felülések nélkül

Ha hasizmokat szeretnénk építeni, vagy csak megerősítenénk a törzsünket, általában a felülés az első gyakorlat, ami az eszünkbe jut. Pedig sokkal hatásosabb – és egyben kíméletesebb – módszerek is léteznek!

Sokaknál a csípő-derék-has környéke kritikus pontnak számít, és számos gyakorlatot, edzésformát kipróbálnak, hogy formálni tudják ezt. A legtöbben belefutnak abba, hogy elkezdik a felülések végtelen sorát csinálni, egészen addig, hogy elegünk legyen az egészből, és feladják a céljaikat. Ez azonban nem éppen jó gyakorlat.

Gyakorlatok, melyekkel kockahasad lehet, felülések nélkül

Ha még kezdő sportolók vagyunk, akkor egyáltalán nem jó ötlet a felüléssel indítani, hiszen ha nem vagyunk kellően edzettek, egészen egyszerűen nem fogjuk helyesen végezni a mozdulatsort. Tehát, ha nincs egy alapizomzatunk, ami támogat minket a felülések során, akkor a törzs és a has izmai helyett a nyakunkat, derekunkat fogjuk megerőltetni, ami hosszú távon inkább árt, mint használ. Éppen ezért érdemes más lehetőségek után nézni!

Azok számára, akik kifejezetten ilyen céllal edzenek, Daniel Vadnal fitneszszakértő a „hollow body”-testtartást – magyarul bölcsőpóznak is nevezik – ajánlja.

Ehhez nincs is szükségünk semmire, csak egy jógaszőnyegre, illetve ha szeretnénk az erőnlétünket is növelni, akkor használhatunk súlyzót. Vadnal szerint elég, ha 30-40 másodpercig kitartjuk ezt a pózt, majd pihenünk egy kicsit. Az ismétlések mennyiségét aszerint határozzuk meg, hogy milyen az edzettségi szintünk, illetve hogy mennyire tudjuk helyesen tartani a bölcsőpózt.

Ahhoz, hogy elkerüljük a sérüléseket, illetve azt, hogy teljesen hatástalanul végezzük az edzést, először is mindenképpen melegítsünk be! A másik lényeges pont pedig az, hogy pontosan sajátítsuk el a szakértő által javasolt folyamatot, amit itt be is mutat:

Mindemellett persze, ha hatékonyan szeretnénk építeni a hasizmainkat – és azt akarjuk, hogy azok meg is látszódjanak –, rendszeresen kell kardiógyakorlatokat végeznünk, illetve az étkezésre is fokozottan figyelnünk kell.

Forrásunk volt.


Még több mozgás:

Címlapról ajánljuk

Az éhség lassíthatja az öregedést – állítja az új kutatás

Mindenki tudja, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor annyira éhesek vagyunk, hogy gondolni sem bírunk másra. Üres hassal nem tudunk rendesen koncentrálni, nyűgösek vagyunk, sőt van, aki egyenesen irritált és ideges lesz az éhségtől. Egy legyeken végzett új kutatás szerint az éhség viszont nem is olyan rossz dolog, mivel lassíthatja az öregedést.

Kremmer Magdi