Szénhidrátok, zsírok, fehérjék - miből mennyit ehetek?

El kell hagyni a szénhidrátokat vagy a zsírokat az egészséges étrendben? Cikkünkből minden kiderül - Szentesi Éva, a WMN életmódváltó szerzőjének kérésére!

Szentesi Éva, a WMN szerzője életmódváltásának harmadik hetében jár. E heti írása az általa eddig még életében nem próbált spinracing edzésforma gyönyöreiről szól, én pedig abban segítek neki ezúttal az étrendjét tekintve, hogy a főbb tápanyagok (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) tekintetében mi tekinthető optimális aránynak akár a kiegyensúlyozott egészséges, akár a testsúlycsökkentő étrendben.

Amikor belevágunk egy testsúlycsökkentő vagy az egészségünk megőrzését célzó életmódváltásba, első lépésként általában a szénhidrátokat hagyjuk el - legalábbis gondoljuk, hogy így teszünk, amikor lemondunk (jellemzően) a cukorról, kenyérről, tésztafélékről, krumpliról. Igazából persze nem mondunk le ilyenkor a szénhidrátokról, hiszen (remélhetőleg) zöldséget fogyasztunk bőven, tejet, joghurtot vagy kefirt és gyümölcsöket is.

Ebben a cikkben nem fogjuk most a fő tápanyagokat részletesen bemutatni, inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a szénhidrát-fehérje-zsír triumvirátusnak mi az ideális aránya az egészséges ill. a testsúlycsökkentő étrendben, és hogy mely élelmiszerekből érdemes ezekhez a tápanyagokhoz hozzájutni.

1. A fehérjék

A fehérjék építő, energiát adó tápanyagok, szervezetünkben fontos szerepet töltenek be, többek között pl. a sejtfelépítésben, az enzim-, hormonműködésben, anyagcsere-folyamatokban stb. Kisebb egységekből, ún. aminosavakból épülnek fel, a fehérjéket aminosav-összetételük szempontjából szoktuk két fő csoportba osztani: teljes értékű ill. nem teljes értékű fehérjék.

Teljes értékű fehérjék az állati eredetű fehérjék: húsok, halak, belsőségek, tojás, tej, tejtermékek, tejkészítmények, nem teljes értékű fehérjék pedig a növényi eredetű fehérjék, amelyek megtalálhatók pl. a gabonákban, a hüvelyesekben, a gombákban, az olajos magvakban, a diófélékben.

A kiegyensúlyozott étrendben a napi fehérjeszükséglet 15–20%, amelyet kb. fele-fele arányban érdemes állati- ill. növényi eredetű alapanyagokból biztosítani. Ez egy közepesen aktív, 30–60 éves nő esetében 75–100 g fehérje/nap, míg egy férfi esetében 90–120 g fehérjebevitelt jelent naponta. Természetesen ha valaki fizikailag aktív életmódot él vagy esetleg speciális betegséggel küzd, akkor ennél nagyobb mennyiségre lehet szüksége naponta.

Testsúlycsökkentés idején a fenti 15-20%-os fehérjearány növelhető (~25%-ig), kutatások során bebizonyosodott, hogy 6 hónapos időtávot tekintve a magasabb fehérje-, alacsonyabb szénhidráttartalmú étrend a fogyás tempóját növeli. Ugyanakkor 12 hónapos időszakot vizsgálva a fogyás mértéke kiegyenlítődik. Önmagában a fehérjearány növelése azonban nem vezet súlycsökkenéshez, ehhez mindenképpen figyelembe kell venni többek között a fehérjék, zsírok, szénhidrátok fajtáját, a napi bevitt kalóriamennyiséget és a fizikai aktivitást.

A napi megfelelő fehérjebevitel érdekében:

  • Reggelire fogyasszunk sajtot, sovány sonkát, tejet, joghurtot, kefirt, tejes turmixokat, friss, zöldfűszeres túrókrémeket, lágy tojást.
  • Ne hagyjuk ki a tízórait és az uzsonnát sem – fogyasszunk el egy pohár joghurtot 10–20 dkg idénygyümölccsel vagy zöldséggel.
  • Ebédre, vacsorára együnk sovány húsrészekből, halból készült frissensülteket, párolt húsokat, zöldségekben gazdag húsos egytálételeket.

2. A szénhidrátok

A szénhidrátok szervezetünk legjelentősebb energiaforrásai, az étrendből való elhagyásuk nem javasolt. Étrendi jelentőségük szempontjából, kémiai szerkezetük alapján két csoportba sorolhatjuk a szénhidrátokat:

  • egyszerű szénhidrátok: pl. a szőlőcukor (glükóz), a gyümölcscukor (fruktóz), de ide tartoznak a két monoszacharidból álló vegyületek is, mint pl. a kristálycukor (szacharóz), a tejcukor (laktóz) stb.,
  • összetett szénhidrátok: azok a vegyületek, amelyek több egyszerű szénhidrátból épülnek fel, ilyen pl. a gabonaszemekben, a kukoricában, a burgonyában, rizsben található keményítő.

Természetes alapanyagok közül a gabonafélék, a gyümölcsök, a zöldségek és a belőlük készült termékek fő tápanyaga a szénhidrát. Ezen kívül még érdemi mennyiségben található a tejben, egyes tejtermékekben (pl. joghurt).

A jelenlegi ajánlás szerint a kiegyensúlyozott étrendben a napi energiaszükségletünket a szénhidrátok ~50-55%-ban kell, hogy fedezzék. Testsúlycsökkentő étrend esetében, a fenti, fehérjékről szóló bekezdésben foglaltaknak megfelelően, középtávon (~ 6 hónap) a magasabb fehérjearányú étrend gyorsabb súlycsökkenéshez vezethet.

A szénhidrátok közé tartoznak az ún. élelmi rostok is, amelyek gyakorlatilag emésztetlenül jutnak át a tápcsatornán. Az élelmi rostok kiemelten fontosak egészségünk megőrzésében, szerepet játszanak emésztőrendszerünk optimális működésében, lassítják a tápanyagok felszívódását (pl. koleszterin, egyszerű szénhidrátok), növelik a jóllakottság-érzetet - ami nem utolsó szempont, ha fogyni szeretnénk.

A fentiek alapján látható, hogy a szénhidrátokat nem szabad elhagyni az étrendünkből, fordítsunk inkább figyelmet arra, hogy az étrendünkben az összetett szénhidrátok kapják a főszerepet, és csökkentsük az egyszerű szénhidrátot tartalmazó alapanyagok fogyasztását. A problémák a rossz táplálkozási szokásokban, a nem megfelelő ételek megválasztásában és azok fogyasztott mennyiségében rejlik. Amikor időspórolásból, lustaságból napi szinten szerepel étrendünkben a (gyorsan, egyszerűen hozzáférhető, megrendelhető, elfogyasztható) pizza, a tészta, a sült burgonya, a nagy zsemlés hamburger, reggelire a kakaós csiga, a croissant, a sajtos pogácsa, a túrós batyu, a csokis tekercs, a palackos kakaó, a szénsavas üdítőitalok, a gyümölcslevek, a csokiszelet, az édes keksz, a nápolyi, és mindez hagyományos, magyaros mennyiségekben (minél nagyobb, annál jobb), akkor nagy valószínűséggel bőven túllépjük az ajánlott tápanyagarányt és a napi energiaszükségletünk biztosításához szükséges energiamennyiséget is. Ráadásul a nagy arányú egyszerű szénhidrátfogyasztás káros hatással van szénhidrát-anyagcserénkre is, így egyenes út vezethet a cukorbetegség, a metabolikus szindróma kialakulásához.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

3. A zsírok

Azzal mindenképpen tisztában kell lennünk, hogy a fő tápanyagok közül a zsír energiatartalma a legmagasabb: 9,3 kcal/g (e tekintetében mindegy, hogy állati eredetű zsírról vagy növényi eredetű olajakról beszélünk). Ez persze önmagában nem mond semmit, de ha figyelembe vesszük, hogy a sikeres és tartós testsúlycsökkentés pillérei a megfelelő napi energiabevitel illetve a megfelelő tápanyagarány, máris tudunk mit kezdeni ezzel az értékkel. Mind a kiegyensúlyozott táplálkozásban, mind a sikeres testsúlycsökkentés során a napi energiabevitel maximum 30%-a származzon zsírból, ez pl. egy 1500 kcal-os napi étrend esetén 48 g zsírt jelent egy nap. (Ennél alacsonyabb érték a kívánatos, ha például szív- és érrendszeri betegségekkel élünk már együtt, és erre vonatkozó kezelés alatt állunk.)

Miből származik a napi zsírbevitelünk? Nyilvánvalóan a zsírokból (pl. sertés-, kacsa-, libazsír, stb.) és az olajakból (napraforgó-, olíva-, dióolaj, stb.). Tartalmaznak zsírt a húsok, amelyek között vannak alacsonyabb (például csirkemell, sertéskaraj, sertés szűzpecsenye, halak nagy része) és magasabb (például sertésdagadó, -tarja) zsírtartalmú húsrészek (ld. ábra fent). Ha fogyni szeretnénk, válasszuk az alacsony zsírtartalmú húsrészeket, hiszen így nemcsak a bevitt energiamennyiséget csökkentjük, hanem növeljük a fehérjemennyiséget is, ami szintén hasznára válik testsúlycsökkentési céljainknak. A húsok mellett tartalmaznak zsírt a belsőségek is, illetve a húsipari készítmények, amelyek között szintén találhatunk céljainknak megfelelő, alacsonyabb zsírtartalmú termékeket is (például baromfisonka a szalámifélék helyett). Élettanilag kedvező határú omega-3 zsírsavakban gazdagok a tengeri halak, ezek fogyasztása e tulajdonságuk miatt is ajánlott.

Szintén állati eredetű zsiradéknak számít a tojás és a tej, a tejtermékek, tejes készítmények zsírtartalma is, ez utóbbiak közül válasszuk az alacsony, ill. a csökkentett zsírtartalmú termékeket.

A növényi olajakra igaz általában, hogy magasabb arányban tartalmaznak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében szerepet játszó egyszeresen telítetlen zsírsavakat. Növényi termések, magvak közül magas zsírtartalmúak a száraz termésű diófélék és az olajos magvak. Ezek zsírtartalma (és egyéb tápanyag-, például kalciumtartalma) azonban kedvező élettani hatású, ezért nem szükséges elhagyni őket a testsúlycsökkentés idején sem, de figyeljünk oda az elfogyasztott mennyiségre.

A zsiradékok elhagyása a fogyókúrában nem szükséges. Amire figyelnünk kell velük kapcsolatban az egyrészt a mennyiség - azaz alacsony zsírtartalmú alapanyagokkal dolgozzunk, és csökkentsük az ételek elkészítéséhez felhasznált zsiradékok mennyiségét, illetve a kedvező élettani hatás: ételeink elkészítéséhez válasszuk inkább a növényi eredetű zsiradékokat. Tízóraira, uzsonnára választhatunk dióféléket (diót, mandulát, törökmogyorót, kesudiót stb.) - a (napi kalóriaelőírásunk által meghatározott) mennyiségre azonban nagyon figyeljünk!

Szentesi Éva életmódváltásához kapcsolódó korábbi cikkeinket is olvasd el!:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Mézeskalácscsigák

Mindenki imádja a mézeskalácsot, ezt a szuper fűszeres tésztát azonban akár csigaformában is elkészíthetjük. Így tettünk most mi is, és fűszeres vajkrémmel megkent édes tekercseket ...

Hókifli lekvárral töltve

Porcukorba csomagolva várja az édességre éhes szájakat ez a hókifli. Az omlós linzertésztából készült finomság hosszú ideig eltartható, így még jóval az ünnepi készülődés ...

Cukormentes, ünnepi panna cotta

Ha nincs sok időtök elkészíteni az ünnepi desszertet, akkor ez az elegáns panna cotta a megmentésetekre siet! Alig 10 perc aktív munka van vele, a végeredmény azonban egy letisztult, finom, ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...